Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Telegraph: Η Αυστρία απειλεί να... «σαμποτάρει» τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

Η Αυστρία απειλεί να... «σαμποτάρει» τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τερματίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Telegraph.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια διαμάχης μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριάκη η Αθήνα υποσχέθηκε να μην εμποδίσει την προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ. 


Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν στην Telegraph, η συμφωνία «ενδέχεται να εκτροχιαστεί» καθώς η Αυστρία ενημέρωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 28ης Ιουνίου για της διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν μαζί με την πΓΔΜ και τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες αναφέρεται σε αυτά και η Τουρκία. 

Όπως εκτιμάται, μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει μεγάλη πολιτική πίεση στον Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Ζάεφ πρέπει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο και από δημοψήφισμα, ενώ ο Τσίπρας, που επέζησε από πρόταση δυσπιστίας το Σάββατο για τη συμφωνία, αντιμετωπίζει κι εκείνος την αντιπολίτευση στο θέμα», αναφέρει η Telegraph.

«Ο πρόεδρος της πΓΔΜ και η αντιπολίτευση αντιτίθενται στη συμφωνία, αλλά το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι το "καρότο" που θα πείσει τον λαό να τη στηρίξει σε δημοψήφισμα» ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ που δεν κατονομάζεται, εξηγώντας πως «αν δεν υπάρξουν συμπεράσματα της Συνόδου, τότε δεν θα υπάρχει και "καρότο"».

Σημειώνεται την 1η Ιουλίου, η Αυστρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν τις αντιρρήσεις τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου