Σοβαρότατο ζήτημα ανακινούν ξανά οι Αλβανοί για το επεισόδιο της Επισκοπής (1994), με το εισαγγελέα σοβαρών εγκλημάτων να καλεί για ανάκριση τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Φρέντη Μπελέρης και τον ίδιο να φωνάζει ότι «Δεν έχω καμία σχέση με το επεισόδιο της Επισκοπής».
Προφανώς πρόκειται για νέο ψυχολογικό πόλεμο από πλευράς της κυβέρνησης του Έντι Ράμα κατά της ελληνικής ομογένειας με ένα θέμα που έλαβε χώρα το 1994 και ότι ήταν να γίνει έχει γίνει και από τις δυο πλευρές.
Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κλήθηκε και και πάλι στο Γραφείο του εισαγγελέα σοβαρών εγκλημάτων στα Τίρανα όπως φαίνεται και σε βίντεο, ενώ δίπλα του ο Έλληνας ομογενής είχε τον δικηγόρο του, για να απολογηθεί για την παρουσία του κατά την ημέρα του επεισοδίου της Επισκοπής το 1994 και τις σχέσεις του με την οργάνωση «ΜΑΒΗ».
Στο τέλος της ανάκρισης, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αρνήθηκε και πάλι τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται ο ίδιος με το επεισόδιο της Επισκοπής.
«Πήγα στην δίωξη σοβαρών εγκλημάτων για ένα θέμα που έγινε πριν από 25 χρόνια. Δεν έχω καμία σχέση και δεν έχουν αποδείξεις. Θέλουν στην κυβέρνηση να ρίξουν την μπάλα εκτός γηπέδου, λόγω των δικών τους προβλημάτων. Θέλουν έναν υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές στην περιοχή μας και αυτό δεν είναι επιλογή, διότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή του κομμουνισμού», δήλωσε ο κ. Μπελέρης.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο ίδιος καλείται στην αλβανική εισαγγελία να καταθέσει για επεισόδιο της Επισκοπής και η όλη διαδικασία θεωρείται ως προσπάθεια εκφοβισμού των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων.
Μιλάμε για πιθανές νέες «περιπέτειες», στις οποίες θέλουν να μας βάλουν οι Αλβανοί (πιθανόν με τουρκική υποκίνηση), ανακινώντας σοβαρό θέμα με περιστατικό που έλαβε χώρα το 1994 στην Επισκοπή από Έλληνες που επιτέθηκαν σε αλβανικό κέντρο νεοσυλλέκτων.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, στις 10 Απριλίου 1994 μία ένοπλη ομάδα προερχόμενη από ελληνικό έδαφος υλοποίησε «επιδρομή στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στο χωριό Άνω Επισκοπή Δρόπολης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο θάνατος ενός Αλβανού αξιωματικού και ενός οπλίτη, ενώ τραυματίστηκαν τρεις ακόμα, καθώς είχαμε σύμφωνα με αλβανικές πηγές και υφαρπαγή οπλισμού του στρατοπέδου.
Κατά τη διαφυγή της ομάδας, ένας Αλβανός οπλίτης φέρεται να κρατήθηκε ως όμηρος μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Το ίδιο βράδυ την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Στις 6 Οκτωβρίου 1994 δημοσιεύεται νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Στις 19 Μαρτίου 1995 συλλαμβάνονται 7 ύποπτοι σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Στα δυο τους οχήματα ανακαλύπτονται 6 αυτόματα τυφέκια Kalashnikov με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Tokarev με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ. Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.
Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της υπόθεσης υλοποιείται στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας. Στην έφεση της πρωτόδικης δίκης, κεκλεισμένων των θυρών, το εφετείο μειώνει τις ποινές στους συλληφθέντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου