Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Οι Τοπ 5 καλύτεροι Έλληνες Πολιτικοί

 Γράφει ο Emperor of Historia,


5. Χαρίλαος Τρικούπης (1832 - 1896).

Στην 5η θέση,της νέας κατάταξης μας, σχετικά με τους καλύτερους Έλληνες Πολιτικούς βρίσκεται ο Χαρίλαος Τρικούπης,ο οποίος εκλέχθηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος 7 φορές (από το 1875 - 1895), σημαδεύοντας έτσι την Ιστορία της Ελλάδος κατά τον 19ο αιώνα. Ο λόγος,για τον οποίο βρίσκεται στην 5η θέση του Τοπ 5 μας, είναι διότι το έργο του έθεσε τα θεμέλια για την "χρυσή εποχή" στον 20ο αι., οπότε και η Ελλάς διπλασιάστηκε και έγινε η "Ελλάς των 3 Ηπείρων και των 5 Θαλασσών". Συγκεκριμένα, εξόπλισε τον στρατό και τον στόλο, ενώ έπραξε και πολλά δημόσια έργα, όπως εγκαινίαση των σιδηροδρομικών γραμμών της Ελλάδος,η κατασκευή της Σχολής Χημείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου κ.α. Εν τέλει,το έργο του Τρικούπη έμεινε ανεξίτηλο στην πορεία της Ελλάδος,για τον επόμενο αιώνα και για αυτό τον λόγο βρίσκεται δικαίως στην 5η θέση του Τοπ 5 μας. Απεβίωσε στις 30 Μαρτίου 1896.





4. Ελευθέριος Βενιζέλος (1864 - 1936).

Στην 4η θέση,του Τοπ 5 μας, σχετικά με τους καλύτερους Έλληνες Πολιτικούς βρίσκουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο,ο οποίος εκλέχθηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος για 6 φορές, μεταξύ 1910 - 1933. Οι λόγοι για τους οποίους βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης μας είναι άπειροι,μα θα αρκεστώ στους πλέον σημαντικούς. Καταρχάς, αναθεώρησε το Σύνταγμα της Ελλάδας και αναδιοργάνωσε τον Ελληνικό Στρατό και το Ελληνικό Ναυτικό, βασιζόμενος στις μεταρρυθμίσεις του Τρικούπη, έτσι ώστε η Ελλάς να θριαμβεύσει στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 1913), γεγονός που οδήγησε στον διπλασιασμό της Ελλάδος μας. Επίσης, χάρη στον Βενιζέλο υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών και ο Ελληνικός Στρατός βρέθηκε στην Μ. Ασία, γεγονός που αποτελεί έως σήμερα την μεγαλύτερη επιτυχία του, καθώς έτσι εκπληρώθηκε η Μεγάλη Ιδέα του Έθνους μας. Τέλος, ακόμη και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την προδοσία όλων εναντίον της Ελλάδος μας,που οδήγησε στην ήττα μας, επέτυχε να διασώσει τον Ελληνισμό, μέσω της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), ενώ στα 1928 - 1932 ισχυροποίησε την Ελλάδα τόσο οικονομικά,μα και πολιτικά. Για όλους αυτούς τους λόγους βρίσκεται στην 4η θέση του Τοπ 5 μας. Απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 1936.








3. Ιωάννης Μεταξάς (1871 - 1941).

Στην 3η θέση,της κατάταξης μας σχετικά με τους καλύτερους Έλληνες Πολιτικούς βρίσκουμε τον Ιωάννη Μεταξά,ο οποίος διετέλεσε Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδος, μετά τον θάνατο του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή και στην συνέχεια ως Αισυμνίτης (Δλδ Εθνικός Κυβερνήτης) κυβέρνησε την Ελλάδα του Μεσοπολέμου από την 4η Αυγούστου 1936 έως τον θάνατο του στις 29 Ιανουαρίου 1941. Οι λόγοι,για τους οποίους ο Μεταξάς βρίσκεται στην 3η θέση του Τοπ 5 μας, είναι άπλετοι, όμως θα αρκεστώ μονάχα στους σημαντικότερους. Καταρχάς,ο Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς εφάρμοσε το Ιδιώνυμο του Ελευθερίου Βενιζέλου (1929) και έβαλε σε μια τάξη την Ελλάδα, καθώς όχι μόνον οργάνωσε το Κράτος,μα εξόπλισε τον Ελληνικό Στρατό και ίδρυσε την ΕΟΝ (Δλδ Εθνική Οργάνωση Νεολαίας),η οποία επιμόρφωσε καταλλήλως την Ελληνική Νεολαία. Επίσης, ήταν ο Μεταξάς,που προέβλεπε τον Β' Π.Π και για αυτό τον λόγο δημιούργησε την Γραμμή Μεταξά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ αρνήθηκε το τελεσίγραφο της Φασιστικής Ιταλίας,με την περίφημη φράση: "Alors c' est la guerre!" οδηγώντας την Ελλάδα σε μια Νέα Μεγάλη Εποποιία είς βάρος του Άξονος. Τέλος, ήταν ο μοναδικός πολιτικός,που αναγνώρισε τα λάθη του στον Εθνικό Διχασμό και επέτυχε να ενώσει πραγματικά του Έλληνες εμπρός του κινδύνου. Για αυτό,και στο ημερολόγιο του έγραψε: "Ο Θάνατος είναι η κοινή μοίρα όλων μας. Αλλά το κοινό καθήκον όλων μας είναι να μην θεωρούμε τον θάνατο παρά ως θλιβερόν επεισόδιο της συνολικής ζωής,η δέ συνολική ζωή δι' ημάς είναι η ζωή της Ελλάδος!" Απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 1941. Για αυτούς τους λόγους βρίσκεται επάξια στην 3η θέση του Τοπ 5 μας.





2. Γεώργιος Παπαδόπουλος (1919 - 1999).

Στην 2η θέση του Νέου Τοπ 5 μας, σχετικά με τους καλύτερους Έλληνες Πολιτικούς,μια ανάσα από την κορυφή, συναντάμε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο,ο οποίος διετέλεσε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρώτος Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας μεταξύ 1967 - 25 Νοεμβρίου 1973. Αυτά,που οφείλω να απαριθμήσω ως λόγους,για τους οποίους βρίσκεται στην 2η θέση είναι άπειρα,μα θα αρκεστώ μονάχα σε 5 σημεία. Καταρχάς, ψήφισε - δημιούργησε το πλέον προοδευτικό και υπερσύγχρονο Σύνταγμα της Ελλάδος (1968/1973). Στην συνέχεια,με την οικονομική του πολιτική η Ελλάς "αναστήθηκε" σαν Φοίνιξ από τις στάχτες της, ενώ ο ίδιος ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης) της απένειμε 2 φορές το Βραβείο Οικονομικής Ανάπτυξης (Δλδ το Ελληνικό Θαύμα). Ακόμη,η Κυβέρνηση Παπαδοπούλου ήταν η πρώτη Κυβέρνηση της Ελλάδος,που έκανε έργα για την ανακάλυψη και την εξόρυξη των πετρελαϊκών και υδρογονανθράκων του Αιγαίου Πελάγους,και παράλληλα η Πολιτική Εθνικής Συμφιλίωσης,που ακολούθησε η 21η Απριλίου 1967 ήταν η πρώτη φορά,που εφαρμόστηκε και έτσι η Εθνική Ενότητα, επιτεύχθηκε. Τέλος,με όλα τα προαναφερθέντα δικαίως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στην 2η θέση της κατάταξης μας, καθώς η διακυβέρνηση του επέφερε στην Ελλάδα οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη και κοινωνική και εθνική ασφάλεια και ενότητα, ενώ κατέστησε το Έθνος μας,ως το πλέον ισχυρό στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Απεβίωσε,στις 27 Ιουνίου 1999.





1. Ιωάννης Καποδίστριας (1776 - 1831).

Στην κορυφή του Νέου Τοπ 5 μας, βρίσκουμε τον Έλληνα Πολιτικό,που χάρις εκείνον η Ελλάς έγινε εξαρχής Κράτος και φανέρωσε τις δυνατότητες της ως Έθνος - Κράτος, μετά την Εθνεγερσία του '21. Πρόκειται φυσικά,για τον Ιωάννη Καποδίστρια,ο οποίος ήταν ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος από το 1828 - 1831. Για να τον περιγράψει κανείς Ιστορικός ή Μελετητής πρέπει να αφιερώσει άπειρες Σελίδες Ιστορίας, αλλά εδώ θα αρκεστώ στα πλέον βασικά του επιτεύγματα. Αρχικά, δημιούργησε την Σχολή Ευελπίδων,έτσι ώστε να υπάρχει Στρατός. Κατά δεύτερον, ανόρθωσε με δικά του χρήματα και δωρεές από Φιλέλληνες του εξωτερικού την οικονομία της Ελλάδος, κατόπιν δέκα χρόνια πολέμου, κόβοντας τον "Φοίνιξ" ως το πρώτο νόμισμα της Ελεύθερης Ελλάδος. Τρίτον, ίδρυσε Σχολεία και Ορφανοτροφεία, όπου με το αλληλοδιδακτικό σύστημα τέθηκαν οι βάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα μας. Τέταρτον, ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα , ενώ παράλληλα αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του,για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος, γεγονός που κρατάει έως σήμερα. Τελικά, δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Όμως,η "σκιά" του Καποδίστρια πέφτει ακόμη στην Ελλάδα του 2023,με τον μεγαλύτερο αντίπαλο του,τον Klemens von Metternich,να τον χαρακτηρίζει ως: "Ο άνθρωπος αυτός είναι συνώνυμος της Αρετής!" Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου