Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Σήμερα οι «α λα Χότζα» δημοτικές εκλογές στην Αλβανία Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο ΉπειροΑυτοδιοκητικές εκλογές... παρωδία - Οι υποψήφιοι του πρωθυπουργού Έντι Ράμα διεκδικούν και τους 61 δήμους μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης για αποχή - Για ψηφοφορία αλλά όχι εκλογές κάνουν λόγο στην αντιπολίτευση - Φόβοι για νέα έκρηξη βίας - Στο στόχαστρο των Αλβανών η Χειμάρρα
Του Παναγιώτη Σαββίδη
Στους 35 από τους 61 δήμους της Αλβανίας υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος δήμαρχος, είτε με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος είτε από μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς που λειτουργούν ως "δορυφόροι" του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), δεν συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές, καλώντας τους πολίτες να απέχουν από τη διαδικασία.

Πρόκειται ουσιαστικά για μονοκομματικές εκλογές, η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται μετά και το τελευταίο διάταγμα του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας έως ότου υπάρξει συμφωνία των κομμάτων, που θα οδηγήσει να μπει έλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση Ράμα, συνεχίζει ακάθεκτη, πραγματοποιώντας εκλογές αλά... Χότζα με "εκλεκτούς" χωρίς αντιπάλους και με μέλη της Κεντρικής Περιφερειακής Επιτροπής και των κατά τόπους Εφορευτικών Επιτροπών, να έχουν οριστεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Ευρώπης ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας παρατηρητών στη σημερινή εκλογική διαδικασία.
Φοβούνται νέο 1997
Από τον περασμένο Φεβρουάριο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Λιουλεζίμ Μπάσα, έχουν ξεκινήσει «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης Ράμα κατηγορώντας την για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ζητώντας τη διεξαγωγή Εθνικών εκλογών.
Αν και οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) παραιτήθηκαν ομαδικά από τις έδρες τους, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα συνεχίζει να κυβερνά χωρίς την αντιπολίτευση στα έδρανα της βουλής, αφού διατηρεί καθαρή πλειοψηφία με 74 βουλευτές σε σύνολο 140.
Όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τόσο στα Τίρανα όσο και σε μεγάλες πόλεις της Αλβανίας, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και την προκήρυξη νέων εκλογών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα, που ανησυχούν για μια επανάληψη του 1997 τότε που η Αλβανία είχε βρεθεί στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τη δημοσιοποίηση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, τις οποίες ήδη διερευνά η Εισαγγελία Τιράνων, σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα διασφάλισε με νοθεία κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές το 2017. Σε μία από αυτές μάλιστα, ακούγεται ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα να επικοινωνεί με αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών, ρωτώντας τον εάν έχει «επιτύχει τον στόχο».
Μπροστά στο διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προχώρησε στην υπογραφή διατάγματος αναβολής των αυτοδιοίκητικών εκλογών, υποστηρίζοντας πως η μη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι «αντιδημοκρατική» και θα προκαλέσει αναταραχή στη χώρα. Η κίνηση Μέτα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Ράμα, που έχει δρομολογήσει διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας, με την κατηγορία πως παραβίασε το Σύνταγμα. Το πολιτικό μέλλον ωστόσο του Ιλίρ Μέτα, θα κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο όμως δεν λειτουργεί αφού δεν διαθέτει πλήρη σύνθεση και έως πρότινος μέλη του έχουν … καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και όχι μόνο. Έως τότε, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρόεδρος Μέτα ετοιμάζεται να πάρει … «ρεβάνς¨» προχωρώντας στη διάλυση της βουλής – παρωδία. Οι επόμενες μέρες, θα κρίνουν πολλά και την τύχη Ράμα και Μέτα, αλλά και το εάν η Αλβανία ζήσει παρόμοιες καταστάσεις όπως εκείνες του 1997 μια και η κοινωνία δεν είναι μόνο διχασμένη, αλλά και φανατισμένη έτοιμη να φτάσει στα άκρα.
Η πολιτική κρίση στην Αλβανία επηρέασε την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. για αναβολή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον προσεχή Οκτώβριο.
Στο στόχαστρο (πάλι) η Χειμάρρα
Η τελευταία κατευθυνόμενη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ν' αποκλείσει τον ομογενή Φρέντυ Μπελέρη από υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια του Ράμα να διασώσει πολιτικά τον «εκλεκτό» της Γιώργο-Γκιόργκι Γκόρο, ελληνικής καταγωγής σημερινό δήμαρχο της πόλης, και ψυχρό εκτελεστή των υποδείξεων της αλβανικής κυβέρνησης στην Χειμάρρα. Πρόκειται για δήμαρχο - «μαριονέτα» συμφερόντων που επιδιώκουν να σβήσουν την ελληνική παρουσία, προκειμένου να βάλουν χέρι στις ιδιοκτησίες ομογενών, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά «φιλέτα» στην παραθαλάσσια ζώνη. Το 2017 η Αθήνα αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από τον κ.Γκόρο, λόγω της ανθελληνικής του δράσης, ο οποίος έχει καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Ο αποκλεισμός Μπελέρη, οδηγεί τους ομογενείς σε γενική αποχή απο την εκλογική διαδικασία και στην Χειμάρρα. "Η κυβέρνηση Ράμα αφού εξευτέλισε τη νομοθεσία και το Σύνταγμα της χώρας που υποτίθεται πως υπηρετεί, ουσιαστικά στερεί από τους πολίτες το θεμελιώδες δικαίωμά τους να επιλέξουν ποιος θα διοικήσει τον δήμο τους. Ταυτόχρονα ζητά από εκείνους που είτε την εμπιστεύονται είτε την φοβούνται είτε διατηρεί πελατειακές σχέσεις μαζί τους να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα για να νομιμοποιήσουν τις πρακτικές της με την ψήφο τους" λέει στο ΘΕΜΑ ο κ.Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της Ομόνοιας, ο οποίος αποκλείστηκε από την υποψηφιότητά του, την τελευταία στιγμή. "Όποιος πάει να ψηφίσει παρέχει στήριξη στο καθεστώς που θέλει να τον διώξει από το σπίτι του. Όποιος πάει να ψηφίσει, απορρίπτει τα δημοκρατικά του δικαιώματα και αποδέχεται πως θέλει να κυβερνάται από τοποθετημένους άρχοντες και όχι εκλεγμένους. Κανένας Χειμαρραίος δεν πρέπει να γίνει συμμέτοχος στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά της πατρίδας του" επισημαίνει ο ίδιος.
Οι "χρήσιμοι" ομογενείς του Ράμα
Ο δήμαρχος Χειμάρρας Γιώργος Γκόρος δεν είναι ο μοναδικός ¨ομογενής" που συνεργάζεται αγαστά με την κυβέρνηση Ράμα η οποία έχει αποδειχθεί η πλέον ανθελληνική με συστηματική παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων και μεθοδευμένη προσπάθεια αρπαγής των περιουσιών των ομογενών. Στους μειονοτικούς δήμους επίσης Φοινίκης και Δερόπολης η ο Έντι Ράμα στηρίζει τους ομογενείς υποψήφιους – μαριονέτες Χρηστάκη Κίτσο και Δημήτρη Τόλη αντίστοιχα. Πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος - φάντασμα "MΕΓΚΑ", που αποτελεί θλιβερή παραφωνία στο χώρο της μειονότητας και μόνιμο δεκανίκι των Τιράνων, ο πρώτος και κατά καιρούς πολιτευόμενο με μεγάλα αλβανικά κόμματα ο δεύτερος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει τεκμηριωμένος φάκελος για την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας απο τους κ.κ. Κίτσο και Τόλη, για τους ίδιους ακριβώς λόγους όπου συνέβη με τον δήμαρχο Χειμάρρας Γκόρο.
Το προηγούμενο Σάββατο ο Ράμα βρέθηκε στον δήμο Φοινίκης, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα Κίτσου. Στην φιέστα που στήθηκε στην πλατεία του χωριού Καραχάτζι, όπου η πλειοψηφία των ομογενών αρνήθηκαν να γίνουν κλακαδόροι του Ράμα και του Κίτσου, ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε σε εξέδρα πίσω από την οποία δέσποζε η ελληνική σημαία, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλότροπα από social media. Aπαντώντας στα αρνητικά σχόλια, ο Ράμα απάντησε προκλητικά πως "είναι δικαίωμα της μειονότητας στην περιοχή της να έχει την ελληνική σημαία", αν και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές για τα όσα συνέβησαν με τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα στους Βουλιαρράτες, και το πάθος του να στολίζει το χωριό του με ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Να σημειωθεί πως αν και συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες από την εκτέλεση του 35χρονου ομογενή από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας (RENEA), η Εισαγγελία Τιράνων ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό της οικογένειας του θύματος.
Η προσπάθειά τους να «δεθεί» το αφήγημά Ράμα, πως ο Κατσίφας ήταν εξτρεμιστής που πυροβόλησε κατά αστυνομικών και πλήθους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές και η αποδόμηση του 35χρονου φαίνεται να μη τους βγαίνει και για αυτό, έχει βαλτώσει η ολοκλήρωση του πορίσματος.
Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου