Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα η κατασκευή του τουρκικού πυραύλου BORA -2, την στιγμή που ο BORA-1 μόλις εντάχθηκε επιχειρησιακά στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες του Defense News, ετοιμάζεται να «σπάσει» τις διεθνείς συμφωνίες μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την κατασκευή του βαλλιστικού πυραύλου Bora-2 , ο οποίος θα υπερκαλύπτει την ελληνική επικράτεια .
«Οι εργασίες για τον πυραυλικό σύστημα Bora-2, που θα αντικαταστήσει το Bora-1, έχουν ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli .
Υπενθυμίζουμε ότι το Bora-1 διαθέτει βεληνεκές μάχης 280 χλμ και ο νέος πύραυλος, σαφώς θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καθώς και πιο προηγμένα συστήματα καθοδήγησης.
Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων, η οποία απαγορεύει τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων.
Η MTCR είναι μια άτυπη συνθήκη από κράτη μέλη που έχουν κοινά συμφέροντα στο ζήτημα της διάδοσης πυραύλων, «οπλισμένων» με πυραύλων UAV και των συναφών τεχνολογιών.
«Το Bora-1 έχει ήδη εμβέλεια 280 χλμ. και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η πιο εξελιγμένη έκδοση με πολύ μεγαλύτερο εύρος. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν θα ξεκινούσε ένα νέο πρόγραμμα πυραύλων η Άγκυρα για να προσθέσει μόνο 20 χιλιόμετρα σε μια ήδη υπάρχουσα ικανότητα», ανέφερε αμυντικός αναλυτής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, σύμφωνα με την Defense News.
Η Τουρκία επιδιώκει να διευρύνει την περιφερειακή της εμβέλεια τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά, καθώς τοποθετείται ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνεργάζεται με άλλες δυνάμεις στην περιοχή όπως η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να αποκαλύψει τη νέα εμβέλεια του πυραυλικού συστήματος της χώρας, ανέφερε ο ίδιος αμυντικός αναλυτής .
«Είναι επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία, που αντιμετωπίζει πολλαπλές συμβατικές και ασύμμετρες απειλές, να αναπτύξει προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής τεχνολογίας για να προσθέσει δύναμη πυρός στο σύστημα αυτοπροστασίας της και στην προσπάθεια αποτροπής», ανέφερε τουρκική ανώνυμη πηγή.
Πρόκειται για μια ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών πυραυλικών δυνάμεων , μετά τους πυραύλους J-600Yildirim, οι οποίοι μαζί με το BORA-1 αποτελούν « στρατηγικό όπλο» στα «χέρια» του Ερντογάν…στην μάχη για την διεκδίκηση του μισού Αιγαίου πελάγους και των τεράστιων κοιτασμάτων που ευρίσκονται κάτω από την θάλασσα.
Τις τελευταίες δεκαετίες η τουρκική πολιτική έδωσε την δυνατότητα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία να προμηθεύει με τα απαραίτητα οπλικά συστήματα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με την βοήθεια των κρατικών αμυντικών εταιρειών (ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN και TAI).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου