Είπαμε και χτες, πως έπεσε πολύ «ξύλο» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στην συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών, τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά και φως στο τούνελ ακόμη δεν υπάρχει. 

Οι Αμερικανοί δεν έφαγαν το τουρκικό σανό περί παγώματος των S-400 για 9 μήνες με συνέπεια τώρα οι ίδιοι οι Τούρκοι να ομολογούν πως τα F-35 θα παραδοθούν μεν τυπικά στην τουρκική πλευρά αλλά δεν θα πετάξουν για Τουρκία για δύο χρόνια.
Δηλαδή πάμε σε ένα πρώτο πάγωμα όσο αφορά τα F-35 και στην διάρκεια αυτών των 2 ετών, οι Τούρκοι είτε θα πρέπει να αλλάξουν Πρόεδρο και να φύγει ο Ρ.Τ.Ερντογάν είτε ο «Σουλτάνος» θα πρέπει να αρχίσει τις κωλοτούμπες και σε 2 χρονάκια βλέπουμε.
To τουρκικό άρθρο μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ

Ας δούμε τι αναφέρει:
Τουρία και ΗΠΑ φαίνεται πως τελικά συμφώνησαν πως να λύσουν το θέμα της Μάνμπιτζ στην Συρία το οποίο δηλητηρίαζε της σχέσεις σαν ανοιχτή πληγή για σχεδόν δύο χρόνια.
Μια Σύνοδος που περιμέναμε πολύ μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μ.Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον σφράγισε τον οδικό χάρτη που αντιπροσωπεύει την δέσμευση των ΗΠΑ στην απόσυρση των δυνάμεων YPG ανατολικά του Ευφράτη.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιβεβαίωσαν πως δεσμεύονται να εφαρμόσουν τον οδικό χάρτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά επέμεναν πως δεν μπορούν να το κάνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Στην πραγματικότητα, πίσω από τις κλειστές πόρτες συμφώνησαν σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο το οποίο απαιτεί ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 5 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη φάση της 10ήμερης διπλωματικής προετοιμασία πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή τη βδομάδα.
Η δεύτερη φάση των προετοιμασιών στο έδαφος χρειάζεται 30 ημέρες για να ολοκληρωθούν αφού οι διπλωματικές προετοιμασίες γίνουν.
Αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε συγκεκριμένα βήματα στο έδαφος προς το τέλος Ιουλίου.
Ο οδικός χάρτης απαιτεί την διάλυση του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μάνμπιτζ καθώς και του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο το YPG είχε κυρίαρχο ρόλο.
Αν και η πλευρά των ΗΠΑ τονίζει τον αριθμό των Αράβων μελών, και πως το γεγονός πως αυτό ξεπερνά τον αριθμό των Κούρδων, γνωρίζουν καλά πως σε αυτή τη δομική ιεραρχία, κυρίαρχη ιδεολογία παραμένει αυτή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK.
O λόγος που οι Αμερικανοί εξακολουθούν να τονίζουν τον αριθμό των Αράβων, είναι γιατί δεν θέλουν μια συνολική καταστροφή των Συμβουλίων αλλά να κρατήσουν τους Αραβες ενεργούς.
Αυτό δεν θα είναι εύκολο να το πουν στην Αγκυρα η οποία θα μιλήσει για τους Αραβες που πολεμούν υπό την ιδεολογία του PKK εδώ και πολύ καιρό.
Το πρόβλημα είναι πως όλες αυτές οι απόψεις ενός οδικού χάρτη θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να συμφωνηθούν από κοινού.
Ο οδικός χάρτης όπως αυτός συμφωνήθηκε στις 4 Ιουνίου παρέχει μόνο το πλαίσιο(!!) όλης της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει σε 90 ημέρες.
Σκληρή διαπραγμάτευση χρειάζεται να γίνει.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως μερικές δυσλειτουργίες είναι αναπόφευκτες, η αμερικανική πλευρά απέχει από ανοικτή παραδοχή πάνω στις ημερομηνίες που έχει δεσμευτεί.
Γνωρίζουν πως ακόμη και μια καθυστέρηση λίγων ημερών θα δημιουργήσει άσχημη πίεση, αν όχι προβλήματα.
Συμπερασματικά, η συμφωνία για την Μάνμπιτζ είναι ανοιχτή σε ευπάθειες κατά μήκος ολόκληρης της εφαρμογής της.
Παρόλ αυτά, προς το παρών, ο οδικός χάρτης βοηθά και τις δύο πλευρές να ξεφορτωθούν την χρονική πίεση στην Συρία που δημιούργησε την κρίση στις σχέσεις τους.
Οι Αμερικανοί πέτυχαν να αποτρέψουν τον Ερντογάν από το να «οπλοποιήσει» το θέμα αυτό ως μέρος της προπαγάνδας του καθώς και της Κυβέρνησης του για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Μπορούμε να δούμε πράγματι ακόμη και την άρση μιας ακόμη χρονικής πίεσης στις διμερείς σχέσεις μετά την τελετή στις 21 Ιουνίου στο Texas Forth.
Παρά τις προτάσεις Γερουσίας και Κογκρέσου για παύση των παραδόσεων F-35 στην NDAA του 2019, τα πρώτα F-35 θα παραδοθούν εκείνη την ημέρα.
Η τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει το επίπεδο αντιπροσώπευσης στην τελετή.
Η Αγκυρα περιμένει να δει ποιον θα στείλουν ως εκπρόσωπο οι ΗΠΑ.
Οταν τα πρώτα F-35 παραδόθηκαν δύο μήνες πριν, ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας ήταν εκεί όπως και ένας εκπρόσωπος της Γερουσίας και του Κογκρέσου από το Τέξας.
Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε πως η τουρκική τελετή στο  Fort Worth δεν θα είναι ένα πραγματικό «πάρτι» όπως είχαν οι Κορεάτες.
Θα είναι σίγουρα αντιπρόσωποι από το Πεντάγωνο και την Αμερικανική αεροπορική βάση.
Αλλά η ιδέα πως μερικά μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου θα ποζάρουν ευδιάθετα με Τούρκους αξιωματούχους μπροστά από τα F-35 μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
Φαίνεται πως τα F-35 θα παραδοθούν στην τουρκική πλευρά αλλά δεν θα πετάξουν για Τουρκία για περίπου δύο χρόνια ενώ οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται σε αμερικανική γη.
Η Κυβέρνηση Ν.Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός για να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο Κογκρέσο επιχειρηματολογώντας πως το θέμα των F-35 δεν θα λήξει μέχρι τα μαχητικά να προσγειωθούν στην Τουρκία.
Στο μεταξύ η Αγκυρα θα πρέπει να αυρώσει την δέσμευση της για αγορά των S-400 από την Ρωσία.
Η τουρκική μετάφραση σε αυτό είναι ότι η κρίση με την Ουάσινγκτον όσο αφορά τα F-35 δεν θα λήξει μέχρι το πρώτο αεροσκάφος προσγειωθεί σε τουρκική γη.
Και ακόμη έχουμε άλλα 99 αεροσκάφη για να ολοκληρωθεί η παράδοση τονίζει το τουρκικό άρθρο!