Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

 


Οι Εκδόσεις Ήλεκτρον παρουσιάζουν μια μεγάλη μεγάλη προσφορά για τους αναγνώστες τους.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 50Ε ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Τηλέφωνο για παραγγελίες 210 36 05 305 


Το πακέτο περιλαμβάνει τα εξής βιβλία:


1)    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ

Συγγραφέας: Κεσσόπουλος Αριστείδης & Μουτσόπουλος Ν. & Βακαλόπουλος Κ.

Εκδόσεις: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Έτος έκδοσης: 2006

Σελίδες: 288


Η Ιστορία δε στηρίζεται μόνο στη γλώσσα ή στη θρησκεία για να κατατάξει μια πληθυσμιακή ομάδα σε κάποια συγκεκριμένη εθνότητα. Στηρίζεται, παράλληλα, στη διαχρονική τους παράδοση, στα προσωπικά βιώματά τους, στα ήθη και έθιμά τους, στα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά τους, στους εθνικούς τους αγώνες, αλλά προπάντων - ή και μόνο - στην εθνική αυτοσυνειδησία των ομάδων αυτών και στη θέλησή τους να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά και να παραμένουν ενσωματωμένοι σε κάποιο συγκεκριμένο έθνος. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και έδωσε κατά καιρούς τη δυνατότητα σε διάφορες φυλετικές ομάδες να αποφασίσουν σε ποιο έθνος νομίζουν ότι ανήκουν ή με ποιο έθνος θέλουν να συμβιώνουν (Τσάμηδες Ηπείρου, σλαβόφωνους, ρουμανόφωνους, τουρκόφωνους και βουλγαρόφωνους Μακεδονίας, κ.ά.), να την εγκαταλείψουν και να ενταχθούν σε γειτονικές χώρες, όπου πίστευαν ότι ανήκαν εθνολογικά.


2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Συγγραφέας: Βακαλόπουλος Α. Κωνσταντίνος & Κεσόπουλος Αριστείδης

Εκδόσεις: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Έτος έκδοσης: 2013

Σελίδες: 400


Θα ήταν άδικο αν δεν προβάλαμε επάξια τις ελληνικές Πατρίδες (αρχαίες και σύγχρονες) της Μέσης Ανατολής, όπου -με κέντρο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και χάρη στη φωτοδότρα εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου- αναπτύχθηκε ένας ακμαίος Ελληνισμός στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Παλαιστίνη και στις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής από την ελληνιστική αρχαιότητα και το Βυζάντιο ως τις μέρες μας. Και όχι μόνο η οικονομική δύναμη του Ελληνισμού αυτού υπήρξε εντυπωσιακή αλλά και η πολιτισμική του ακτινοβολία ήταν σχεδόν εφάμιλλη της κλασικής αρχαιότητας τόσο σε έργα τέχνης όσο και σε καλλιτέχνες, τόσο σε βιβλία όσο και σε συγγραφείς.
Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι στον τομέα των επιστημών η ακμή της ελληνιστικής Ανατολής ήταν ανώτερη της κλασικής, αφού είχε να επιδείξει έναν Αριστοτέλη και έναν Επίκουρο στη φιλοσοφία, έναν Κλήμη, έναν Ωριγένη και έναν Χρυσόστομο στη θεολογία, έναν Ευκλείδη, έναν Αρχιμήδη και έναν Απολλώνιο Περγαίο στα μαθηματικά, έναν Αρχιμήδη και έναν Ήρωνα στη μηχανική, έναν Ηρόφιλο, έναν Ερασίστρατο κι έναν Γαληνό στην ιατρική, έναν Ερατοσθένη και έναν Κλαύδιο Πτολεμαίο στην αστρονομία και τόσους άλλους λαμπρούς αστέρες του ελληνικού πνεύματος. Αλλά και η οικονομική ακμή και η στρατιωτική δύναμη της ελληνιστικής Ανατολής ήταν εφάμιλλη της πολιτιστικής, καθώς και οι καλές τέχνες της -με πρωτοπόρους τον Σκόπα, τον Λύσιππο, τον Πραξιτέλη κ.ά εξαίρετους καλλιτέχνες- που τα διασωθέντα έργα τους κοσμούν πολλά σύγχρονα Μουσεία. Με δυο λόγια, η ελληνιστική Αλεξάνδρεια ήταν για την Ανατολή ό,τι ήταν η κλασική Αθήνα για την Ελλάδα.



3)   ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ


Συγγραφέας: Κεσσόπουλος Αριστείδης & Βακαλόπουλος Α. Κωνσταντίνος

Εκδόσεις: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Έτος έκδοσης: 2013

Σελίδες: 272

Οι Απόδημοι Έλληνες δεν έχουν λησμονήσει την καταγωγή τους, αλλά έχουν οργανώσει σ' όλες τις χώρες όπου ζουν τις "μικρές Ελλάδες" τους, τις ελληνικές κοινότητες-παροικίες, που με τις ορθόδοξες εκκλησίες και τα ελληνικά σχολεία τους διατηρούν ακμαιότατη την εθνική τους συνείδηση και την ελληνορθόδοξη πίστη τους.
Ανυπολόγιστης υλικής και ηθικής αξίας ήταν και είναι ως σήμερα η προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού στην απελευθέρωση του υπόδουλου Ελληνισμού και στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας. Γι' αυτό ιδιαίτερα στις κρίσιμες σημερινές εποχές (οικονομική κρίση, εθνικά προβλήματα) ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί για την Ελλάδα ένα σταθερό οικονομικό στήριγμα και μια πηγή δύναμης για κατοχύρωση των εθνικών μας δικαίων. Αρκεί να θυμηθούμε τους Μεγάλους Διδασκάλους του Γένους που σπούδασαν στην Ευρώπη και προετοίμασαν θεωρητικά την Επανάσταση του 1821, τους Εθνικούς Ευεργέτες που πλούτισαν στις ευρωπαϊκές χώρες και ίδρυσαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και στην Αθήνα σχολεία, στάδια, εκκλησίες κ. ά., τους ομογενείς της Μολδοβλαχίας και τους Ιερολοχίτες, που σχημάτισαν τα πρώτα ένοπλα σώματα της Επανάστασης και θυσιάστηκαν οι περισσότεροι στις πρώτες κιόλας μάχες, το Ρήγα Φεραίο, που όργωσε την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σπέρνοντας το σπόρο της Επανάστασης, τη Φιλική Εταιρεία που οργάνωσε μυστικά την Επανάσταση με κέντρο την Οδησσό της Ρωσίας και τόσους άλλους, που συμπαραστάθηκαν στην πατρίδα τους Ελλάδα από μακριά με χρήματα και με συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες, γιατί η καρδιά τους χτυπούσε ελληνικά. Ή τους μάρτυρες τη ρωμαιοκρατίας και τους νεομάρτυρες της τουρκοκρατίας που βασανίστηκαν ή θυσιάστηκαν για να κρατήσουν την ορθόδοξη πίστη τους, που συνυφάνθηκε σ' όλη τη μακραίωνη ιστορία μας με την ελληνική γλώσσα και την εθνική μας συνείδηση.
Μια επίσκεψη σε μια σημερινή ελληνική παροικία, όπου τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, όπου τα ελληνόπουλα διδάσκονται και μιλούν την ελληνική γλώσσα σε ελληνικά σχολεία, όπου οι μεγάλοι εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία τους, μας παρηγορεί και μας δίνει την ελπίδα -και γιατί όχι τη βεβαιότητα- ότι ο Ελληνισμός είναι μια άσβεστη φλόγα που θα καίει πάντα στις καρδιές του απόδημου Ελληνισμού.


4)   ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ - Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΣ & ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ


Συγγραφέας: Κεσσόπουλος Α., Μουτσόπουλος Ν. & Βακαλόπουλος Κ.

Εκδόσεις: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Έτος έκδοσης: 2006

Σελίδες: 304

Ακρογωνιαίος λίθος της ιστορικής, πολιτισμικής και πολιτικής υπόστασης ενός λαού θεωρείται η διατήρηση και η συντήρηση της εθνικής μνήμης και παράδοσής του. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, τελευταία, Η εθνική λήθη έχει υποχωρήσει αισθητά έναντι της εθνικής μνήμης, αν και το γεγονός αυτό πρέπει να αποδοθεί σε σημαντικό βαθμό στις ευρωπαϊκές και βαλκανικές ανακατατάξεις και βασικά στην επικίνδυνη συσσώρευση των εθνικών μας θεμάτων, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η εθνική μνήμη αναβιώνει μέσα από τις δυσχερέστατες συγκυρίες που αντιμετωπίζει τώρα ο Ελληνισμός, παρά το γεγονός ότι κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες είχαν προκαλέσει, για δεκαετίες ολόκληρες, μια χωρίς προηγούμενο συσκότιση των εθνικών μας θεμάτων (μακεδονικό, βορειοηπειρωτικό, κυπριακό, κ.α.).
- Αλήθεια, τι ξέρει σήμερα ο μέσος Έλληνας για το βορειοπειρωτικό ζήτημα;
- Πότε και ποια κυβέρνηση τον έχει ενημερώσει υπεύθυνα και πατριωτικά;
- Πόσες σειρές κειμένου αφιερώνουν τα σχολικά μας βιβλία για τη Βόρεια Ήπειρο;
Οι απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα είναι αποκαρδιωτικές.
Αλλά η εθνική αυτή μνήμη αναβιώνει και συντηρείται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και χάρη στην έγκαιρη συνειδητοποίηση της διαδικασίας της εθνικής αυτογνωσίας εκ μέρους ορισμένων ευαισθητοποιημένων πυρήνων του ελληνικού λαού. Στην ουσία, η εθνική μνήμη συνεχίζει να επιβιώνει και να στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία - αυτή υπήρξε πάντοτε, δυστυχώς, η τύχη των εθνικών θεμάτων, που επαφίενται στη "φιλοπατρία των Ελλήνων".
Δεν αρκεί ωστόσο η συντήρηση της εθνικής μνήμης και της παράδοσης από γενιά σε γενιά. Προέχει η συνειδητοποίηση της εθνικής αυτογνωσίας.
Μεγαλύτερη ακόμη σημασία από τη συντήρηση της εθνικής μνήμης έχουν εκείνα τα διδάγματα, τα οποία απορρέουν από αυτήν και ιδιαίτερα από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Προς την κατεύθυνση εκείνη αναπτύσσεται η διαδικασία της εθνικής αυτογνωσίας και συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην ανάπτυξη του εθνικού αισθήματος, αλλά και στο στέριωμα του Ελληνισμού. 


5) ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Συγγραφέας: Κεσσόπουλος Α., Μουτσόπουλος Ν. & Βακαλόπουλος Κ.

Εκδόσεις: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Έτος έκδοσης: 2006

Σελίδες: 320



Οι Έλληνες διδάχτηκαν επί δεκαετίες - και διδάσκονται ως σήμερα - την Ελλαδική ιστορία, δηλαδή την Ιστορία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Δεν διδάχτηκαν όμως σχεδόν καθόλου την Ελληνική Ιστορία, δηλαδή την Ιστορία του ελληνικού έθνους, το οποίο έζησε και μεγαλούργησε όχι μόνο μέσα στα στενά όρια του σημερινού ελεύθερου ελληνικού κράτους, αλλά και μέσα στις Αλησμόνητες Πατρίδες. Εκεί - παρά τις σαφώς δυσμενέστερες συνθήκες - κατάφερε να βάλει τα θεμέλια του νεοελληνικού πολιτισμού (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τραπεζούντα, Ανδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Μοναστήρι, Μοσχόπολη κ. ά.) αναπτύσσοντας πρώτα εκεί έναν θαυμαστό νεοελληνικό πολιτισμό χάρη στην καλή οικονομική κατάστασή του και στη στενότερη επαφή του με την Ευρώπη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου