Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία ...


Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό, τόνισε.

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που έχει κοστίσει έως τώρα τον χαμό 87 ανθρώπινων ψυχών ανέλαβε ακέραια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των υπουργών της κυβέρνησης του.

«Zήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε: «Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

«Οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα, καταστάσεις και ολιγωρίες, που σε ομαλές συνθήκες κρύβονται από τον δημόσιο διάλογο. Σήμερα, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις», πρόσθεσε ακόμα.



«Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα», σημείωσε. 

«Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών. Στην προσπάθεια αυτή καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες, την επόμενη τραγωδία.




voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου