Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Γερμανία: Εξετάζει φόρο για τα τζαμιά - μπλόκο σε Ερντογάν


Τρόπο να κόψει τη χρηματοδότηση στα τζαμιά από τις μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας, δια μέσου της επιβολής «φόρου για τα τζαμιά», εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δοθεί τέρμα στην οικονομική εξάρτηση των λατρευτικών κέντρων από ξένες κυβερνήσεις, κυρίως από το μουσουλμανικό κόσμο. Η είδηση επιβολής του φόρου για τα τζαμιά επανήλθε στο φως της δημοσιότητας μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Αρκετά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας έχουν ήδη διαμηνύσει πως στηρίζουν επί της αρχής την ιδέα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η ανησυχία πως ξένες χώρες, όπως η Τουρκία, ασκούν μεγάλη επιρροή στους περίπου 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που κατοικούν στην Γερμανία, πρωτίστως χάρη στους πόρους που διαθέτουν για την χρηματοδότηση τζαμιών στην Ευρώπη.

Στην Γερμανία, περίπου 900 τζαμιά ελέγχονται από την Τουρκική - Ισλαμική Ένωση του Θρησκευτικού Ινστιτούτου (Ditib), η οποία αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Οι ιμάμηδες που υπηρετούν στα εν λόγω τζαμιά μισθοδοτούνται από το τουρκικό Δημόσιο. Σε κάποιες περιπτώσεις ιμάμηδες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αστυνομικών ερευνών λόγω υποψιών πως κατασκοπεύουν επικριτές του κ. Ερντογάν – κυρίως αντιφρονούντες – για λογαριασμό της Άγκυρας. Σε άλλες περιπτώσεις τζαμιά έχουν σφραγιστεί για την κήρυξη ριζοσπαστικών ή ακραίων ισλαμικών αντιλήψεων.

Τυχόν νομοθέτηση ειδικού φόρου για τα τζαμιά θα επιτρέψει στις κατά τόπους μουσουλμανικές κοινότητες να χρηματοδοτήσουν αυτόνομα τους λατρευτικούς χώρους τους.

Δύο Γερμανοί υπουργοί προειδοποίησαν με σχόλιο τους στο Spiegel Online ότι «επικίνδυνες ιδεολογίες δεν πρέπει να εισαχθούν στη Γερμανία μέσω ορισμένων τζαμιών».
kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου