Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατά 24% αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις του Δημοσίου και κατά 11% τα Νομικά Πρόσωπα την τριετία 2015-2017, κατά την οποία κυβερνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η αύξηση αυτή αποτέλεσε "δεξαμενή" νέων προσλήψεων στο Δημόσιο. Γι' αυτό και στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και προπαντός οι συμβασιούχοι. Ενώ, όμως, μεγεθύνεται το Δημόσιο και το πλήθος των εργαζομένων του, εκκρεμεί δραματικά η αποκομματικοποίησή του, αν και αποτελεί βασικό πυλώνα της γ' αξιολόγησης του Μνημονίου.
Εμπροσθοφυλακή στη μεγέθυνση του Δημοσίου φαίνεται πως είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η αύξηση των μισθολογικών δαπανών είναι υπερδιπλάσια από το υπόλοιπο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκαν κατά 14,5% την τελευταία τριετία. Και αυτό ενώ στο ίδιο διάστημα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 10%.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", το οποίο καταγράφει τις ροές των μισθωτών που δουλεύουν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, είτε αυτές υπογράφονται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την "Εργάνη":
- Οι επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα εκτινάχθηκαν από τις 227 το 2015 στις 374 το 2017. Με άλλα λόγια, οι εν λόγω επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 87 ή 24%.
- Τα δε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) έφτασαν το 2017 τα 1.211, έναντι 1.068 που ήταν το 2015. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 143 ή 11%. Συνολικά, δημόσιες επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ έγιναν κατά 230 περισσότερα ή, αλλιώς, αυξήθηκαν κατά 230 ή 14,5%.
- Αντίθετα, την περίοδο 2015-2017, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 24.785 ή 10%. Οι ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17.612, ενώ οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (μονοπρόσωπες και μη) αυξήθηκαν κατά 6.053.
23.751 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι
Η αύξηση των δημόσιων επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κατά την τελευταία τριετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντανακλάται και στα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους απασχολουμένους στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση 3,3% στο πλήθος των αμειβομένων στο Δημόσιο την τριετία 2015-2017 οφείλεται στους συμβασιούχους, οι οποίοι κατά βάση στελεχώνουν τις δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπά τους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Οκτωβρίου 2017:
- Όσοι πληρώνονται από την κυβέρνηση και τους εποπτευόμενους φορείς (μόνιμοι, συμβασιούχοι) έγιναν κατά 23.751 περισσότεροι. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017, οι πάσης φύσεως εργαζόμενοι στο Δημόσιο (τακτικό προσωπικό, συμβασιούχοι αορίστου και ορισμένου χρόνου κ.λπ.) ανήλθαν σε 714.170.
Αντίθετα, τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ήταν 697.228, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 ανέρχονταν μόλις σε 690.419.
- Εκείνη η κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ανεβάζει το συνολικό πλήθος των εργαζομένων στο Δημόσιο, είναι, αναμφίβολα, οι συμβασιούχοι.
Από τους 57.747 που ήταν τον Οκτώβριο του 2015, έφτασαν τους 71.465 τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
- Το τακτικό προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έφτασε τους 36.168 το 2017, έναντι 31.798 το 2015.
Αυξήθηκαν 6,1% οι αμοιβές στα ΝΠΔΔ
Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ξεπέρασαν το ανώτατο πλαφόν στην αύξηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, στο 10μηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 6,1% στις δαπάνες για εισφορές και μισθούς των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ της κεντρικής διοίκησης. Αντίθετα, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αύξηση μόλις 3,1% στις σχετικές δαπάνες σε όλο το Δημόσιο.
Με άλλα λόγια, η αύξηση στις μισθολογικές δαπάνες στα ΝΠΔΔ είναι διπλάσια σε σχέση με τον προβλεπόμενο μέσο όρο για όλο το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, οι μισθολογικές δαπάνες στα ΝΠΔΔ ανήλθαν τον Οκτώβριο του 2017 στα 1,808 δισ. ευρώ, έναντι 1,703 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι.
Εκκρεμεί η αποκομματικοποίηση
Την ίδια ώρα που αυξάνονται και πληθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με ευθύνη της κυβέρνησης, εκκρεμεί δραματικά η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι πως πέντε από τα εννιά προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής σχετίζονται με το "μέτωπο" αυτό Συγκεκριμένα, έως τις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει:
1) Να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τους διοικητικούς και αναπληρωτές διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς.
2) Να διοριστούν οι νέοι γενικοί διευθυντές διοικητικού και οικονομικού.
3) Να προκηρυχθούν οι θέσεις για τους γενικούς διευθυντές κάθε υπουργείου ανάλογα με τα ιδιαίτερα αντικείμενά τους.
4) Να τεθεί χρονικό όριο 3 μηνών για τις διαδικασίες διορισμού όλων των γενικών διευθυντών, διευθυντών και επικεφαλής τμημάτων.
5) Να διασφαλιστεί πως οι σημερινοί γενικοί διευθυντές θα αφήσουν τα καθήκοντά τους το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την κάλυψη των θέσεών τους από τους νέους γενικούς διευθυντές.
6) Να ολοκληρωθούν τα γενικά και ειδικά περιγράμματα των θέσεων εργασίας από όλα τα υπουργεία και γενικότερα τους φορείς του Δημοσίου.
7) Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
8) Να εξορθολογιστούν τα επιδόματα για την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (νομοθετική πρωτοβουλία)
9) Να γίνουν αλλαγές στις παροχές σε σίτιση και στέγαση σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές για δασκάλους με προσωρινές συμβάσεις, αλλά και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου