Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Έρχονται εκλογές μετά το «ναυάγιο» για το Σύνταγμα και τη σύγκρουση στη Βουλή



Είναι ξεκάθαρο πλέον και από τη χθεσινή μονομαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και τα όσα ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα του και να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκρουση που θα προκύψει με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να στριμώξει την κυβέρνηση και να την αναγκάσει να αποδεχθεί ότι θα είναι δεύτερο κόμμα, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Όπως επίσης έγινε φανερό εχθές, η σύγκρουση των δύο διαφορετικών κόσμων θα κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες και μάλιστα με πολύ σκληρούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο γήπεδο που ξέρει ο καθένας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θίγει ζητήματα που απευθύνονται στο δικό του κομματικό ακροατήριο, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία του φανέρωσε τη στροφή που θέλει να κάνει σε πιο αριστερούς δρόμους. Για το λόγο αυτό αναφέρθηκε σε λαϊκή κυριαρχία, δημοψηφίσματα, εκλογή Προέδρου από το λαό αν υπάρξουν 7 αποτυχημένες προσπάθειες στη Βουλή.

Γι’ αυτό άλλωστε προσπάθησε να «κάψει» κάθε σενάριο για υποψήφιο πρόεδρο από το ΚΙΝΑΛ που θα στηρίξει η ΝΔ. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε την πρόταση της ΝΔ για ψήφιση από κοινού άρθρων που προτείνουν τα δύο κόμματα, τινάζοντας στον αέρα την όποια συναίνεση θα μπορούσε –και έπρεπε να υπάρχει.
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε στην Ολομέλεια ως ο ερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός της πλειοψηφίας της επόμενης βουλής που θα καθαρίσει την κρισιμότερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Εξήρε την προσωπικότητα και τον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου ωστόσο απέφυγε να πέσει στην «παγίδα» που του έστησε ο πρωθυπουργός και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει το 2020. Άλλωστε, στην παρούσα φάση η βουλή καλείται να αποφασίσει για την συνταγματική αναθεώρηση και όχι για τον επόμενο κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα.
Επίσης «μπλόκο» σε τεχνοκράτες πρωθυπουργούς και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Βεβαίως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, πρόταση που έχει στόχο τον διεμβολισμό των μικρών κομμάτων, ειδικά του ΚΙΝΑΛ, που θα επιθυμούσαν αναλογικότερο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για τις θεσμικές ακροβασίες που προωθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τους σχεδιασμούς του για να ενισχύει την άποψη που θέλει την παρούσα βουλή να δεσμεύει την επόμενη για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ως βασικό εργαλείο που μετέρχεται η πλειοψηφία για να εξυπηρετήσει τους στόχους της είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Το πολυσέλιδο ψηφοδέλτιο που ήδη προμηθεύτηκαν οι βουλευτές από το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να αρχίσουν να γεμίζουν τα πολυάριθμα «κουτάκια» θα έχει σε ενιαία μορφή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές. Ωστόσο, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων αναθεωρήσεων, δηλαδή αριθμός άρθρου και τίτλος.
«Παιχνίδια» με τον ΠτΔ
Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «οικειοποιηθεί» τον Προκόπη Παυλόπουλο, ένα άλλοτε στέλεχος της Δεξιάς που πλέον υιοθετείται πλήρως από την Αριστερά σε μια εμφανή προσπάθεια να βάλει δύσκολα στη ΝΔ. Θα δεχθεί να τον στηρίξει για να έχει μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο; Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στον Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι δεν τον αφήνουν να μιλήσει με τον Παυλόπουλο οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης.
Ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός έχει μια στρατηγική «εισπήδησης» στην Κεντροαριστερά με τις… προοδευτικές προτάσεις για το Σύνταγμα και ταυτόχρονα ένα κεντροδεξιό άνοιγμα με την πλήρη υιοθέτηση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την άλλη ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ότι προεξοφλεί την ήττα του κι ότι θέλει να κάνει τα πάντα για να προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση με αφορμή την εκλογή Προέδρου τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στις κάλπες που όλο και πλησιάζουν για τον Μάιο.
Το είπε πρώτος ο Νίκος Φίλης ότι είναι πιθανό σενάριο. Το φωτογράφισε ο Πάνος Σκουρλέτης, το ενίσχυσε ο Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκλογών».
Οι εισηγήσεις του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει τον Μάιο στις εκλογές προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στις άλλες κάλπες, των ευρωεκλογών και των δημοτικών.
Μέχρι τότε θα κλείσει το μέτωπο των κόκκινων δανείων και ταυτόχρονα θα κρατά σε ομηρία χιλιάδες υποψήφιους για μια θέση στο δημόσιο.
Οσο για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Οσα κόλπα κι αν μετέλθουν τα κόμματα είναι δεδομένο ότι έτσι όπως πάμε θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

1 σχόλιο: