Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ιταλία «ώρα μηδέν»: Πρωτοβουλία από τα «Πέντε Αστέρια» για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία | πολιτική κρίση: Τι κι αν ο πρόεδρος Ματαρέλα αποφάσισε να δώσει χρίσμα εντολοδόχου πρωθυπουργού στον τεχνοκράτη οικονομολόγο και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε την Τετάρτη (30/05/2018) ένα βήμα πίσω, ανακοινώνοντας νέες πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Ντι Μάιο εμφανίστηκε έτοιμος να συμβιβαστεί με το «όχι» του προέδρου Ματαρέλα στην υπουργοποίηση του ευρωσκεπτικιστή, Πάολο Σαβόνα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε πως παραμένει απόλυτα ανυποχώρητος ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας πως αυτός θα πρέπει να είναι ο Τζουζέπε Κόντε.
«Έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Είτε πάμε με κυβέρνηση Κόντε και μια λογική λύση, είτε πάμε άμεσα σε εκλογές», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», εκφράζοντας την προτίμησή του για πρόωρες κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Ιταλικό «No» από την ακροδεξιά Λέγκα

Φαίνεται, όμως, πως και αυτή η πρόταση του Ντι Μάιο να πέφτει στο κενό, καθώς ο πρόεδρος της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, διαφωνεί με αυτή, δηλώνοντας πως η χώρα θα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές.
«Ο Ντι Μάιο είναι ανοιχτός σε συμφωνία; Δεν είμαστε μέσα. Πάμε να ψηφίσουμε αμέσως. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν ποτέ αρκετά καλή για το Ματαρέλα. Οπότε εγκαταλείψαμε. Ο πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», ανέφερε ο Σαλβίνι.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου