Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Του έτυχε μια στραβή στη βάρδια του και... παραιτήθηκε - Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθιξίας

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκαλεί η υπόθεση των επτά (τουλάχιστον) δολοφονιών που ομολόγησε ο 35χρονος λοχαγός της ΕΦ, καθώς τις τελευταίες μέρες γιγαντώθηκε το αίτημα για παραίτηση ή παύση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ιωνάς Νικολάου, με το πέρας της συνάντησης, ανήγειλε την παραίτησή του, πράγμα που έγινε δεκτό, όπως είπε, από τον Πρόεδρο.
Ο Ιωνάς Νικολάου έφθασε λίγο πριν τις 10:00 στο Προεδρικό, χωρίς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, για να ενημερώσει από κοντά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από δύο σχεδόν ώρες.Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον, επεξηγώντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Μεταξύ των λόγων οι οποίοι τον ώθησαν στην παραίτηση, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι τα λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών, καταδεικνύοντας και τις ευθύνες της κοινωνίας για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα.
 
«Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», είπε, τονίζοντας ότι είναι διαφαινόμενη η ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα.
 
 
Χαρακτήρισε άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον ίδιο, καθώς ο Υπουργός δεν αναμειγνύεται και δεν πρέπει να αναμειγνύεται στη διερεύνση καταγγελιών, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία. «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια, παρά μόνο επέδειξα την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης που θα καταδείξει τυχόν κενά στη διαδικασία», είπε.
 
Κάλεσε, ωστόσο, την κοινωνία να συνεχίσει να εμπιστεύεται το αστυνομικό σώμα, κάνοντας λόγο τόσο για καλοπροαίρετη όσο και κακοπροαίρετη κριτική.
 
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ο ίδιος, όπως και όλοι, έχει περάσει δύσκολες μέρες λόγω των δολοφονιών, ενώ η συνείδηση και οι Αρχές του, επέβαλαν την παραίτηση. Προανήγγειλε, τέλος, δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες μέρες για να απαντήσει πιο λεπτομερώς σε όλα.
 
Χθες, ο κ. Νικολάου έδωσε ένα στίγμα για ένα μέρος της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, για τις οποίες ανέμενε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό», γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σινιάλο παραίτησης.
Στο Προεδρικό, βρέθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 και δεν ακολούθησαν δηλώσεις.
 
Εξάλλου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου δεν συνόδευσε τον πολιτικό του προϊστάμενο στο Προεδρικό και αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, παρών θα είναι και ο Ιωνάς Νικολάου.
 
Στο μεταξύ, οι έρευνες στις δύο λίμνες σε Ξυλιάτο και Μιτσερό συνεχίζονται σήμερα με σκοπό να ανευρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο ή οι τρεις σοροί των θυμάτων που αναζητούνται και δεν έχουν εντοπιστεί.
 
Πηγή: Philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου