Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Πλατεία Ηρώων

Θεόδωρος Γιαννακόπουλος,


 Αξιοποιώντας σε κάποιον βαθμό τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με τα όρια και τους περιορισμούς που αυτονόητα υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αποτολμήσαμε την ανασύσταση των μορφών της ελληνικής Ιστορίας και παρελθόντος.


Όπως οι αγιογραφίες αποτυπώνουν και διηγούνται αποσπάσματα της αλήθειας και της  ιεροκοσμικής ιστορίας που εντυπώνονται στον θεατή και καταγράφονται στην ιστορική μνήμη σχεδόν ως τεκμήρια, κατ’ αναλογίαν το ίδιο επιτυγχάνουν και οι παραδεδομένες προσωπογραφίες, σχέδια πίνακες, γλυπτά και προτομές  των μορφών των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης,  πολλές από τις οποίες έλαβαν εμβληματική μορφή (λ.χ οι πίνακες του Θ.Βρυζάκη, το πορτραίτο του Θ. Κολοκοτρώνη που φέρει περικεφαλαία κλπ).


Επιχειρήσαμε να τις παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πειστικότερα. Άλλες είναι ρεαλιστικές αποτυπώσεις, αλλές πιο αφαιρετικές που ενέχουν και το στοιχείο της φαντασίας και ωραιοποίησης. Σκοπός μας ήταν κοιτάξουμε μέσα στην ψυχή των ηρώων, να διαπιστώσουμε το σθένος και την αποφασιστικότητα που  επέδειξαν στη ζωή τους και εν τέλει να τους νιώσουμε πιο κοντά μας, έστω κι αν μεταξύ μας παρεμβάλλονται αιώνες χρονικής απόστασης.   


Εναπόκειται στον θεατή να επιβεβαιώσει τον βαθμό επίτευξης του στόχου αυτού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι ΑΡΧΩΝ του YouTube  https://www.youtube.com/@_Archon_  το πρώτο βίντεο με συλλογή μορφών ηρώων της Τουρκοκρατίας και Επανάστασης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου