Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Dimitrov: Ήμασταν και θα είμαστε «Μακεδόνες» - Ivanov: Δικαιούμαστε ένταξη στο ΝΑΤΟ



Επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, για το θέμα της ταυτότητας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Dimitrov, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Dimitrov ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως είπε, «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».
Παράλληλα, ο Dimitrov εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Vasko Naumovski. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε ότι αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση». Πάντως, ο N. Dimitrov, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Naumovski δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. 
Ο Vasko Naumovski τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ivanov για ονοματολογικό: Χρειάζεται προσοχή - Δικαιούμαστε ένταξη στο ΝΑΤΟ
Χρειάζεται προσοχή, σεβασμός στη Χάρτα του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα και στην ενδιάμεση συμφωνία όσον αφορά το ονοματολογικό τόνισε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Gjorge Ivanov παρεμβαίνοντας για το ονοματολογικό του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το σκοπιανό διπλωματικό σώμα στη Γευγελή.
«Ως πρόεδρος της ‘’Μακεδονίας’’ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την κυβέρνηση και θα υποστηρίξω μεταρρυθμίσεις οι οποίες προέρχονται από ανοιχτό διάλογο και από ευρεία συναίνεση» διεμήνυσε στη σκιά και του νόμου για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα που ανέπεμψε την Τετάρτη.
Όπως υποστήριξε, «αυτό το έτος προσφέρει στο ΝΑΤΟ την ευκαιρία να επανορθώσει την αδικία που έκανε στη ‘’Μακεδονία’’ το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και να προσκαλέσει τη χώρα μας να συμμετάσχει στη Συμμαχία».
«Αξίζουμε το καθεστώς ένταξης στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο για την υιοθέτηση των αναγκαίων, και αρκετά σκληρών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τη συνεισφορά μας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια με τη συμμετοχή μας σε σειρά ειρηνευτικών αποστολών» τόνισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, και πρόσθεσε:
«Είμαστε ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Ivanov.
O πρόεδρος της ΠΓΔΜ, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Zaev για το νομοσχέδιο για την αλβανική γλώσσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν βιαζόμαστε, λαμβάνονται αντιπαραγωγικές αποφάσεις, οι οποίες αντί για τη συνύπαρξη οδηγούν σε διαιρέσεις».
Με πληροφορίες από skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου