Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Μπράβο

Γράφει ο Σπαρτιάτης
Τα καλά πρέπει να τα λέμε. Στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και δίκαιοι πρέπει να επιδοκιμάζουμε τις ορθές αντιδράσεις, όσο πρέπει και να αποδοκιμάζουμε τις λάθος. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το ορθό από άποψη δικαιοσύνης και εντιμότητας, αλλά κυρίως επειδή το οξυγόνο των πολιτικών δυνάμεων είναι η αποδοχή και η επιδοκιμασία του κόσμου. Οι ορθές κινήσεις, οι επιλογές δηλαδή που είναι σύμφωνες με το εθνικό συμφέρον, πρέπει να επιβραβεύονται. Η επιβράβευση αποτελεί το κυριότερο και αγνότερο κίνητρο του πολιτικού ανδρός, και βάσει αυτής επιλέγει τον τρόπο που θα κινηθεί.
Στο ζήτημα της δολοφονίας του ομογενή μας στη Βόρεια Ήπειρο η ΝΔ αντέδρασε εξαιρετικά. Τολμώ να πω ήταν από τις ελάχιστες φορές που επέδειξε τόσο άμεσα και αποτελεσματικά εθνικά αντανακλαστικά. Γιατί; Γιατί έπραξε ακριβώς ό, τι όφειλε να πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Υπερασπίστηκε τη μειονότητα.

Δεν έπεσε στην παγίδα να κάνει το δικαστή, να ερευνήσει ποιος ήταν ο ομογενής, τι έκανε εκεί κοκ, για να κρίνει μετά αν θα αντιδράσει. Δε χρειαζόταν τίποτα από όλα αυτά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.Αρκούσε το γεγονός ότι ένας ομοεθνής μας δολοφονήθηκε από τα όργανα άλλου κράτους. Και μάλιστα ενός κράτους που δε φημίζεται για την απήχηση των εννοιών δημοκρατία και δικαιοσύνη. Το δεδομένο αυτό ήταν από μόνο του αρκετό για να αντιδράσει κάθε πολιτική δύναμη που θέλει να εκπροσωπεί το Έθνος. Έτι περαιτέρω για να αντιδράσει μια κυβέρνηση υπεύθυνη για την προστασία του.
Οι συνθήκες του θανάτου, το ποιόν του θύματος κοκ θα βρίσκονταν στην πορεία. Δεν ήταν δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να τα κρίνει. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει και μόνο με το δεδομένο της δολοφονίας, γιατί αυτό επιτάσσει η προστασία της ελληνικής μειονότητας. Και κυρίως για να δείξει στα υπόλοιπα κράτη ότι δύναται να υπερασπιστεί τους ανθρώπους για τους οποίους είναι υπεύθυνη. Έτι περαιτέρω όταν ο πρωθυπουργός μιας υποτίθεται φίλης χώρας αντιμετωπίζει το περιστατικό με έναν τρόπο τόσο μειωτικό και απαξιωτικό.
Για αυτό είναι τελείως εκτός πραγματικότητας η κριτική που ασκήθηκε στη ΝΔ από διάφορους «προοδευτικούς», ότι η στάση της αποτελεί προϊόν λαϊκισμού. Η στάση της ήταν απόλυτα σύμφωνη με την ευθύνη της ως πολιτική δύναμη. Υπερασπίστηκε, στο μέτρο που μπορούσε, τους ομογενείς μας.
Τόσο η έκδοση επιθετικού δελτίου τύπου αμέσως μετά το περιστατικό όσο και η άρνηση της ΝΔ να παραστεί σε κοινή εκδήλωση με την Αλβανίδα πρέσβη αποτελούν τρανταχτά δείγματα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα. Δεν ξέρω τι έγινε με τον Κατσίφα. Ξέρω όμως ότι ένα κράτος οφείλει πρώτα-πρώτα να μεριμνά για τα εθνικά συμφέροντα. Και όταν οι γείτονές σου σκοτώνουν ομοεθνείς σου, το ελάχιστο που οφείλεις να κάνεις είναι να δείξεις ότι αντιδράς. Αλλιώς παύουν να σε σέβονται και δε σε υπολογίζουν.
Τονίζω, αυτό είναι το ελάχιστο. Και είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια πολιτική δύναμη εκτός κυβέρνησης. Για οτιδήποτε περισσότερο πρέπει να κυβερνάς. Δηλαδή να ασκείς εκτελεστική εξουσία και να εκπροσωπείς το ελληνικό κράτος. Η δυνατότητα δράσης της ΝΔ σήμερα δεν εκτείνεται ως εκεί. Κι ως εκ τούτου δε θα κριθεί για πράγματα που δε μπορεί να κάνει. Ως προς αυτά που μπορούσε όμως, η στάση της ήταν άριστη. Εύγε. Κι ελπίζουμε να μείνει σε αυτήν και να δράσει αναλόγως και σε άλλα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου