Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ανοίγουν κερκόπορτες για την τουρκική διείσδυση στη Θράκη

Κώστας Καραΐσκος
Αν η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έβλαψε τα εθνικά μας συμφέροντα στο ζήτημα των Σκοπίων, στη Θράκη η ανατροπή του στάτους κβο δεν θα έρθει με θεαματικές αποφάσεις που θα ξεσηκώσουν ογκώδη συλλαλητήρια. Μικρές καθημερινές υποχωρήσεις, δυσδιάκριτες ακόμη και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ανοίγουν τον δρόμο για μία εδραίωση των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή. Νόμιμα και ήσυχα. Σημειώνουμε μια επικίνδυνη αλληλουχία κυβερνητικών αποφάσεων που υποσκάπτουν την εθνική μας κυριαρχία ύπουλα και συστηματικά.
Πρώτα ήρθε το άδειασμα των νόμιμων μουφτήδων τον Αύγουστο του 2018 και η αντικατάστασή τους με τοποτηρητές. Ασχέτως των προσώπων που επιλέχθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν να φύγει από τη μέση ο Μέτσο Τζεμαλή, μουφτής Κομοτηνής, που επί τρισήμιση δεκαετίες στήριζε ευπρόσωπα τη χώρα μας σε κάθε ισλαμικό φόρουμ, κόντρα στις λυσσαλέες τουρκικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα διαλύθηκε κυριολεκτικά όλο το σύστημα που με τόσο κόπο στήθηκε στη Ροδόπη: μια λειτουργική μουφτεία, ένα δημοφιλές ιεροσπουδαστήριο, ένας πυρήνας ιεροδιδασκάλων σε ρόλο κατηχητή κτλ.
Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη μακρόχρονη κατάληψη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής Χαϊριγιέ. Αυτή έληξε μόνο μετά την προξενική συναίνεση, που εκφράστηκε με την παρουσία του τουρκομουφτή Σερήφ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αρμοδίων και καταληψιών! Παράλληλα, τα μαθήματα Κορανίου των επισήμων μουφτειών είναι κατά κανόνα αφορμή αργομισθίας, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη ενός ελέγχου.
Γι’ αυτό έγινε προ ετών τέτοια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, για να βγάζουν μεροκάματο από το σπίτι τους οι προσκείμενοι στον εκάστοτε ισχυρό; Και τι να πεις για την εγκατάλειψη του οικοτροφείου του Χαϊριγιέ, μετά την αψυχολόγητη απόφαση του τοποτηρητή Τζιχάτ να αποσύρει τον υπεύθυνο από κει; Μόνον ως πριμοδότηση της ανεγειρόμενης νέας Εστίας των τουρκοφρόνων από το τάγμα των Σουλεϊμαντζήδων μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Αλήθεια, ήλεγξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων για την ανέγερση του πενταόροφου κτηρίου στην οδό Τυρολόης; Βλέπουμε το ονοματάκι του αντιδημάρχου Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν (αυτού που περηφανεύεται για την πινακίδα του αυτοκινήτου του που είναι ΚΟΝ-1453) ως υπεύθυνου μηχανικού. Μήπως εκείνος θα μπορούσε να πει κάτι σχετικά;

Σελήμ Ισά, το ανάχωμα στους Τούρκους

Και τώρα ετοιμάζεται νέα αθλιότητα, αυτή τη φορά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. Μετά από μία τριετία προεδρίας του Σελήμ Ισά έρχεται τώρα η ίδια κυβέρνηση που διόρισε τότε τον Ισά να τον αντικαταστήσει. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Σελήμ Ισά έγιναν όλα όσα δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες, ενώ έπαψαν να γίνονται και όλα όσα γίνονταν επί δεκαετίες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που άλλαξε η ανέκαθεν αρνητική στάση των μειονοτικών Κομοτηναίων έναντι του κρατικά ελεγχόμενου θεσμού.
Άραγε τι λόγο έχει η κυβέρνηση που αντικαθιστά τον Σελήμ Ισά; Είναι μόνο τα μικροσυμφέροντα των τρωκτικών που ανέκαθεν λιγουρεύονταν τα 300 βακουφικά ακίνητα; Ή μήπως πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον Έβρο; Αναφέρομαι στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA). Ο TIKA είναι ο βασικός βραχίονας, με τον οποίον η Άγκυρα παρεμβαίνει σε 150 χώρες μέσα από 61 γραφεία συντονισμού. Αυτά διανέμουν την υψηλότερη «ανθρωπιστική» βοήθεια του κόσμου, ύψους 8,12 δισ. δολάρια το 2017.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τον Ιούνιο του 2018.
Ειδικά στα Βαλκάνια η TİKA εδρεύει σε 10 χώρες. Η προσπάθειά της για έλευση στην Ελλάδα (και στη Θράκη) προ τριετίας αποφεύχθηκε. Μόνον ένας ανοϊκός δεν θα έβλεπε τη σχέση της με τις μυστικές υπηρεσίες και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η υπογραφή της απαραίτητης διακρατικής συμφωνίας δεν έπεσε το 2016 κι έτσι «στερηθήκαμε» τις αναστηλώσεις, τις επενδύσεις και τις άλλες δραστηριότητες του ευαγούς αυτού ιδρύματος, όπως τα βλέπουμε στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Βοσνία, στο Σαντζάκ της Σερβίας, μέχρι και στην Γουϊνέα Μπισσάου ή στην Κολομβία κτλ κτλ. Ας σημειωθεί εδώ ότι το 2015 το Ισραήλ κατηγόρησε την οργάνωση πως φιλοξενεί και στηρίζει τζιχαντιστές και περιόρισε τη δραστηριότητά της στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Θάνος Βερέμης παίρνει τον λόγο στην εκδήλωση
Οι προσπάθειες φυσικά συνεχίζονται. Τον Ιούνιο του 2018 στο συνέδριο της TİKA δεν παρέστησαν μόνο τα φανατικότερα στοιχεία των επαγγελματιών Τούρκων, αλλά και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης για να καταδικάσει τους «εθνικισμούς»! Άραγε ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και του ΕΛΙΑΜΕΠ βρέθηκε εκεί μόνο για να μεταδώσει τη σοφία του στους παριστάμενους;

Ποιο όμως είναι το κύριο εμπόδιο στην εμπλοκή της TİKA στη Θράκη; Φυσικά, ο νυν πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και το ανεπανάληπτο έργο του. Όσο βρίσκεται στη θέση του ο Σελήμ Ισά, που έχει ήδη αναστηλώσει κάθε τέμενος, που έχει εξωραΐσει κάθε νεκροταφείο, που έχει εκσυγχρονίσει κάθε μειονοτικό σχολείο, τόσο μένει στο περιθώριο κάθε προσπάθεια διείσδυσης στον συγκεκριμένο τομέα.
Μόνο μία απόπειρα έκανε η TİKA να μοιράσει ρουχισμό για ορφανά της Θράκης κατά το ραμαζάνι πριν τρία χρόνια. Τότε, μαζί της ήταν ο βουλευτής Σύριζα Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καμαρώνοντας δίπλα στον τότε Τούρκο Πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί και τον «γκιαουροφάγο» τουρκομουφτή Αχμέτ Μετέ. Αν όμως τον επόμενο μήνα δεν ανανεωθεί η (άμισθη, παρακαλώ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του!) θητεία του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανική Περιουσία Κομοτηνής, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια πιο «ευέλικτη» στάση έναντι της εξ ανατολών απλόχερης «βοήθειας». Τα ένθεν κακείθεν κοράκια περιμένουν…
slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου