Αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη Ν.Α. Μεσόγειο καθώς η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ! Απίστευτο και όμως αληθινό. Μαζί με το νομοσχέδιο για άρση εμπάργκο όπλων, είναι πολύ πιθανό να δούμε την ένταξη Κύπρου και Ισραήλ στο ΝΑΤΟ και αυτό λόγω υδρογονανθράκων.
Νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ αποκαλύπτει το sigmalive.com
Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται είναι ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εμπλοκή των αμερικανικών εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και η ανάγκη προστασίας της από τρομοκρατικές ομάδες.
Επιπλέον, τονίζεται η σημασία του ότι τρίτες χώρες που απειλούν τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ, αποκτούν πλεονέκτημα έναντι της Κύπρου, εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπάργκο.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Κογκρέσο εντόπισε τα εξής:
1) Η Κύπρος είναι ένας ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ.
2) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κρίσιμο μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού Αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε.
3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών.
4) Υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ βοήθησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία της στρατηγικής εθνικής τους ασφάλειας.
5) Οι ΗΠΑ παρέχουν εκπαίδευση σε Κύπριους αξιωματούχους σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η αντιτρομοκρατία, η διαχείριση εκρηκτικών πυρομαχικών και αποθεμάτων.
6) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα αξιόλογο μέλος της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
7) Η Κύπρος συνεχίζει να εργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και περιφερειακούς εταίρους στην Ευρώπη, για:
– (Α) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την υιοθέτηση του νόμου,
– (Β) την αντιμετώπιση των βίαιων εξτρεμιστικών προγραμμάτων,
– (Γ) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω χρηματοδοτικών μηχανισμών.
8) Οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν στενές διμερείς σχέσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, των χρηματιστικών υπηρεσιών και των λογιστικών.
9) Η εκμετάλλευση στην ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα χωρικά της ύδατα:
(Α) Περιλαμβάνει την συμμετοχή εταιρειών των ΗΠΑ.
(Β) Ικανοποιεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο για τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ.
(Γ) Θα πρέπει να υιοθετηθεί από άλλα κυρίαρχα κράτη.
10) Η εκμετάλλευση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να διασφαλιστεί ενάντια στις απειλές που προέρχονται από τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεσμπολάχ και άλλων.
11) Παρά τις εύρωστες σχέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και οικονομίας με τις ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αντικείμενο εμπάργκο των ΗΠΑ για πώληση αμυντικών οπλικών συστημάτων από το 1987.
12 Το εμπάργκο όπλων του 1987 σχεδιάστηκε για να περιορίσει την πώληση και μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου που θα εμπόδιζε τις προσπάθειες επανένωσης.
13) Τουλάχιστο 300,000 τουρκικά στρατεύματα σταθμεύουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, με αμερικανικά όπλα που προέρχονται μέσω της Τουρκίας.
14) Καθώς οι ΗΠΑ έχει, ως θέμα πολιτικής, αποφύγει την παροχή αμυντικών οπλικών συστημάτων και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση της Κύπρου επιδιώκει να αποκτήσει αυτό τον αμυντικό εξοπλισμό από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών τα οποία αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον κόσμο.
15) Η ασφάλεια των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Με αυτά τα δεδομένα, η Γερουσία θεωρεί πως
Η απευθείας πώληση και μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει τα αμυντικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από άλλες χώρες που αποτελούν πρόκληση για τις ΗΠΑ.
Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να
(Α) συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη στις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας λύσης στη διαίρεση της Κύπρου
Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να
(Α) συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη στις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας λύσης στη διαίρεση της Κύπρου
(Β) να επιβεβαιώσει τη σημασία της αποστρατικοποίησης του νησιού της Κύπρου, και
(Γ) για την Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά πίσω από την αμερικανική απόφαση για πάγωμα της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, και άρση του στην Κύπρο, βρίσκεται το Ισραήλ.
Το κύριο επιχείρημα των κύκλων που θέλουν το πάγωμα να μετατραπεί σε εμπάργκο είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί αμυντικό εξοπλισμό για επιθέσεις και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που βάζουν στο τραπέζι είναι η εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και η εισβολή στην Κύπρο, επιχειρήσεις που η Τουρκία εκτέλεσε με όπλα τα οποία είχε αγοράσει από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για αμυντικούς, κατά τα άλλα σκοπούς.
Πρόκειται, βέβαια, για τους ίδιους κύκλους που είναι υπέρ της άρσης του εμπάργκο στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου