Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Μπουσάτι: Δεν θα είναι μακρινή η μέρα που θα υπάρξει συμφωνία για το Τσάμικο!


Η πορεία των συνομιλιών Ελλάδας- Αλβανίας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στην συνέντευξη που έδωσε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι στην "Φωνή της Αμερικής". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Μπουσάτι για το Τσάμικο, ζήτημα που αναδείχθηκε και σε κεντρικό της συγκεκριμένης συνάντευξης. Ο Μπουσάτι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, ανέφερε ότι το Τσάμικο αποτελεί τμήμα της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και... προέβλεψε ότι θα επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα!
"Λέτε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τσάμικο ζήτημα. Μπορώ να σας πω ότι και για άλλα ζητήματα είχαμε καταστάσεις εντελώς διαφορετικής αντίληψης από πλευράς μας και απ’ την Ελλάδα. Αλλά με βούληση, με συνομιλίες και με εργασία οι πλευρές έχουν καταφέρει να συγκλίνουν τις θέσεις τους. Εγώ ελπίζω που δεν θα είναι μακρινή η ημέρα που η Αλβανία και Ελλάδα θα έχουν να συγκλίνουν στις στάσεις τους και για την υπόθεση αυτή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπουσάτι.
Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα από την συνέντευξη:
Φωνή της Αμερικής: κ. Μπουσάτι, σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πότε μπορεί να ολοκληρωθούν αυτές;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Είμαστε στη φάση ενός εντατικού διαλόγου για όλες τις υποθέσεις, έστω αυτές με ιστορικό βάρος, είτε ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Πιστεύω ότι έχουμε ρίξει σημαντικά βήματα προς τα μπρος και για εκείνες τις υποθέσεις που μέχρι λίγα χρόνια προν θεωρούνταν ταμπού…
Φωνή της Αμερικής: Για παράδειγμα;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Για παράδειγμα, μέχρι λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν ταμπού ώστε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για μια νέα συμφωνία σε ότι αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σήμερα είμαστε ακριβώς στη μέση αυτής της διαδικασίας και ογκώδους εργασίας. Μέχρι λίγα χρόνια πριν αρνούνταν η ύπαρξη του νόμου εμπόλεμου από πλευράς της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας. Τώρα για τώρα εμείς έχουμε μια υπαρκτή συζήτηση όχι μόνο για την ακύρωση του νόμου εμπόλεμου, αλλά και των συνεπειών κυρίως νομικών που απορρέουν απ’ το νόμο εμπόλεμου.
Φωνή της Αμερικής: Το τσάμικο ζήτημα είναι προς συζήτηση; Υπάρχουν κριτικές απόψεις ότι εσείς δεν συζητάτε το τσάμικο ζήτημα, αυτοί που εκπροσωπούν την τσάμικη κοινότητα στην Αλβανία.
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Πρώτα – πρώτα, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται αυτή η κριτική διότι τα γεγονότα μιλούν ξεκάθαρα.
Φωνή της Αμερικής: Απ’ τον Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρο του PDIU.
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Το 2013 για πρώτη φορά στο πρόγραμμα μιας κυβέρνησης που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή έχει συμπεριληφθεί το τσάμικο ζήτημα ως τμήμα του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής, που σημαίνει τούτο ότι το όλο παιχνίδι που έχει παιχτεί στην πλάτη αυτής της υπόθεσης, ειδικά απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει κλείσει μια και καλή με την συμπερίληψη αυτού του ζητήματος ως παράρτημα του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία του εντατικού διαλόγου το 2016, οι δύο πλευρές, Αλβανία κι Ελλάδα στην έναρξη αυτής της διαδικασίας αντάλλαξαν τις απόψεις και εκτιμήσεις τους περί του φάσματος των υποθέσεων.
Φωνή της Αμερικής: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την τσάμικη υπόθεση. Μπορεί να υπάρξει πρόοδος σ’ αυτή την υπόθεση;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Πρόκειται για δύο ερωτήσεις που απαιτούν δύο διαφορετικές απαντήσεις. Το πρώτο μέρος, σχετικά με τη στάση μας. Η στάση μας υπήρξε αμετακίνητη και σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο εμείς έχουμε συλλάβει το χειρισμό του τσάμικου ζητήματος, βάζοντας τις κόκκινες γραμμές που έχουν σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου, με την ατομική ευθύνη και όχι την κοινοτική, με το δικαίωμα να μνημονεύονται διάφορες όψεις τις ιστορίας όπου συμπεριλαμβάνεται και η τσάμικη υπόθεση, με το δικαίωμα απόλαυσης ιδιοκτησίας.
Εσείς στη συνέχεια λέτε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει (τσάμικο ζήτημα). Μπορώ να σας πω ότι και για άλλα ζητήματα είχαμε καταστάσεις εντελώς διαφορετικής αντίληψης από πλευράς μας και απ’ την Ελλάδα. Αλλά με βούληση, με συνομιλίες και με εργασία οι πλευρές έχουν καταφέρει να συγκλίνουν τις θέσεις τους. Εγώ ελπίζω που δεν θα είναι μακρινή η ημέρα που η Αλβανία και Ελλάδα θα έχουν να συγκλίνουν στις στάσεις τους και για την υπόθεση αυτή.
Φωνή της Αμερικής: Κύριε Υπουργέ, ο έλληνας ομόλογος σας έχει πει ότι πολύ σύντομα η Ελλάς θα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα. Τι ήθελε να πει εκείνος με τη δήλωση αυτή;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Εγώ δεν γνωρίζω τι θα ήθελε να πει ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, αλλά γνωρίζω ότι η διαδικασία συνομιλιών με την Ελλάδα καθοδηγείται απ’ τις αρχές του διεθνούς δικαίου, απ’ τη σύμβαση για το δίκαιο θαλάσσης, απ’ τις αρχές του συνταγματικού δικαίου και τις σχετικές νομοθεσίες. …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου