Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Η απλή αναλογική πίσω από την απόφαση της Φώφης

Του Σάκη Μουμτζή


Έχουμε γράψει στο Liberal πως ο σχεδιασμός κάποιων ολιγαρχών είναι η Νέα Δημοκρατία να μην επιτύχει την αυτοδυναμία. Με απλά λόγια δεν θέλουν τον Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό, γιατί δεν διαπραγματεύεται προεκλογικά μαζί τους την στήριξη τους.
Δεν τον ελέγχουν, και αυτό είναι έξω από την λογική τους, όπως αυτή κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου εδώ και μερικές δεκαετίες, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις πολιτικών που δεν υπέκυψαν στις αξιώσεις τους.
Τι θα συμβεί λοιπόν αν η Νέα Δημοκρατία δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία;
Οι λύσεις είναι αυστηρά δύο. Είτε θα σχηματισθεί κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΚΙΝΑΛ είτε θα πορευθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.
Για να υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο, θα πρέπει να μην πραγματοποιηθεί το πρώτο. Δηλαδή το ΚΙΝΑΛ να μην δεχθεί να συμπράξει με την Νέα Δημοκρατία.

Με την σειρά του, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κ. Φ.Γεννηματά να ελέγχει πλήρως την κοινοβουλευτική της ομάδα. Επί του θέματος όμως είναι γνωστή η θέση του Β.Βενιζέλου. Δεν μπορεί η πατρίδα μας να αντέξει την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει ακυβέρνητη.
Επειδή η φωνή του Β.Βενιζέλου έχει ισχυρή απήχηση εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να σιωπήσει. Κι έτσι ελήφθη η γνωστή απόφαση.
Βέβαια, αν συμβεί το απευκταίο σενάριο της μη αυτοδυναμίας, σε δεινή θέση θα βρεθούν προβεβλημένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που έχουν ταυτόσημες απόψεις με αυτές του Β.Βενιζέλου. Τι θα πράξουν τότε; Μήπως αυτά τα στελέχη θα είναι ο επόμενος στόχος της ηγετικής ομάδος του ΚΙΝΑΛ;
Ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί, γιατί οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ολιγάρχες επιθυμούν μια τρικομματική κυβέρνηση; Γιατί όταν υπάρχει αδύναμη κυβέρνηση που στηρίζεται σε ποικίλες, λεπτές ισορροπίες, αυτοί από το παρασκήνιο κυβερνούν την χώρα και κυρίως προωθούν τα συμφέροντα τους.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως όλες οι σκανδαλώδεις συμβάσεις υπογράφηκαν επί οικουμενικής κυβερνήσεως την περίοδο Νοέμβριος 1989- Μάρτιος 1990.
Τότε που οι «βαλίτσες» ταξίδευαν σε όλα τα κόμματα της τρικομματικής και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Και κυρίως οι ολιγάρχες.
Σήμερα, υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος. Θα πρέπει να διασωθεί «ο μικρός για όλες τις δουλειές». Η ήττα του στις ευρωεκλογές ήταν συντριπτική και σήμανε συναγερμός στις έδρες των ολιγαρχών. Η αυτοδυναμία του Κυριάκου είναι προ των πυλών.
Επειδή ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν για να την αποτρέψουν, ενεργοποίησαν το εφεδρικό σχέδιο της απλής αναλογικής. Θέλουν να περιορίσουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μόνον στην περίπτωση της αυτοδυναμίας.
Ειδάλλως, απλή αναλογική και σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό όχι τον Κ.Μητσοτάκη. Η απόφαση για την απομάκρυνση του Β.Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, κλείνει τον δρόμο σε οποιασδήποτε μορφής μετεκλογική συνεργασία αυτού του κόμματος με την Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας έτσι την αυτοδυναμία της όρο για την εθνική μας επιβίωση.
Ζούμε τον επιθανάτιο ρόγχο ενός συστήματος που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το μοιραίο.

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου