Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου: Βασιλοκλουρα – Μπουκβαλα 2024 – Διήμερες Εκδηλώσεις στις 13-14 Ιανουάριου 2024 στο Λουτράκι Κορίνθιας

 


Για το καλό του χρόνου…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), σε συνεργασία με τον Σύλλογο  Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «ΟΙ ΤΣΕΛΙΓΚΑΔΕΣ» διοργανώνει την διήμερη εκδήλωση με τίτλο «ΒΑΣ(Ι)ΛΟΚΛΟΥΡΑ -ΜΠΟΥΚ(ΟΥ)ΒΑΛΑ 2024» για το καλό του χρόνου.

Η κεντρική εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Κλειστό  Γυμναστήριο  Λουτρακίου  Γεώργιος  Γαλανόπουλος .

Σκοπός και στόχος είναι η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους μας, να αποτελέσει ένα …Αντάμωμα στα Χειμαδιά…

Το θέμα της κεντρικής εκδήλωσης,  αποτελεί την πιστή αναβίωση των εθίμων του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Φώτα), που είναι από τα αγαπημένα έθιμα του Σιναφιού, τα οποία μας φέρνουν κοντά και μας θυμίζουν την αξία του θεσμού της οικογένειας. Στα παλιά ευλογημένα χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, το χαρμόσυνο μήνυμα των αγγέλων φέρνει ειρήνη στις καρδιές μας και δίνει βαθύτερο νόημα σε όλες τις μέρες του Γιορταστικού Δωδεκαημέρου.

Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό και την κοπή της πίττας των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, θα ακολουθήσει δρώμενο με τα έθιμα του δωδεκαημέρου από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Βάλτου- Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «οι Σταυραετοί των Αγράφων»

Θα ακολουθήσει καλωσόρισμα με Σαρακατσάνικα   τραγούδια από την Χορωδία Γερόντων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορούς από τα Χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων όλης της χώρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου  ο διοργανωτής Σύλλογος θα πραγματοποιήσει   στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι Επιστημονική Ημερίδα .

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας 13 Ιανουαρίου και ώρα 21:00  θα πραγματοποιηθεί ο  ετήσιος χορός του Συλλόγου στην αίθουσα εκδηλώσεων  CORINTHIAN PALACE  στον  Σολομό Κορινθίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων   και  της Περιφέρειας Πελοποννήσου .

Αναλυτικά το φετινό διήμερο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει :

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/01/2023

16:30 Έναρξη εκδήλωσης

17:00 Παρουσίαση του διαδραστικού βιβλίου «Η στράτα της Ζήρειας»: Μαρία Καρατάσιου καθηγήτρια Δασολογίας του ΑΠΘ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων  (Π.Ο.Σ.Σ.)

17:45 Καλωσόρισμα από τον κ. Χρήστο Γόγολα, Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου και από τον κ. Γεώργιο Ν. Μουτσιάνα , Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.

«Η προσφορά και ο ρόλος της Σαρακατσάνας γυναίκας και μάνας»: Γεώργιος Καψάλης , Ομότιμος Καθηγητής, τ. Πρύτανης  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.

«Σαρακατσάνικα τραγούδια κατά την αναχώρηση (ξεπροβόδισμα) της νύφης από το πατρικό της. Λαογραφική προσέγγιση». Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, τ. Αναπλ. Καθ. Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συμμετέχει ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας « Ο Κατσαντώνης» με χορωδία Γερόντων.

«Η Σαρακατσάνικη γυναικεία φορεσιά της Πελοποννήσου». Νίκη Κούρταλη-Κούλη, Ενδυματολόγος.

 

21:30 Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας στον Σολομό (Corinthian Pallas) με ώρα έναρξης 21:00, με τους Σαρακατσάνους καλλιτέχνες κ. Γρίβα Γιώτα, κ. Τσαλάγκα Σταύρο και κ. Καραχρήστο Γιώργο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/01/2024

11:00    Έναρξη κεντρικής εκδήλωσης . Καλωσόρισμα από τον κ. Χρήστο Γόγολα, Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου και από τον κ. Γεώργιο Μουτσιάνα , Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.

Χαιρετισμός από τον κ. Γεώργιο Καψάλη, τ. Πρύτανη του Παν. Ιωαννίνων.

Αγιασμός

11:30  Παρουσίας του δρώμενου «Χριστούγεννα στα Σαρακατσάνικα κονάκια», από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Βάλτου- Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «οι Σταυραετοί των Αγράφων».

 

  • Κοπή της πίτας από τον κ. Γεώργιο Ν. Μουτσιάνα , Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.
  • Καλωσόρισμα με Σαρακατσάνικα τραγούδια από την Χορωδία Γερόντων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης».
  • Παραδοσιακοί χοροί από Συλλόγους Σαρακατσαναίων.
  • Γλέντι με παραδοσιακή Σαρακατσάνικη ορχήστρα.

Κατά την διάρκεια του διημέρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας καθώς και Λαογραφική έκθεση.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η κ. Φαλέκα Αναστασία

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου