Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ Γ ΜΕΡΟΣ


ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ 1ο

ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ SCOBIE

Στις 4.50 της 5ης Δεκεμβρίου του 1944 ο Ουίνστων Τσώρτσιλ έστειλε το πιο κάτω τηλεγράφημα στον στρατηγό Σκόμπυ που βρισκόταν στην Αθήνα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο στρατηγός Ronald Scobie που υλοποίησε την εντολή του Ο Τσώρτσιλ.
«… Είστε υπεύθυνος για την διατήρηση της τάξης στην Αθήνα και για την εξουδετέρωση ή τη διάλυση όλων των ομάδων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που πλησιάζουν στην πόλη.


Μπορείτε να προβείτε σε όποια ρύθμιση θεωρείτε ως την πλέον ενδεδειγμένη για τον αυστηρό έλεγχο των οδών ή για τη σύλληψη οποιουδήποτε αριθμού ταραξιών.

Ασφαλώς ο ΕΛΑΣ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει γυναικόπαδα ως ασπίδα στα σημεία που μπορούν να ανταλλαγούν πυροβολισμοί. Πρέπει να φερθείτε έξυπνα ως προς αυτό και να αποφύγετε οποιαδήποτε λάθη.

Να μη διστάσετε όμως να πυροβολήσετε εναντίον οποιουδήποτε ενόπλου στην Αθήνα, ο οποίος επιτίθεται εναντίον βρετανικών ή των ελληνικών Αρχών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε .

Θα ήταν βεβαίως καλό αν η εξουσία σας ενισχυόταν από το κύρος ελληνικής κυβέρνησης και αν ο Leeper (ΣΣ πρέσβης των βρετανών στην Αθήνα) έπειθε τον Παπανδρέου να παραμείνει στην θέση του και να βοηθήσει.

Ωστόσο μη διστάσετε να ενεργήσετε σαν να βρίσκεστε σε κάποια κατεχόμενη πόλη, στην οποία λαμβάνει χώρα μια ανταρσία.

Όσον αφορά στις ομάδες του ΕΛΑΣ που πλησιάζουν τα περίχωρα, πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε σε μερικές από αυτές ένα μάθημα με τα τεθωρακισμένα σας, το οποίο θα αποθαρρύνει περαιτέρω προσπάθειες από άλλες.

Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξή μου για κάθε λογική και συνετή ενέργεια που θα λάβετε σ αυτή τη βάση.

Πρέπει να κρατήσουμε την Αθήνα και να επιβληθούμε. Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα για σας αν το επιτύχετε, ει δυνατόν, χωρίς αιματοχυσία, αλλά ακόμα και με αιματοχυσία, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση».

Η κυνικότητα της εντολής σημειώνεται με τις σκέψεις του Τσώρτσιλ που σημειώνονται στο βιβλίο του : «Ο Στάλιν, ωστόσο παρέμεινε απόλυτα πιστός στην συμφωνία που είχαμε κάνει τον Οκτώβριο και στην διάρκεια των δύσκολων βδομάδων που πολεμήσαμε τους κομμουνιστές στους δρόμους της Αθήνας ούτε η Πράβδα, ούτε η Ισβέστια προέβησαν σε επικριτικά σχόλια.».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Ο. Τσώρτσιλ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου