Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ξέχασαν την ΑΟΖ της ΕΕ…Eκατοντάδες υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την ψήφο μας στις 26 Μαΐου για να μας αντιπροσωπεύσουν στο Στρασβούργο, αλλά κανείς δεν ασχολείται με την ΑΟΖ που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα εθνικά θέματα για την πατρίδα μας. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τι είναι η ΑΟΖ και πάνω απ’ όλα δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γράφει ο καθηγητής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ

Θα τους συμβούλευα να διαβάσουν τον καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων Κώστα Γρίβα που έγραψε: “Το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΑΟΖ , είναι ένα δυναμικό πεδίο, που δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει αντιληφθεί, όπου με προβολή ισχύος μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πλεονέκτημα διεύρυνσης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, αλλά μπορεί συνάμα, αν η Τουρκία αφεθεί να κυριαρχεί με την λογική ισχύος στην περιοχή, να αποδειχθεί «βρόγχος» και εθνική υποχώρηση έως ακρωτηριασμό για τον Ελληνισμό.”
Ίσως είναι άδικο να κατηγορούμε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, αφού κανένα από τα κόμματά τους δεν ασχολείται σοβαρά με την ΑΟΖ, ούτε την έχει θέσει στις προτεραιότητες των εκλογικών προγραμμάτων τους. Ένα σύντομο μάθημα για τους Ευρωβουλευτές μας.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν, αναμφίβολα, μεγάλα θαλάσσια σύνορα. Αλλά θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης δεν είναι μόνο τα χωρικά της ύδατα αλλά και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της! Έτσι η ΑΟΖ αποκτά ταυτόχρονα και μια σημαντική γεωπολιτική σημασία που έχει διαφύγει, μέχρι σήμερα, από την προσοχή των Βρυξελλών και βέβαια της Αθήνας, που ακόμα και σήμερα συζητά για την ξεπερασμένη έννοια της υφαλοκρηπίδας με την Άγκυρα.
Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «The EU and international ocean governance» σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο και το μέγεθός της φτάνει τα 20 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή οι θάλασσές της είναι 380% μεγαλύτερες από το έδαφος της.
Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αυτού του εγγράφου είναι ο επόμενος χάρτης που δείχνει τις ΑΟΖ όλων των κρατών της ΕΕ και όπου, ξεκάθαρα, ορίζεται όχι μόνο η ΑΟΖ της Ελλάδας αλλά επιβεβαιώνεται ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου