Επίσης στη «πανηγυρική τελετή» έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλλον δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω αλλαγής του προγράμματος, αλλά θα στείλει αντιπρόσωπό του.
Αμέσως μετά θα επιβιβαστούν σε σκάφος και θα περάσουν στην πλευρά της ΠΓΔΜ.
Οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο Oteshovo  για να παρακαθίσουν σε γεύμα.
Ωστόσο Ελληνες δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στην εκδήλωση στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Θα καλυφθεί μόνο από φωτογράφους και εικονολήπτες.

Προβληματισμός για κινητοποιήσεις πολιτών

Την κυβέρνηση προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις πολιτών που διαμαρτύρονται στη συμφωνία.

Πυρετώδεις ετοιμασίες στο χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία

Στις Πρέσπες και πιο συγκεκριμένα στο χωριό «Ψαράδες» θα γραφτεί αύριο η μαύρη ημέρα στην ιστορία μας με την υπογραφή της συμφωνίας για το «Βόρεια Μακεδονία».
Η ησυχία που συνήθως επικρατεί στην περιοχή έχει ανατραπεί. Συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για να στήσουν εγκαίρως τα κιόσκια όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή των υπογραφών, ενώ και ο καιρός δεν έχει σταθεί σύμμαχος μιας και προβλέπεται βροχερός την Κυριακή το πρωί.
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.
Τα πρώτα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι ήδη βρίσκονται στην περιοχή, φορτηγά μεταφέρουν τον εξοπλισμό, ενώ πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να δουν από κοντά τις ετοιμασίες ή και να βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεται.
Στο σημείο έχει στηθεί όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες, μια μεγάλη εξέδρα περίπου 100 μέτρων ενώ φυσικά ο χώρος είναι προστατευμένος για το ενδεχόμενο βροχής.
Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο καθώς όλα τα συνεργεία εργάζονται συντονισμένα ώστε να είναι όλα έτοιμα για τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο χωρών.
Αύριο όπως έχει γίνει γνωστό θα γίνει συλλαλητήριο.Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας.
Μάλιστα όπως αναφέρεται ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες, από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη δρακόντεια.
Δείτε εικόνες και Βίντεο