Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;

Γράφει ο Αγκιτάτορας
Ακούω συχνά προβλέψεις για το πόσους ευρωβουλευτές θα κατορθώσουν να εκλέξουν οι δυο βασικοί μονομάχοι των εκλογών. Κανείς όμως δεν εξηγεί με λεπτομέρειες το πώς και το γιατί αυτής της πρόβλεψης.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο με 21 άτομα. Κι η εκλογή γίνεται με βάση την απλή αναλογική. Άρα το εκλογικό μέτρο καθορίζεται στο 4,76%. Βέβαια όποιο κόμμα ξεπεράσει το 3% λόγω των μεγάλου αδιαθέτου ποσοστού θα εκλέξει ευρωβουλευτή.

Η ΝΔ λοιπόν θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει το 28,5% ώστε να εξασφαλίσει 7 έδρες. Για τις 8, χρειάζεται τουλάχιστον 33% και για τους 9 θα πρέπει να αγγίξει το 38%.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει σίγουρα 5 ευρωβουλευτές με ένα ποσοστό άνω του 19%, γύρω στο 23,5% για 6 και, όπως ήδη αναφέρθηκε, περίπου 28,5% για να αντιπροσωπευθεί με 7 επιτυχόντες.
Ξεκινώντας από τον ελάχιστο στόχο, το σκορ ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 7 – 5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άλλα τρία σίγουρα κόμματα που θα πετύχουν ευρωκοινοβουλευτική παρουσία, Χ.Α., ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, θα κινηθούν μεταξύ 6 και 9%, άρα θα εκλέξουν 2 άτομα, τότε απομένουν να κατανεμηθούν 3 ακόμη έδρες.
Τα σενάρια για αυτές τις 3 έδρες είναι πολύ συγκεκριμένα:
  • Κάποιες ή όλες θα κερδηθούν από μικρότερης δυναμικής συνδυασμούς με πιθανότερους διεκδικητές την Ένωση Κεντρώων, την Ελληνική Λύση και τη Λαϊκή Ενότητα.
  • Θα εκλέξει τρίτο ευρωβουλευτή η Χρυσή Αυγή ή το ΚΙΝΑΛ, υπερβαίνοντας το 9,5%.
  • Θα φτάσει η ΝΔ σε ποσοστά που θα της δώσουν 8 έδρες, αρκετά πιθανό, ή ακόμη και 9, λιγότερο πιθανό, ενώι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στους 6 εκλεγμένους.
Αυτά, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη κι αξιόπιστη εκλογική εικόνα. Άντε και καλό βόλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου