Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Νέα απόπειρα από Eurasia - Τι λέει η επιστολή προς Commission, ACER, ΡΑΕ, ΡΑΕΚ, ΑΔΜΗΕ - Δεν αλλάζει τίποτε για εμάς διαμηνύει ο ΑΔΜΗΕ




Προ 10ημέρου οι διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ Eurasia κατέρρευσαν και οριστικοποιήθηκε το αδιέξοδο στις συζητήσεις για την κοινή κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Η Κομισιόν τότε, είχε ουσιαστικά κηρύξει λήξασα τη διαδικασία συνεννόησης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Eurasia ενώ έδινε περιθώριο 2 μηνών για να αποφασίσει η ΡΑΕ με ποιο τρόπο θα γίνει το έργο και ποιος φορέας θα το αναλάβει.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες χθες η πλευρά του Eurasia επανήλθε με επιστολή της προς όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς (Commission, ACER, ΡΑΕ, ΡΑΕΚ) αλλά και τον ΑΔΜΗΕ, στην οποία ζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται να αποδέχεται το μειοψηφικό του ρόλο, επιμένει ωστόσο να έχει λόγο σε ζητήματα διαλειτουργικότητας αλλά και κάποιων προδιαγραφών. Δηλαδή επιμένει στην αρχική του θέση, παρά τη μειοψηφική του συμμετοχή στην εταιρεία συμμετοχών, που θα χρηματοδοτήσει το έργο, να έχει αποφασιστικό έλεγχο επί του έργου. 

Επίσης στην επιστολή του ο Eurasia εμφανίζεται να αμφισβητεί την απόφαση του ACER να θεωρήσει το PCI ως έργο που βρίσκεται σε καθυστέρηση, όπως αναφέρει η ετήσια αναφορά του ευρωπαίου ρυθμιστή, ενώ επιπρόσθετα αμφισβητεί την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ACER να συμπεριλάβει τον Eurasia Interconnector στα PCIdelayed” έργα, αποτελεί το κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις, γεγονός που εξηγεί και τη στάση της πλευράς των εκπροσώπων του έργου απέναντι στην αναφορά του ευρωπαίου ρυθμιστή. 
Μια άλλη αξιοσημείωτη αναφορά της επιστολής του Eurasia είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή  εμμένει στην άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαγωνισμός για όλους τους converters του έργου. Αυτό ήταν ένα ακόμη σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις, ότι δηλαδή η πλευρά του Eurasia ήθελε να έχει αποφασιστικό ρόλο σε θέματα τεχνικών προδιαγραφών και διαγωνισμών του έργου. 
Από πλευράς ΑΔΜΗΕ πάντως, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η επιστολή αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στη συνάντηση της 12ης Ιουλίου. 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΑΔΜΗΕ ήταν να δημιουργηθεί κοινό SPV, το οποίο θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το έργο, με τον Έλληνα Διαχειριστή να επιμένει να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο του κοινού σχήματος. Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ είχε γίνει αποδεκτή από τους Ρυθμιστές και την Κομισιόν ως και η μόνη βάση συζήτησης στις διαπραγματεύσεις που τελικώς κατέληξαν σε αδιέξοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου