Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛ.ΠΕ. - Πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή Προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων με το ΤΑΙΠΕΔ να ζητά την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή και τις προβλέψεις για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου να δείχνουν κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές.

Μία από τις πλέον εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπό δημόσιο έλεγχο ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, πλησιάζει στην τελευταία στροφή. Η πρόσκληση για εξειδικευμένες εταιρίες που θα κάνουν την ανεξάρτητη αποτίμηση και δημοσίευσε χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων φανερώνει ουσιαστικά και το χρόνο υποβολής των τελικών οικονομικών προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενους εκτιμητές είναι η 14η Αυγούστου. Από τότε και για τέσσερις εβδομάδες ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει κάνει την οικονομική αποτίμηση των ΕΛ.ΠΕ, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Συνεπώς, λένε παράγοντες της αγοράς, αν δεν ζητήσουν παρατάσεις οι μνηστήρες η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών αναμένεται να τοποθετηθεί χρονικά στις αρχές του Οκτωβρίου.
Ο εκτιμητής θα πρέπει να είναι επενδυτική τράπεζα με ηγετική θέση στην αγορά ή εξειδικευμένος σύμβουλος. Φυσικά, όπως ορίζει το κείμενο της πρόσκλησης του Ταμείου, θα μπορεί να συστηθεί και κοινοπραξία από τράπεζα και σύμβουλο.
Οι συγκεκριμένες εταιρίες θα έχουν πρόσβαση στο data room των ΕΛ.ΠΕ για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων τεχνικών και οικονομικών στοιχείων προκειμένου να συμπεράνουν την αξία του πωλούμενου μεριδίου. Αυτή θα είναι και το μέτρο σύγκρισης που θα χρησιμοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιολογήσει τις οικονομικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών.
Κατά τ’ άλλα οι Vitol και Glencore, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έχουν περάσει το κατώφλι… του data room και μελετούν τα οικονομικά και τεχνικά μεγέθη του πετρελαϊκού ομίλου ώστε να καταλήξουν στις δεσμευτικές τους προσφορές.
Σε σχέση με τις φήμες και εκτιμήσεις της αγοράς που θέλουν να εμφανίζεται και τρίτος επενδυτής, ο οποίος θα συμμαχήσει με κάποιον από τους δύο μονομάχους… δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Όλα δείχνουν ότι για το 50,1% έχουν βάλει πλώρη… οι δύο εταιρίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου