Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

«Σφάζονται» ΗΠΑ και Τουρκία: «Αν δεν πάρουμε τα F-35 προχωράμε σε αντίποινα» – Ετοιμοι να δώσουν όπλα στην Κύπρο οι Αμερικανοί

Διπλή μαχαιρία των ΗΠΑ στη Τυρκία. Το εμπάργκο όπλων, που είχε επιβληθεί εναντίον της Κύπρου το 1987, είναι έτοιμες να άρουν οι ΗΠΑ, καθώς κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία σχετικό νομοσχέδιο.
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να αρθεί το απαρχαιωμένο εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι το μακρινό 1987, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο στην Κύπρο, το έκαναν υποτίθεται σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της επανένωσης στο νησί.

Στην ουσία όμως τότε επικρατούσε ένα άκρως ανθελληνικό κλίμα στην Αμερική , το οποίο τροφοδοτούσε η τεράστια προπαγάνδα των Τούρκων με την περιβόητη αμερικανο-τουρκική επιτροπή κάτι που δεν ισχύει φυσικά τώρα.
Η τότε αμερικανική ηγεσία που διακατέχονταν από ανθελληνικά αισθήματα είχε απαγορέψει την μετακίνηση με μορφή δωρεάς ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο .
Μετά λοιπόν τα F-35, έρχεται και νέο χτύπημα κατά της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, βράζουν στην Αγκυρα με την απόφαση των ΗΠΑ.
Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν οι ΗΠΑ ενεργοποιήσουν νόμο που βάζει φραγμό στην απόκτηση των μαχητικών F-35, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόϊ σύμφωνα με την Yeni Safak.
Ο Ακσόϊ δήλωσε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για την απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ και πως η Άγκυρα περιμένει από όλες τις πλευρές να πράξουν το καθήκον τους.
Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε χθες Πέμπτη τη δική της εκδοχή ενός νομοσχεδίου αμυντικής πολιτικής ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται μέτρο για να εμποδισθεί η Τουρκία να αγοράσει τα αεριωθούμενα F-35.
Η Άγκυρα επίσης δήλωσε πως θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει εταιρείες της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Χθες, όπως πρώτοι αναφέραμε, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το «πάγωμα» στην πώληση των F-35 στην Τουρκία. Υπέρ ψήφισαν 351 βουλευτές και κατά μόνο 66. Επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσει η Γερουσία και να υπογράψει ο Ν.Τραμπ. Tο βίντεο παρακάτω δείχνει τα πυρά που δέχτηκε η Τουρκία χτες… 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (351-66) δείχνει την διακομματική στήριξη στο ίδιο το σχέδιο του νόμου αλλά και στην επιμέρους τροπολογία που αφορά την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου στον οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για το πάγωμα παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.
Ολα αλλάζουν λοιπόν, η Τουρκία έπαιξε και έχασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου