Κυριακή 19 Μαΐου 2019

6 + μία και ψυχραιμία


Του Σάκη Μουμτζή
Είναι γεγονός πως την άλλη Κυριακή παίζουμε το πρώτο ημίχρονο. Γι΄αυτό απαιτείται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό για το δεύτερο. Όμως, έχει αποδειχθεί πως πολλά ματς κρίνονται από το πρώτο ημίχρονο.
Π.χ. ένα 3-0 πολύ δύσκολα ανατρέπεται στο δεύτερο ημίχρονο. Την Κυριακή η Νέα Δημοκρατία καλείται να «καθαρίσει» τον αγώνα από τώρα. Δηλαδή να πάρει μια διαφορά ασφαλείας άνω των 6 μονάδων που θα τις εξασφαλίσει μιαν άνετη νίκη στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Όλα δείχνουν πως μπορεί να το πετύχει. Πιθανόν μάλιστα και με σκορ που και ο πιο αισιόδοξος ψηφοφόρος της να μην μπορεί να το φανταστεί.

Βέβαια, ο Κ.Μητσοτάκης έχει σκληρούς και αδίστακτους παίκτες. Αδειάζουν τα ταμεία για να μην χάσουν. Όμως, αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, τότε ό,τι και να κάνουν δεν θα αποφύγουν την ήττα.
Γι΄αυτό αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι απλώς μια δημοσκόπηση, όπως δήλωσε ο Τσίπρας, προσπαθώντας έτσι να μειώσει την σημασία τους, καθώς βλέπει πως θα τις χάσει. Είναι ένα δημοψήφισμα.
Οι πολίτες θα αποφανθούν, πρωτίστως, αν είναι ικανοποιημένοι από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια μικρή μερίδα πολιτών, επειδή έχει μιαν άλλη προσέγγιση για τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών, θα προσέλθει σε αυτές με πιο χαλαρή διάθεση, δίνοντας την ψήφο της σε μικρότερα κόμματα.
Η ιστορία δείχνει πως στις εθνικές εκλογές, ο νικητής των ευρωεκλογών διευρύνει την νίκη του. Να υπενθυμίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 πήρε μια διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, 3,9% την οποία μετά από έξι μήνες διπλασίασε.
Τότε, με αυτήν την διαφορά των 3,9 μονάδων, ο Α. Τσίπρας ζήτησε την άμεση διενέργεια εκλογών. Να υποθέσω πως την Δευτέρα 27 Μαΐου θα δηλώσει πως οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μια συνετή πολιτική. Δεν έχει υποσχεθεί τίποτα και ξεδιπλώνει τις θέσεις του, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τι ψηφίζει. Δεν κρύβεται ούτε εξαπατά.
Είναι αλήθεια πως αυτή η ειλικρινής πολιτική παρουσιάζει δυσκολίες στην προεκλογική περίοδο, καθώς ένα σημαντικό μέρος των πολιτών είναι διαπαιδαγωγημένο με υποσχέσεις. Όμως, στην συνέχεια, εφ΄ όσον βέβαια ο Κ.Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, δεν θα βρει μπροστά του καμιά υπόσχεση που δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει. Ούτε θα προκαλέσει απογοήτευση σε αυτούς που τον ψήφισαν.
Την εβδομάδα αυτή θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Θα δοθούν κτυπήματα κάτω από την ζώνη. Και όλα αυτά γιατί αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν—είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι—το πρόκριμα των εθνικών εκλογών. Αν ο Α. Τσίπρας δεχτεί ένα συντριπτικό κτύπημα, θα ζήσει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι. Μια βαριά ήττα παράγει παραλυτικές συμπεριφορές.
Συγχρόνως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός πως έχουμε ταυτόχρονα και δύο άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, την Κυριακή το βράδυ, θα έχουμε μια συνολική εικόνα για την δυναμικότητα των κομμάτων που κανένας δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει.
Αναμφίβολα, η Δευτέρα 27 Μαΐου θα είναι μια άλλη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου