Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ποδαρικό με σκληρές ανατροπές σε εργασιακό, πρόνοια, ασφαλιστικό


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Δέκα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσει άμεσα το Υπ. Εργασίας προκειμένου να "κλείσει"-από πλευράς του- η γ΄ αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Ανατροπές στη διαδικασία λήψης απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλαγές στα οικογενειακά, αναπηρικά και εκπαιδευτικά επιδόματα, μεταβολές στον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, απονομή νέων κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι τα σημαντικότερα εξ αυτών.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις τις οποίες πρέπει να έχει, σύντομα, ολοκληρώσει το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου είναι οι ακόλουθες :
Εργασιακό
1) Θέσπιση της αύξησης της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία προκειμένου να λάβουν απόφαση για απεργία στο 50% 
Πρόνοια
2) Θέσπιση μεταρρύθμισης στο σύστημα των οικογενειακών επιδομάτων η οποία θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2018. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς την αύξηση των κονδυλίων για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 28% το 2018 σε σχέση με το 2017, αλλά τη μείωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος με βάση το οποίο δικαιούται ένα νοικοκυριό οικογενειακό επίδομα στα 33.750 ευρώ. Έτσι θα κοπούν τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία ελάμβαναν οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 33.750-48.000 ευρώ.
3)  Θέσπιση μίας πιλοτικής μεταρρύθμισης στα αναπηρικά επιδόματα.
4) Σύνταξη μίας έκθεσης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων.
Ασφαλιστικό
5)  Σύνταξη ενός σχεδίου, το οποίο θα περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά, τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για τη μελλοντική ένταξη  των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στην  Ανωτάτη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
6) Υπολογισμός και καταβολή του 30% των κύριων συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι  μεταξύ 13 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου 2016.
7) Υπολογισμός και καταβολή 3500 επικουρικών συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.
8) Υποβολή αιτήματος προς τη Eurostat για γνωμοδότηση σχετική με το αν ο ΕΔΟΕΑΠ (ταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ των δημοσιογράφων) πρέπει να ανήκει ή όχι στη γενική κυβέρνηση.
9) Λήψη μέτρων έτσι ο Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να μην μπορεί να παράσχει εγγυήσεις και απευθείας δάνεια σε ιδιωτικούς φορείς.

10)  Ηλεκτρονική καταγραφή του 50%  των δεδομένων του ΕΦΚΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου