Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ποιους ενοχλεί η Μνήμη του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού;

Ποιους ενοχλεί η μνήμη;

 Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού εκφράζει τη λύπη και τη δυσαρέσκειά της για την έκταση και τη λανθασμένη κατάληξη που είχε μια συμβολική κίνηση στη μνήμη των δύο ηρώων της Αμμοχώστου και ξεκαθαρίζει: Η συμβολική κίνηση, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2018, στην παρουσία των γονιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, πραγματοποιήθηκε με μοναδικό σκοπό τη συνέχιση του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη.


Η Πρωτοβουλία Μνήμης, στον χώρο δίπλα από το κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, θέλησε να αναδείξει την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορίας αυτού του τοπου. Με δύο λευκούς σταυρούς, ελιές και τερατσιές, τα μέλη της Πρωτοβουλίας μας, προέβησαν τότε σε μια καθαρή συμβολική κίνηση, χωρίς να παραβιάσουν τον νόμο και σε πλήρη συνεννόηση με τις αρχές, ώστε να προφυλάξουν εκ νέου την ιστορική συνέχεια του κυπριακού Ελληνισμού. Και είναι με περίσσια έκπληξη που γνωστοποιήθηκε στην Πρωτοβουλία ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν και έφθασαν μέχρι το Αρχηγείο Αστυνομίας για μια συμβολική πράξη μνήμης, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και είκοσι δύο μετά τη θυσία του Τάσου και του Σολή απέναντι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την απορία της που κάποιοι ενοχλούνται γιατί μια μερίδα συμπατριωτών μας δεν ανέχονται την αδικία και τη σκλαβια και που με πρόφαση το «ιδιοκτησιακό καθεστώς» επιδιώκουν να στρέψουν τα βλέμματα αλλού και όχι στην πραγματικότητα. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού ανέγειραν αυτό το έργο, στο οποίο αναγράφονται τα κατεχόμενα χωριά του τόπου, όχι αξιώνοντες δάφνες και απαλλοτριώνοντας κομμάτι γης, μα με σκοπό την ειλικρινή αποτύπωση του τι συμβολίζει ο ιερός εκείνος χώρος. Επί τούτου και λογοδοτώντας μόνο στους ήρωες, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στον πατέρα του Σολή και στη μητέρα του Τάσου, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού δεν θα σταματήσει στιγμή να δίνει το είναι της για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Μέχρι τη στιγμή εκείνη, που τα οδοφράγματα θα πέσουν για την Ελευθερία και όχι για τον τουρισμό, μέχρι τη στιγμή εκείνη που οι συμβολικές κινήσεις για τη διαφύλαξη της μνήμης θα γίνονται από την Πολιτεία και με πλήρη σύμπραξη της Κοινωνίας, για να μην υποχρεώνεται μια Πρωτοβουλία να «ενοχλεί», χρησιμοποιώντας τέσσερα τετραγωνικά μέτρα μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας. Αλήθεια, ποιος θα διενεργήσει έρευνα για την κλεμμένη γη στην Κερύνεια, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, τη Μεσαριά και τη Μεσαορία; ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου