Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

«Μυστική» η συμφωνία με την Αλβανία




ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέμα λίγου χρόνου είναι η γνωστοποίηση του περιεχομένου της συμφωνίας που έχει επέλθει μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η συμφωνία είναι πλέον «μη αναστρέψιμη» ωστόσο, μέχρι στιγμής, το περιεχόμενό της παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Στην γείτονα, παρότι οι διαρροές συνηθίζονται, αυτή την φορά δεν έχει γνωστοποιηθεί το παραμικρό, προφανώς για να μειωθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Σκοπός των δύο πλευρών είναι η υπογραφή της συμφωνίας από Τσίπρα και Ράμα, πριν την Σύνοδο Κορυφής, ώστε εκεί να ανοίξει η πόρτα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σοβαρές αντιδράσεις ωστόσο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαική Ένωση έχει εγείρει η Ολλανδία, θεωρώντας ότι πρόκειται για χώρα που δεν έχει λάβει μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας και για την καλλιέργεια και διακίνηση των ναρκωτικών.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας, προέβη σε μία σκληρή δήλωση. Σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, σε συγκεκριμένα θέματα που έθεσε, την οποία μέχρι τώρα δεν έχει λάβει.

Ωστόσο, ήδη με το Νόμο 4543/2018 (ΦΕΚ Α 96/6-06-18) «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Ελλάδα αναλαμβάνει μονομερώς έναντι της Αλβανίας την υποχρέωση της «περαιτέρω προώθησης της πολιτικής στήριξης της Αλβανίας όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης της στην Ε.Ε» (άρθρο 2Α)

«Η περαιτέρω στήριξη που θα προσφέρει η Ελλάδα στην Αλβανία περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας για προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο τομέα κυρίως (σώθηκαν!), αλλά και στην ίδια τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. Περιλαμβάνει επιπλέον και χρηματοδότηση ακόμη και από τον Εθνικό Προϋπολογισμό της Ελλάδος για την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πρόσφατα από τους Βουλευτές του Σύριζα και των ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ τον καταψήφισε επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη σε πολλά μέτωπα προκλητικότητα της Αλβανίας κατά της χώρας μας.

Και ενώ αυτή η συμφωνία για μονόπλευρη βοήθεια της Ελλάδος προς την Αλβανία δεν είχε καλά-καλά δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι Τσάμηδες, ξεκινώντας από το μνημείο της δήθεν γενοκτονίας τους στην Τζάρα, πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδος μέχρι τη διάβαση του Μαυροματίου! Εάν η Κυβέρνηση των Σύριζα-Ανελ αντιλαμβάνεται το ρόλο της μόνο για να διευκολύνει την αδιόρθωτα προκλητική Αλβανία χωρίς καμία εκ μέρους της εγκατάλειψη των πολλών και ανιστόρητων προκλήσεων, τότε η κυοφορούμενη συμφωνία, όχι μόνο δεν θα λύσει χρόνια ζητήματα, αλλά θα αποτελέσει την αφετηρία διόγκωσης τους, πάντα σε βάρος της πολύπαθης εθνικής μας μειονότητας και άλλων σοβαρών εθνικών μας δικαιωμάτων», αναφέρει.
epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου