Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη αναφορά για συνεργασία με την ΠΑ, είναι δεδομένο πως τα ραντάρ σε Κρήτη και Κάρπαθο παρακολουθούν στενά την ισραηλινή δραστηριότητα ενώ τα ισραηλινά μαχητικά κινούνται νότια και δυτικά της Κρήτης.
Είναι η δεύτερη ισραηλινή «παρουσία» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.Υπενθυμίζουμε πως 40 μαχητικά είχαν έρθει Ελλάδα πριν 10 ημέρες περίπου.
Οι  Τούρκοι που φέρονται να θορυβήθηκαν από την παρουσία τους και μόνο, θα βλέπουν F-35 , μετά την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας , μόνο σε φωτογραφίες και βίντεο.  
Επί της ουσίας, από χθες «αλωνίζουν» τα  ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15Ι, F-16 SUFA και F-35I μαζί με 4 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-70 νοτίως της Κρήτης υλοποιώντας βολές πυραύλων, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το είδος της αποστολής για την οποία προετοιμάζονται οι ισραηλινοί.
Μιλάμε για την δεύτερη ημέρα της χθεσινής άσκησης που φέρνει τα ισραηλινά αεροσκάφη μέχρι και νότια της Κρήτης σε πολλαπλές αποστολές, ( TASMO-COMAO) όλες μακρού πλήγματος  .
Κατά τη διάρκεια της άσκησης διάρκειας 3 ημερών, δεκάδες Ισραηλινοί πιλότοι με αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ θα ανανεώσουν τις δεξιότητές τους στην εναέρια μάχη και θα εκτοξεύσουν πυραύλους , συμπεριλαμβανομένων των AIM-120 και Rafael Python-5 με στόχο ιπτάμενα drones πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο . Η άσκηση ξεκίνησε σήμερα στις 0700GMT.
Μιλάμε για τον «ανθό» της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ μαζί με το «βαρύ» πυραυλικό οπλοστάσιο σε μια περιοχή που έχει αποκτήσει τρομερά μεγάλη σημασία λόγω του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED,  και της διασύνδεσης με ηλεκτρική ενέργεια μέσω καλωδίου από το Ισραήλ – στην Κύπρο-Κρήτη και έπειτα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σε χθεσινό άρθρο μας με τίτλο ( Ισραηλινά μαχητικά σαρώνουν το Kυπριακό FIR: «Δίχτυ» προστασίας απλώνει το Τελ-Αβίβ – Ηχηρότατο μήνυμα στον Ερντογάν), είχαμε αναφέρει ότι προάγγελος εξελίξεων αποτελεί η παρουσία ισραηλινών μαχητικών F-15 και F-16 από 4 πολεμικές Μοίρες, τα οποία έστειλε αιφνιδιαστικά το Ισραήλ στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πάφου για αποστολές μακράς εμβέλειας κάτω από άκρα μυστικότητα.
Η κίνηση του Ισραήλ δεν είναι τυχαία και αυτό συνδέεται άμεσα με την άκρως επιθετική κίνηση της Άγκυρας στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, άσκηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα θα πραγματοποιηθεί από τουρκικές δυνάμεις καθώς και δυνάμεις του ψευδοκράτους, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί φάση της άσκησης έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή κατεχόμενης Αμμοχώστου, κοντά στο τεμάχιο 3 για το οποίο υπάρχουν νέες πληροφορίες για ιταλο-γαλλική συνεργασία.
Το τεμάχιο 3 αποτελεί είναι το διακύβευμα των δύο εταιρειών οι οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν εκ νέου στην εκμετάλλευση του μετά τους τουρκικούς λεονταρισμούς με την αποστολή πολεμικών πλοίων που παρεμπόδισαν την έναρξη γεωτρήσεων από το  ιταλικό γεωτρύπανο πριν δύο μήνες .
Η μεταστάθμευση των Ισραηλινών αεροσκαφών πρόσφατα σε  Ελλάδα-Κύπρο και τα υλοποιηθέντα σενάρια αφορούσαν κατά κύριο λόγο εικονικούς βομβαρδισμούς στόχων σε ακτίνα περίπου 1.000-1.200 μιλίων από τις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις.
Το γεγονός αυτό έχει αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα και έχει γεμίσει με εκνευρισμό τους Τούρκους .
Όλο αυτό το σκηνικό «μυρίζει μπαρούτι».
Το Τελ Αβιβ έχει πολλαπλούς στόχους από την Τεχεράνη, τους υδρογονάνθρακες σε Κύπρο και νότιας της Κρήτης, μέχρι την διαφύλαξη αγωγών φυσικού αερίου και καλωδίου μεταφοράς ρεύματος.
Η Τουρκία απομονώνεται από όλους και ειδικά ο Ερντογάν από παντού. Η μόνη διέξοδος του είναι στο Αιγαίο και η δράση κατά  της Ελλάδος , κάτι που αναμένεται να πράξει πιθανότατα μετά τις εκλογές της Κυριακής.