Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Επιμένει και προκαλεί ο Τόσκας: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές

«Μη μου λέτε εμένα για συνειδησιακά, καμάρωνα που δεν είχα χάσει στρατιώτη τόσα χρόνια, πέστε το σ' αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Επιμένει ότι δεν έγιναν λάθη τακτικής - «Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση» - Η Πυροσβεστική είχε ζητήσει εκκένωση, είπε

Προκλητικός εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Αφού υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, επέμεινε ότι η χώρα, που μετρά ήδη 88 νεκρούς, είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Ακολουθώντας το κυβερνητικό αφήγημα- άλλοθι ότι για την καταστροφή φταίνει οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αυθαίρετα, ο Νίκος Τόσκας είπε: «Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνλεβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφώρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση». Με αυτή την αποστροφή του υπουργού, πάντως, προκαλείται εύλογα η απορία πώς εκπονούνται σχέδια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της περιοχής που αφορούν τα σχέδια !

Ο κ.Τόσκας υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική που έκρινε τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι, εξέτρεψε αμέσως τα εναέρια μέσα πλην ενός από την Κινέτα και ζήτησε την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το δεύτερο έγινε βάσει σχεδίου του δήμου Αθηναίων. Πρόσθεσε δε, ότι ο αέρας ήταν τέτοιος την κρίσιμη ώρα που είχαν κλείσει τα αεροδρόμια στην Ελευσίνα και την Τανάγρα. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των κινήσεων που έγιναν την κρίσιμη ώρα για να διευκολυνθούν οι οδηγοί να φύγουν από τη φλεγόμενη περιοχή , λέγοντας ότι «έφυγαν 15.000 άνθρωποι από το Μάτι». «Παραπονέθηκε», μάλιστα, ότι δεν έχει ακουστεί «ευχαριστώ» προς τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη. 
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είχε την εικόνα που γνώριζαν πραγματικά οι αρχές, εκείνη την ώρα. Πάντως, όπως είπε, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής είχε ζητήσει να εκκενωθεί η περιοχή. Πρόσθεσε πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει «δεν έχει γίνει παγκοσμίως εκκένωση σε περιοχή με 20.000 ανθρώπους σε μιάμιση ώρα». 

Στην ερώτηση αν έγιναν λάθη, ο κ.Τόσκας είπε ότι δεν έγιναν λάθη τακτικής, υποστήριξε ότι η φωτιά δεν μπορούσε επ ουδενί να κρατηθεί και να μην περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος συνειδησιακα νιώθει ότι έγιναν λάθη, παρά τη μη αποδοχή της παραίτησής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (που προέρχεται από τις τάξεις του Στρατού), δήλωσε ότι καμάρωνε τόσα χρόνια που δεν είχε χάσει στρατιώτη και πρόσθεσε: «Πείτα για τα συνειδησιακά σ΄ αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια». Δήλωσε, πάντως, ότι είναι θλιμμένος.

toskas ert1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου