Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Γιώργος Χατζηλίδης
Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View»: Ηχηρό καμπανάκι για τον δήμαρχο 10 μήνες πριν τις εκλογές - Ποσοστά έκπληξη για δύο νυν αυτοδιοικητικούς.

Εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης παρουσιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση - Β. Ελλάδα: Πνίγεται στις Πρέσπες ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για ΝΔ

Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης το διάστημα 6-7 Ιουλίου και 12-13 χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για τον Γιάννη Μπουτάρη, δέκα μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν οι δημότες της Θεσσαλονίκης είναι ευχαριστημένοι από το έργο της δημοτικής αρχής, το 68,3% απαντά ότι δεν είναι, το 17,9% δηλώνει ευχαριστημένο και το 12,8% ούτε ευχαριστημένο ούτε δυσαρεστημένο.


Στην ερώτηση, ωστόσο, για το «αν μετά από δύο σχεδόν θητείες του Γ. Μπουτάρη, πιστεύετε πώς θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος;», οι απαντήσεις είναι κόλαφος για τον ίδιο: Το 84,6%, ένα πραγματικά πολύ μεγάλο ποσοστό για εν ενεργεία δήμαρχο, λέει «Όχι», έναντι ποσοστού μόλις 11,3% που λέει «Ναι».


Βελτιωμένες, αλλά και πάλι με τις αρνητικές γνώμες να είναι υπερδιπλάσιες των θετικών, είναι οι απαντήσεις στο «αν διοίκηση Μπουτάρη, συνέβαλε στο να έχει ο Δήμος μια νοοτροπία πιο κοντινή στη δική σας ή πιο μακρινή;» - ερώτηση που διερευνά το επίπεδο ταύτισης των δημοτών με την υφιστάμενη δημοτική αρχή. Το 65,5% απαντά «πιο μακρινή», το 24,7 απαντά «πιο κοντινή» και το 6,8% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αν οι παραπάνω απαντήσεις συνδυαστούν με την απόρριψη από συντριπτικά ποσοστά των Θεσσαλονικέων (βλέπε παρακάτω) της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται ότι ο κ. Μπουτάρης πληρώνει και τη θετική στάση του υπέρ του συμβιβασμού με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό (και όχι μόνο) της γειτονικής χώρας.

Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μπορεί δημοσίως να διαβεβαιώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά, όπως αποκάλυψε χθες η Voria.gr (δείτε εδώ), την τελική του απόφαση θα την πάρει το φθινόπωρο, τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, με βάση δημοσκόπηση που θα διενεργηθεί μετά το τέλος της ΔΕΘ.

Διπλή έκπληξη από την αυτοδιοίκηση

Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του 2019, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μέτρηση της δυναμικής οκτώ προσωπικοτήτων της πόλης, του νυν δημάρχου και άλλων επτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν -άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο- δυνητικές υποψηφιότητες για τον κεντρικό δήμο.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Ποιος/ποια από τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα θέλατε να είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές;» (μία επιλογή), την πρώτη θέση μοιράζονται δύο αυτοδιοικητικοί, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου οι οποίοι συγκεντρώνουν ο καθένας το 16,6% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί τρίτος με 8,1% ο Γιάννης Μπουτάρης. Με άλλα λόγια, διπλάσιο ποσοστό των δημοτών της Θεσσαλονίκης προτιμάει για δήμαρχό του έναν γαλάζιο δήμαρχο από άλλον δήμο, έναν δήμαρχο με... μετεγγραφή, έναντι του κ. Μπουτάρη!
 
Στην τέταρτη θέση, με 7,3%, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να αποτελέσει τον εκλεκτό της ΝΔ για τη μάχη του δήμου Θεσσαλονίκης, ακολουθούμενος, με 4,5%, από τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα το όνομα του οποίου επίσης έχει παίξει για τη ΝΔ. Με χαμηλή δυναμική, σε σχέση με μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους στον κεντρικό δήμο, εμφανίζονται η Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καΐλή (3%), η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα (1,5%), η οποία φέρεται από διάφορες πλευρές ως η επικρατέστερη επικεφαλής της Πρωτοβουλίας στη μετά Μπουτάρη εποχή, και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου (1,3%).

 Σαρωτικό «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, έτσι και στον μεγαλύτερο δήμο της περιοχής, το «Όχι» στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι σαρωτικό: Το 81,6% δηλώνει δυσαρεστημένο για τη Συμφωνία, μόλις το 9,8% ικανοπ οιημένο και το 5,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει.

Αντίστοιχα, και στον δήμο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται η καχυποψία των πολιτών για τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό, καθώς το 72,8% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο για την πολιτική της ΝΔ και μόλις το 11,6% απαντά ότι κινειται στη σωστή κατεύθυνση.
Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα για τον δήμο Θεσσαλονίκης για το Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 12-13 και 16-17 Ιουλίου 2018. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 667 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση.
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου