Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Οι αδίστακτοι: «Ληστέψανε την (Εθνική) Τράπεζα μα τι με νοιάζει εμένα;»


.
Aπό την Ειρήνη Πεπονή
Προεκλογικό ρουσφέτι και στους συνταξιούχους της Εθνικής σε βάρος της ίδιας της Τράπεζας από την κυβέρνηση, και αυτό στο παρά πέντε.
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ρυθμίζει ευνοϊκά το θέμα των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, για 16.500 προνομιούχους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση υποχρεώνει την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει στην πενταετία 40 εκατ. ευρώ για το επικουρικό του ΛΕΠΕΤΕ και να καταθέσει επίσης εγγυήσεις που θα καλύπτουν τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ ώστε οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ να παραμείνουν σταθερές για πάντοτε.

Εκτιμάται ότι το ποσό των εγγυήσεων θα κινείται στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να δεσμεύσει η Εθνική Τράπεζα, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι σοβαρό και υπονομεύει τις προσπάθειες της τράπεζας για αναδιοργάνωση, την στιγμή που οι ευρωπαικές εποπτικές αρχές είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις του για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ, ήδη από την εποχή της προηγούμενης διοίκησης, οπότε και σταμάτησε η καταβολή της επικούρησης του ΛΕΠΕΤΕ.
Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις που είχε έκτοτε η διοίκηση της Τράπεζας με την κυβέρνηση, φαινόταν ότι οδηγούσαν σε συναινετική λύση σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα εντάσσονταν στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ και η Εθνική θα κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχύεται επιπλέον το ποσό που θα λάμβαναν πλέον της βασικής σύνταξης του ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ για κάποια χρόνια.
Ο Τάσος Πετρόπουλος κινούμενος τώρα στο πλαίσιο της προεκλογικής πίεσης, κατέθεσε μια τροπολογία σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος και εκτός του κλίματος συναίνεσης με την Εθνική Τράπεζα, δημιουργώντας σοβαρές ανισορροπίες: και συγκεκριμένα δύο κατηγορίες συνταξιούχων εντός της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και μεταξύ των συνταξιούχων των άλλων τραπεζών, καθώς οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ (αφορά όσους έχουν ασφαλιστεί προ του 2006) λαμβάνουν μηνιαίως επικουρική σύνταξη 750 – 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ένα τρίτο ή και το ένα τέταρτο του ποσού αυτού.
Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν διεκδικήσει δικαστικά, αλλά και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη μετεργασιακή παροχή – Πρόγραμμα Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΛΕΠΕΤΕ), την οποία έχει διακόψει η Εθνική Τράπεζα, καθώς τονίζουν πως πρόκειται για προϊόν διμερούς συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και των εργαζομένων της που χρονολογείται από το 1949. Μάλιστα, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, στην κατά δήλωση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου, νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική ένταξη/υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΕΠ.
Από πλευράς της Εθνικής Τράπεζας η τροπολογία χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική και διαμηνύευται ότι σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων της.
Όπως αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας, «η Εθνική με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία έχει πρωτοστατήσει ώστε να βρεθεί μία εύλογη και δίκαιη λύση στο δύσκολο κοινωνικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Διαφαινόταν το σκιαγράφημα μιας λύσης με αυτά τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε εύλογους συμβιβασμούς και από τρία εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχους, ΕΤΕ και Κυβέρνηση). H ETE θα συνέβαλλε γενναιόδωρα σε αυτή τη λύση».
Τονίζουν δε, «αιφνιδιαστήκαμε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ. Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει.
Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας. Η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή μας».
Πηγή: kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου