Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Το σχέδιο της ΝΔ για σταδιακή κατάργηση των μνημονιακών φόρωνTου Προκόπη Χατζηνικολάου
Τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μνημονιακών φόρων που επιβάρυναν το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο της Ν.Δ. για την επόμενη μέρα.  Οι αλλαγές θα αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τον φορολογικό συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη αλλά τον φόρο στα μερίσματα. Επίσης τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι όποιες προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη μείωση του κατά 30% τη διετία και ενδεχομένως τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. θα επιχειρηθεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που έχει διαλύσει όσους έχουν περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ. Ουσιαστικά αυτό που θα επιχειρήσει ως κυβέρνηση η Ν.Δ. είναι να βοηθήσει όσους επλήγησαν από την κρίση με ευθύνη όλων των κομμάτων που ανήλθαν στην εξουσία από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί όπως αναφέρουν αναλυτές καθώς και οι περισσότερες ξένες εκθέσεις στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η άμεση μείωση της φορολογίας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης για πολλά μάλιστα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία καθιστώντας ανταγωνιστικότερες τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% που θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια αλλά και του φόρου στα μερίσματα στο 5% αναμένεται να συμβάλλει θετικά ώστε να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις στη στιγμή μάλιστα που οι φορολογικοί συντελεστές στις γειτονικές χώρες κυμαίνονται μεταξύ 10 και 12%.
• Οι προτάσεις για φυσικά πρόσωπα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
1. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 από 22% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα μείωση του ανώτατου συντελεστή που ανέρχεται στο 45%. Παράλληλα θα αλλάξουν όλα τα φορολογικά κλιμάκια και ενδεχομένως να φθάσουν τα 5 έως 7, έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στο πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη της οικογένειας και συγκεκριμένα επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Εισφορά Αλληλεγγύης. Σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
3. Ακίνητα. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ. Επίσης η Ν.Δ. προτείνει την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τα επόμενα τρία χρόνια.
4. ΦΠΑ. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Σημειώνεται ότι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΦΠΑ κοστίζει περίπου 900 εκατ. ευρώ.
• Οι προτάσεις για τις επιχειρήσεις.
1. Το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% την επόμενη διετία και τη μείωση της φορολογίας από το 2020 στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα. Το κόστος στη διετία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ ο συντελεστής στα κέρδη και 200 στα μερίσματα). Με τον τρόπο αυτό η πραγματική φορολογική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 24%.
Ταυτόχρονα θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη.
2. Η Ν.Δ. προτείνει τη σταδιακή εντός δύο ετών κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος κοστίζει 1.000 ευρώ το χρόνο για τις επιχειρήσεις και 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου