"Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρην για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας" αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde σε ανάρτησή της στο Twitter λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Η κ. Lagarde σημειώνει επίσης πως κατά τη συνάντηση τους, συμφώνησαν να συνεργαστούν για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επίσημη δήλωση της κ. Lagarde που εκδόθηκε από το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
"Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, μία αίσθηση που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ταμείου στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Υπογράμμισα επίσης ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο Πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε προς αυτούς τους κοινούς στόχους".
Σημειώνεται ότι αναμένεται και αναπροσαρμογή της συμφωνίας με το ΔΝΤ με βάση όσα προβλέπει η 3η αξιολόγηση του μνημονίου με τους θεσμούς της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται και μέσω επιστολής (Letter of Intent) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεσμευθεί εκ νέου για τις παρεμβάσεις τις οποίες θα εκπληρώσει (την επιστολή θα πρέπει να υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας).
Το Ταμείο θα πρέπει να συνεδριάσει μέσα στον Φεβρουάριο για να εγκρίνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του με την Ελλάδα το οποίο πάντως δεν έχει ενεργοποιηθεί αφού -όπως ανέφερε και την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου- κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά και βιώσιμο χρέος.
Πάντως η Επιτροπή επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου όπως φάνηκε από την Έκθεση Συμμόρφωσης. Αναφέρει ότι αν ενεργοποιηθεί το δάνειο του ΔΝΤ των 1,6 δισ. ευρώ το ποσό που δεν θα διαθέσει ο ESM θα μειωθεί ισόποσα.
Στα κείμενα του μνημονίου με την ΕΕ περιγράφεται και ο ρόλος του ΔΝΤ ως υπερεπόπτη στην αξιολόγηση που έρχεται την Άνοιξη. Καταγράφονται οι όροι βάσει των οποίων μπορεί να έρθει το 2019 (αντί για το 2020) η μείωση του αφορολόγητου, αν το ΔΝΤ κρίνει ότι είναι αναγκαίο. Επίσης θα κριθεί αν θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και άλλα μέτρα που θα κλείνουν πιθανή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου