Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Συστοιχίες βλημάτων επακτίου αμύνης ΜΜ-40 EXOCET εγκλώβισαν τουρκικά αποβατικά που εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στο Αιγαίο


Σε επιφυλακή τέθηκαν οι συστοιχίες επακτίου αμύνης των πυραυλικών συστημάτων ΜΜ-40 EXOCET καθώς και οι Λόχοι βαρέων όπλων των μονάδων Εθνοφυλακής του Αιγαίου εξοπλισμένοι με αντιαρματικά/αντιαποβατικά KORNET-E προκειμένου να στείλουν μήνυμα ετοιμότητας στην Αγκυρα
Η Τουρκία προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείζονα ανάπτυξη αποβατικών πλοίων και τμημάτων της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών εδώ και μερικές ώρες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Αθήνας, η Τουρκία ανέπτυξε 17 πλοία, τρία ελικόπτερα, δύο περιπολικά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι. Η ΤΗΚ έχει συνδράμει με μαχητικά και ο Στρατός Ξηράς με ελικόπτερα.
Η Αθήνα απάντησε με κινητοποίηση των συστοιχιών επακτίου αμύνης ΜΜ-40 EXOCET και των KORNET που με ακτίνα δράσης 5 χλμ είναι απολύτως καταστροφικά για οποιοδήποτε σκάφος επιφανείας.
Ταυτόχρονα έχουν τεθεί σε επιφυλακή και οι μονάδες αμφίβιων καταδρομών.
Πλοία του ΠΝ παρακολουθούν την κατάσταση.
Ποια είναι η ανησυχία του ΓΕΕΘΑ
Αιφνιδιαστική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων ή ακόμα και κίνηση αντιπερισπασμού σε νησίδα στο Αιγαίο.
Να σημειώσουμε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική αποβατική άσκηση εδώ και αρκετά χρόνια με εξαίρεση της ασκήσεις EFES.​
Απειλές Τσαβούσογλου για Αιγαίο: «Εκτός από διπλωματία και δικαστήριο, υπάρχει μια ακόμη επιλογή…»
Απειλές κατά της Ελλάδας για το Αιγαίο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών το βράδυ της Τετάρτης.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά:
«Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δηλαδή, διεμήνυσε ότι για τα θέματα αυτά εκτός από τη διπλωματία και το δικαστήριο της Χάγης υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, υπονοώντας τον πόλεμο χωρίς, όμως, να τον κατονομάζει.
Στην ίδια ομιλία ο Τσαβούσογλου είπε, επίσης, πως «ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί» αναφερόμενος ουσιαστικά στα 18 νησιά στο Αιγαίο που οι Τούρκοι θεωρούν αμφισβητούμενες περιοχές και διαμηνύοντας εμμέσως ότι η Άγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, υπογράμμισε ότι ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΡ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας:
«Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».
Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Λευκωσία (βίντεο)
Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα δύο F16 που πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Κύπρου.
Η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμά του για την 35η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
«Η χώρα μας θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν και κατά την ευτυχή ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της ‘τδβκ’. Χρόνια πολλά για την 35η επέτειο της ίδρυσης ‘τδβκ’», γράφει.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον τουρκικό αποβατικό Στόλο. Σε πολλές από αυτές φιγουράρει το νεώτερο απόκτημα, το αποβατικό κλάσης «​TCG Bayraktar» (L402).
Τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των LCT κλάσης Bayraktar είναι:
εκτόπισμα πλήρους φόρτου 7.125 τόνων και ολικό μήκος 138 μέτρων, με θύρες στην πλώρη και στην πρύμνη, πλευρική ράμπα, δύο γερανούς για καθέλκυση 4 αποβατικών ακάτων (LCVP) από το κατάστρωμα, ελικοδρόμιο, χωρητικότητα φορτίου 1.180 τόνων και ενδιαιτήσεις για 350 πεζοναύτες, εκτός των 129 μελών του πληρώματος.
Ο αμυντικός και ηλεκτρονικός οπλισμός του σκάφους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και περιλαμβάνει:
δύο πύργους 40mm/70cal της Oto Melara, δύο συστήματα Εγγύς Άμυνας (CIWS) Mk15 Block 1B Phalanx, δύο τηλεχειριζόμενα Σταθεροποιημένα Πολυβόλα (STAMP) των 12,7mm της τουρκικής Aselsan, 3D ραντάρ αέρος/επιφανείας Smart -S Mk2, σύστημα αντιμέτρων τορπιλών, δέκτη προειδοποίησης ακτινοβολίας laser (LWS), δύο ηλεκτροπτικά συστήματα AselFLIR 300D της Αselsan, τερματικό ζεύξης δεδομένων Link 11/16/22.
Oι αισθητήρες και τα οπλικά συστήματα του πλοίου θα ελέγχονται από μια νέα έκδοση του Τουρκικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS) GENESIS της Havelsan, με 5 Κονσόλες Χειριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου