Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Προθέρμανση για τουρκική «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ: Απανωτές συσκέψεις στο Πεντάγωνο – Προετοιμάζονται τα πλοία του Στόλου



Προθέρμανση για την τουρκική «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ.Στο κόκκινο κτύπησαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις ημέρες των γιορτών 
Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου που επικαλείται η ηλεκτρονική εφημερίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas journal, η Πολεμική Αεροπορία βρέθηκε απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων πιλότων όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι ήταν γιορτάρες μέρες για τους Oρθοδόξους.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπάρχουν και φωνές που αυτές τις ενέργειες τις ονομάζουν προάγγελο, αφού η Άγκυρα ετοιμάζει υποτίθεται το πλωτό γεωτρύπανό της, τον «Πορθητή» για να εκδράμει στα νότια παράλια της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη δήλωση πρόθεσης για γεωτρήσεις. Ανώτατο στέλεχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σημείωνε ότι ήδη έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία για ό,τι ζητηθεί από τα πλοία του ελληνικού στόλου.

Πολλές ήταν και οι συσκέψεις, ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο, ώστε να παρθούν αποφάσεις από πριν κι όχι της τελευταίας στιγμής.Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ψύχραιμη και νηφάλια στάση είναι μια από τις κύριες εντολές που έχουν δοθεί μιας κι όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η Τουρκία θέλει και επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα σ’ ένα τακτικό λάθος.
Η πρόσφατη σχετικά εμπειρία των πεπραγμένων με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και το «θαλάσσιο τείχος» που είχε υψωθεί από τις ελληνικές φρεγάτες στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχε στείλει σοβαρά μηνύματα κυριαρχίας, ειδικά τις πρώτες ημέρες με τα «τζαρτζαρίσματα» να μην λείπουν και το ελληνικό σθένος να ξεχωρίζει.

Βέβαια, τονίζει το δημοσίευμα, εκεί το πολύ σοβαρό και συνάμα προκλητικό περιστατικό ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό, μιας και έθιγε ευθέως ζητήματα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όμως και τώρα, προστίθεται, από τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαγγείλει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτον προχωρά σε μια ευθεία πρόκληση η οποία έχει κλιμακούμενη βάση, προς μια χώρα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό, προς μια συμμαχική χώρα η οποία παίζει τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεγόμενη ενεργειακή συμμαχία της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η ίδια πηγή σημείωσε με νόημα πως μπορεί γι’ ακόμη μια φορά η Τουρκία να εξαγγέλλει, όμως υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι στο τι τελικά θα πράξει και πού τελικά καταλήξουν: Επικρατεί η πεποίθηση ότι θα φτάσουν εκτός των οικοπέδων, αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτά, κυρίως για να παραμένουν προκλητικοί απέναντι στην Κύπρο αλλά και τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μήνυμα ΗΠΑ προς Μόσχα για Τουρκία
Μήνυμα προς τη Ρωσία θέλει να εκπέμψει η Αμερική η οποία δείχνει σε πολιτικό επίπεδο “τα δόντια” της προς την Τουρκία για το ζήτημα των S-400, ενώ παράλληλα μέσω ασκήσεων επιδιώκει να δείξει προς τη Μόσχα ότι η Τουρκία παραμένει δύναμη του ΝΑΤΟ.Πάντως σ’ ό,τι αφορά τα των μεγάλων δυνάμεων μπορεί από τη μια να έχει παρατηρηθεί πως μέρος του Αμερικανικού 6ου στόλου τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και μέσω twitter μιλούσε για ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο και κοινές ασκήσεις με συμμαχικές δυνάμεις- γεγονός που ήθελε η Ελλάδα, να συμβεί αυτό ευελπιστώντας στην έμμεση αποτροπή. Όμως την ίδια ώρα στη Μαύρη θάλασσα οι αμερικανο-τουρκικές συνεκπαιδεύσεις στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζονται κι αυτές κανονικά με διπλό στόχο. Από τη μια την «προβολή σημαίας», άρα και την ισχύ της Αμερικής και από την άλλη, οι συνεκπαιδεύσεις «τραβούν» προς δυσμάς την ολοένα και απομακρυνόμενη Τουρκία.
Κλειδώνουν συμφωνίες για «Αφροδίτη» και τεμάχια
Στην τελική ευθεία μπαίνουν από τις πρώτες ώρες της ερχόμενης εβδομάδας, τα μέχρι τώρα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με όλα να δείχνουν ότι μπορεί να είναι και η καταληκτική εβδομάδα για συμφωνίες.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, επιστρέφει στην Κύπρο η ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της κοινοπραξίας Noble – Shell – Delek για ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Ενέργειας με την ομάδα διαπραγμάτευσης της Δημοκρατίας.
Σκοπός είναι να βρεθεί κοινή συνισταμένη σε ελάχιστες αλλά σημαντικές διαφορές για μια τροποποιημένη συμφωνία, που θα εξασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και τη δημιουργία των αγωγών για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές προς το Ιτκού της Αιγύπτου, με το οποίο οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν ήδη προκαταρκτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη οι δύο πλευρές έχουν υποβάλει προτάσεις για να βρεθεί η διατύπωση όρων κοινά αποδεκτών στην τροποποιημένη συμφωνία. Με αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα «κερδίσει» τροποποιήσεις στο αρχικό συμβόλαιο, με τις οποίες οι Noble – Delek – Shell υποχρεώνονται να επενδύσουν εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να αναπτυχθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη» και να ξεκινήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου.
Το αρχικό συμβόλαιο, που ήταν και το πρώτο του είδους που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν περιελάμβανε ισχυρές δεσμεύσεις και ποινές γι’ αυτό το θέμα, κάτι που προφανώς εκμεταλλεύτηκε η κοινοπραξία και δεν ανέπτυξε μέχρι τώρα το κοίτασμα, με το επιχείρημα ότι λόγω των νέων διεθνών συνθηκών σε σχέση με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήταν οικονομικά ασύμφορη μια τέτοια ανάπτυξη.
Από την άλλη, όμως, στο νέο συμβόλαιο γίνεται ανακατανομή της φόρμουλας των εσόδων, αυξάνοντας το ποσοστό του διαμοιρασμού υπέρ της κοινοπραξίας, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια των εξαγωγών και όταν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου θα είναι χαμηλές, ώστε να διασφαλιστεί γρηγορότερη και με λιγότερο ρίσκο ανάκτηση των επενδύσεων. Σε δεύτερο στάδιο όπως και όταν οι διεθνείς τιμές θα είναι ψηλότερες, θα αυξάνεται το ποσοστό εσόδων της Δημοκρατίας.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, δηλαδή αμέσως μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», θα είναι στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των TOTAL και ΕΝΙ, όπου επίσης όπως όλα δείχνουν φτάνουν σε τελικές συμφωνίες.
Η πρώτη συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αφορά στο τεμάχιο 7, το οποίο δεν έχει διατεθεί και σε σχετική διαδικασία το διεκδίκησε η κοινοπραξία TOTAL-ΕΝΙ. Η δεύτερη, αφορά στην είσοδο της γαλλικής TOTAL με ποσοστό γύρω στο 50%, στα τεμάχια 2, 3 και 9, των οποίων τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης ανήκουν τώρα στην κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου