Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Τούρκος Πρέσβης: Να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, διεθνές δίκαιο για τα υπόλοιπα

Το Μέγαρο Μαξίμου«Υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών», «πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοιχτά, δήλωσε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.
Για τις προσδοκίες της Άγκυρας από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, μίλησε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, που παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ — ΜΠΕ.


Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είπε πως οι δυο πλευρές πρέπει να λύσουν ό,τι μπορούν άμεσα και τα υπόλοιπα να ρυθμιστούν από το διεθνές δίκαιο.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις ανησυχίες είναι το να καθίσουμε και να μιλήσουμε, και να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, και να συμφωνήσουμε να αφήσουμε το διεθνές δίκαιο να κανονίσει τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά ο Οζούγκερτζιν για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης των όποιων ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, αναφέρει πως «πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε από τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που παρουσιάζει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, την προσφυγή στη δικαιοσύνη κ.λπ.».
Ο Πρέσβης υποστήριξε ότι «υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών» και πως το το πραγματικό ερώτημα είναι υπάρχει η βούληση για την επίλυσή τους.
«Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά για να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε και συναισθανόμαστε τις θέσεις των άλλων», αναφέρει ο κ. Οζούγκερτζιν και προσθέτει πως αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκουμε τους εαυτούς μας «μάλλον δεν θα λύσει τίποτα για πολύ καιρό».
Τόνισε ότι η Άγκυρα προσβλέπει «πάρα πολύ» στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας και πρόσθεσε ότι είναι φυσικό οι ηγέτες γειτονικών χωρών «να επισκέπτονται συχνά ο ένας τον άλλο και να μιλούν για θέματα αμοιβαίων συμφερόντων και κοινών ανησυχιών».
Σχετικά με το ενδεχόμενο άρσης του casus belli από την τουρκική Βουλή, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι των λαών, οι βουλευτές, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, αντί να στρέφουν τις πλάτες τους ο ένας στον άλλον» και να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της ευημερίας για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου