Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ο Σαλβίνι πέρασε ειδικό νόμο εναντίον των ΜΚΟ: Θα τους στέλνει ακόμη και φυλακή

Το ιταλικό συμβούλιο υπουργών – το κύριο εκτελεστικό όργανο της ιταλικής κυβέρνησης – ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο ασφαλείας που είχε καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, το οποίο πρόκειται να περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τις δραστηριότητες των ΜΚΟ που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Οι νέες διατάξεις θα επιτρέπουν πλέον στην ιταλική κυβέρνηση το να συλλαμβάνει θαλάσσια σκάφη που παραβιάζουν κυβερνητικές εντολές ή που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας κουβαλώντας παράνομους μετανάστες.
Ένα μέρος του διατάγματος παρέχει επίσης, στις υπηρεσίες πληροφοριών και αστυνομίας, μεγαλύτερη ελευθερία ενεργειών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ιταλία.
Το πρώτο άρθρο του νέου διατάγματος δηλώνει ρητώς ότι ο Υπουργός Εσωτερικών (ο Σαλβίνι δηλαδή) έχει πλέον την εξουσία να «περιορίσει ή να απαγορεύσει την είσοδο, τη διαμετακόμιση ή τη στάθμευση πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας. Από το νομοσχέδιο εξαιρούνται οι περιπτώσεις στρατιωτικών πλοίων.
Εκτός από την κατάσχεση των σκαφών τους, οι καπετάνιοι που παραβιάζουν το διάταγμα θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 10.000 έως 50.000 ευρώ.
Η έγκριση αυτού του νέου διατάγματος για την ασφάλεια σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και διακίνησης ανθρώπων. Κυρίως πλήττονται οι ΜΚΟ, που επί σειρά χρόνων βοηθούσαν παράνομους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα δίχως καμία απολύτως κύρωση, σαν την Ελλάδα δηλαδή.
Ένα άλλο τμήμα της νέας νομοθεσίας θεσπίζει αυστηρότερες κυρώσεις για τα άτομα που χτυπούν αστυνομικούς κατά τη διάρκεια πολιτικών διαδηλώσεων. Όταν ρωτήθηκε για αυτό, ο Σαλβίνι είπε: «δεν νομίζω ότι η ελευθερία της σκέψης εκφράζεται μέσα από κροτίδες, λοστούς και ξύλα».
Το νέο διάταγμα έρχεται λίγο μετά από εκείνο για τη μετανάστευση και την ασφάλεια του 2018, το οποίο κατάργησε την έννοια του ασύλου για παράνομους μετανάστες στη χώρα και πρόβλεπε την επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των απελάσεων τους.
Πριν μερικές ημέρες, ο Σαλβίνι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch, το ομώνυμο πλοίο της οποίας περισυνέλεξε την Πέμπτη 52 μετανάστες από τα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Ο Ιταλός εθνικιστής εν τέλει διέταξε τις ιταλικές αρχές, να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο και να μην αφήνουν το «πειρατικό και παράνομο αυτό πλοίο» να πλησιάσει ξανά στην Ιταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου