Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Η Ιταλική Γερουσία Έκοψε Την Ιθαγένεια Σε Παιδιά Μεταναστών.Στην Ελλάδα Ακούει Κανείς;;


Tο νομοσχέδιο που θα έδινε το δικαίωμα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώνουν στην Ιταλία να αποκτήσουν την ιταλική υπηκοότητα ενταφιάστηκε, μάλλον οριστικά, το Σαββατοκύριακο από την ιταλική Γερουσία, η οποία αναμένεται να διαλυθεί ενόψει της προκήρυξης εκλογών, όπως κατέγραψαν την Κυριακή ιταλικές εφημερίδες.
Το νομοσχέδιο είχε διχάσει την κοινή γνώμη, καθώς η Ιταλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς προηγούμενο.
Το σχέδιο νόμου είχε στόχο να τροποποιηθεί ο νόμος όπως ισχύει σήμερα, που προβλέπει το δικαίωμα απόκτησης της ιταλικής υπηκοότητας για παιδιά με τουλάχιστον έναν ιταλό γονιό, βάσει του λεγόμενου «δικαίου του αίματος» (ius sanguinis), και να τεθεί σε εφαρμογή, υπό όρους, το λεγόμενο «δίκαιο του εδάφους» (ius soli).

Στην πράξη αυτό θα σήμαινε ότι ο ένας από τους δύο γονείς θα έπρεπε να ζει στην Ιταλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ή το παιδί να έχει παρακολουθήσει ή ολοκληρώσει έναν κύκλο σχολικών σπουδών στη χώρα.
Εάν εγκρινόταν το σχέδιο νόμου, θα συνεπαγόταν τη χορήγηση της ιταλικής εθνικότητας σε περίπου 800.000 παιδιά που έχουν γεννηθεί και ζουν στη χερσόνησο.
Η αυτόματη χορήγηση της ιθαγένειας σε όποιο παιδί γεννιέται στην επικράτεια της χώρας εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη—στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Βρετανία, στην Πορτογαλία και αλλού, με επιμέρους διαφοροποιήσεις.
Ωστόσο, οι έδρες της Γερουσίας ήταν οι περισσότερες άδειες το Σάββατο, προπαραμονή Χριστουγέννων, την ώρα της ψηφοφορίας, σημείωσαν ιταλικά ΜΜΕ, καταγράφοντας λεπτομερώς τις απουσίες, που ερμήνευσαν ως άλλη μια ένδειξη ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει για τα καλά στην Ιταλία.
Αντιθέτως, η Γερουσία ενέκρινε το Σάββατο τον προϋπολογισμό του 2018, που θεωρείτο το ύστατο κρίσιμο νομοθετικό καθήκον της για τη χρονιά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διάλυση του ιταλικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών, που εκτιμάται ότι θα οριστεί πως θα διεξαχθούν την 4η Μαρτίου.
Το σχέδιο νόμου για το ius soli, που είχε ήδη υιοθετηθεί από τα μέλη της κάτω Βουλής, είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι (Δημοκρατικό Κόμμα, κεντροαριστερά). Επί δύο χρόνια αποτελούσε αφορμή για θυελλώδεις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κεντροαριστερά και τη δεξιά, που προβάλλει σθεναρή αντίσταση σε αυτή τη μεταρρύθμιση.
Από τους 319 γερουσιαστές, μόλις 116 ήταν παρόντες στην τελευταία ευκαιρία να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου το Σάββατο.
Οι γερουσιαστές του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν σχεδόν όλοι απόντες (στην αίθουσα βρίσκονταν οι 6 από τους 43). Οι 35 γερουσιαστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, λαϊκιστικό) απείχαν όλοι από την ψηφοφορία, επικρίνοντας μια «υποκριτική φάρσα» και καταγγέλλοντας ότι κλήθηκαν να ψηφίσουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ένα κείμενο γεμάτο «τεχνικά σφάλματα». Η Λέγκα του Βορρά (ακροδεξιά) πανηγύρισε μια «νίκη».
Το Δημοκρατικό Κόμμα επέκρινε την απουσία πολλών γερουσιαστών της κεντροαριστεράς και της αριστεράς (περίπου το ένα τρίτο), κάνοντας λόγο για «μικροπρεπείς εκλογικούς υπολογισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου