Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο ΜΑΣΟΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΤΗΝ ΑΠΕΣΠΑΣΕ & ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ & ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ! Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ 1962 ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ. Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΥΣΤ. ΒΑΛΙΩΤΗΣ ΜΙΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ
ΛΟΓΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ
Να παυσῃ ἡ εξαρτησι του αποδημου ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ:


Μικρό ὰπόσπασμα νέου βιβλίου τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αὺγουστινου Καντιώτου
«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ Νάρκη στὴ διοίκησι τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας & στὸν Ἀπόδημο Ἑλληνισμό, τὴν πυροδοτεῖ ὁ πατριάρχης» (περιέχει ἄρθρο ὰπό «Χριστιανικῆ Σπίθας», φύλ. 251, Αὔγουστος 1962)
«Ὁ ἀπόδημος Ἑλληνισμός, ποὺ εἶχε ἐκχωρηθῆ μὲ πατριαρχικὸ καὶ Συνοδικὸ τόμο στὶς 8/18ης Μαρτίου 1908 στὴν αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία εἶχε τὸ κυριαρχικὸ καὶ κανονικὸ δικαίωμα τῆς προστασίας τοῦ ἀπόδημου Ἑλληνισμοῦ, ἀκυρώθηκε στὶς 1/14 Μάρτιο 1922, λίγο πρὶν ἀπὸ τὴν Μικρασιατικὴ καταστροφή, ἀπὸ τὸν πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, ποὺ οἱ μασόνοι τὸν ἔχουν καμάρι.

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἀντέδρασε. Δὲν παρέδιδε τὸν ἀπόδημο Ἑλληνισμὸ στὰ χέρια τοῦ πατριάρχου, ἀλλὰ δύο χρόνια μετὰ ὑποχώρησε. Σήμερα βλέπουμε τὰ θλιβερὰ ἀποτελέσματα αὐτῆς τῆς ἁρπαγῆς.
ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ
Νὰ παύσῃ ἡ ἐξάρτησι τοῦ ἀποδήμου ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ·
  • 1) Ὁ οἰκουμενικὸς πατριάρχης δὲν μιλᾷ τὴν γλῶσσα τῆς ἀληθείας καὶ δὲν συγκινεῖ τὶς καρδιὲς τῶν Ὀρθοδόξων Ἑλλήνων….
  • 2) Ὁ σημερινὸς πατριάρχης, ἂν καὶ Ἕλληνας, εὐκαίρως ἀκαίρως ἀκούγεται νὰ λέῃ, ὅτι εἶναι Τοῦρκος!…
  • 3) Ὁ πατριάρχης κόλακας καὶ ὑμνητὴς τῆς Τουρκίας!…
  • 4) Οἱ ἐπίσκοποι, ποὺ ἐξαρτῶνται ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο, δὲν θερμαίνουν τὸ πατριωτικὸ συναίσθημα τῶν Ἑλλήνων…»
Μὲ τέτοιο πατριάρχη καὶ ἐπισκόπους φανταστῆτε τί διάβρωσι θὰ ὑποστῇ ὁ ἀπόδημος Ἑλληνισμός…
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ
νὰ παύση ἡ ἐξάρτηση τοῦ ἀποδήμου Ἑλληνισμοῦ ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο
  • α´) Ἀτομα ἀνίκανα & ἐπικίνδυνα χειροτονοῦνται ἱερεῖς & ἀρχιερεῖς…
  • β´) Ἡ Μασονία ὀργιάζει στὶς ἑλληνικὲς κοινότητες καὶ ὁ πατριάρχης καὶ οἱ ἐπίσκοποι ἔχουν στενὲς σχέσεις μ᾽ αὐτήν!…
  • Νὰ ἐπιστρέψῃ στὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὁ ἀπόδημος Ἑλληνισμὸς καὶ κάθε σπιθαμὴ τῆς Ἑλληνικῆς γῆς
Ο Σπαρτιάτης επιχειρηματίας της Αμερικης Στάθης Βαλιώτης κατα την 67η τελετή αποφοιτήσεως του Ελληνικού Κολλεγίου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (Μαΐου 2018) μίλησε την γλωσσα της αληθείας και προκαλεσε σαλο στους σκοτεινους κύκλους του Φαναρίου.
ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΥΣΤΑΘ. ΒΑΛΙΩΤΗ, που τιμήθηκε την  Παρασκευή 19.5.2018, από τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα.
Ὲνῶ οἱ άλλοι μιλᾶνε ὰγγλικά, ὁ τιμώμενος ελληνας μιλᾶ στὰ Ἑλληνικά και τιμᾶ την γλώσσα του. Λέει ότι ειναι ανάγκη να ενδυναμώση η ελληνική γλώσσα, και θέτει δημόσια θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής. Δεν γίνεται, είπε, να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα». Ρώτησε το ακροατήριο, στο οποίο ήταν ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Πίτσμπουργκ Σάββας: «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;».
____________
_____________
ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Ανιέρους, ανεδαφικάς, αντιεκκλησιαστικάς, αντιορθοδόξους, μισητικάς και απαραδέκτους», χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Βαλιώτη ὁ Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος. (Ποιος ειναι ο μητροπολίτης; Διαβάστε  σελ. 56, τοῦ νεου βιβλίου, για τον τρόπο της εκλογης του). Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ λέει πως ήταν λάθος η τιμή στον Βαλιώτη! (Ποιος είναι αυτος ο Μητροπολιτης; Αυτον, που αναστάτωσε ολόκληρη την Αμερικη ο Βαρθολομαιος για να τον κάνη. Ακύρωσε τον κανονικά εκλεγμένο μητροπολίτη Σικάγου…και ξαναέκανε εκλογές!
Μαθετε περισσότερα ‘εδω: http://www.kalami.us/2018/omogeneia/ekklhsiastiko-arxontesUSA_may18.html
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗΣ ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΆΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΒΑΛΙΏΤΗ ΓΙΑ «ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΊΑ»
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος έστειλε εγκύκλιο στις κοινότητες της Μητρόπολής του σε αμφότερες τις γλώσσες Αγγλικά και Ελληνικά στην οποία καταδικάζει τα όσα είπε περί «αυτοκεφαλίας» ο Ευστάθιος Βαλιώτης στις εξετάσεις της Θεολογικής Σχολής όπου του απονεμήθηκε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα.
Ο Μητροπολίτες Ευάγγελος τονίζει ότι «απορρίπτω και καταγγέλλω τις θέσεις και δηλώσεις του κ. Βαλιώτη, του οποίου τα συναισθήµατα εναντίον του Οικουµενικού µας Πατριαρχείου είναι γνωστά και πολλάκις διατυπωµένα δηµοσίως κατά το παρελθόν».
Υπογράμμισε ακόμα πως «επιπλέον, καταγγέλλω την σιωπή …
Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ λέει πως ήταν λάθος η τιμή στον Βαλιώτη
ΣΙΚΑΓΟ. Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ με γραπτή δήλωσή του, χαρακτηρίζει τα λεχθέντα υπό του Ευστάθιου Βαλιώτη περί «αυτοκεφαλίας» της εν Αμερική Εκκλησίας, κατά την αποδοχή του επίτιμου διδακτορικού το οποίο του απένειμε η Θεολογική Σχολή το Σάββατο 19 Μαΐου ως «αντιεκκλησιαστικές και αντιορθόδοξες θέσεις».
Τονίζει ακόμα, πως «ήταν λάθος να τιμηθεί με τιμητικό τίτλο Ορθοδόξου Θεολογίας» ενώ υπογραμμίζει πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για τη μελλοντική μας πορεία και μαρτυρία στο κράτος των ΗΠΑ».
Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ έχει ως εξής:
«Με πολλή θλίψη διαβάσαμε τις άστοχες δηλώσεις του κ. Ευσταθίου Βαλιώτη, τις οποίες μάλιστα εξέφρασε και επίσημα, ενώπιον των φοιτητών και υποψηφίων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δηλαδή, ενώπιον των αυριανών στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας.
Επ’ αυτών η Ιερά Μητρόπολις Σικάγου καταθέτει τα εξής:
1. Ηταν λάθος να τιμηθεί με τιμητικό τίτλο Ορθοδόξου Θεολογίας ένα πρόσωπο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιεκκλησιαστικές και αντιορθόδοξες θέσεις του, κυρίως εναντίον της κανονικής μας αρχής που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτά που είπε το τιμώμενο πρόσωπο ήταν μια επανάληψη των θέσεών του τις οποίες ευκαίρως ακαίρως διακηρύττει.
2. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ‘μια μικρή ομάδα ανθρώπων χωρίς έργο και χωρίς σκοπό που μας διοικούν’, όπως είπε ο κ. Βαλιώτης. Αυτά δεν τα πιστεύουν και φυσικά δεν τα διακηρύττουν ούτε και οι Τούρκοι για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είναι πρόσωπο παγκοσμίως αναγνωρισμένο.
Υπενθυμίζεται ότι στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανήκουν και Ιεράρχες από την Αμερική αλλά και από όλα τα μέρη του Κόσμου. Στη Συνοδική αυτή περίοδο μετέχει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος. Επομένως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μία μικρή ομάδα ανθρώπων αλλά Σύνοδος Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων στην οποία μετέχουν και οι εν Αμερική Ιεράρχες.
3. Διευκρινίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα της Αμερικής δεν είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αποκοπή μας από τη Μητέρα Εκκλησία θα επιφέρει ανεπανόρθωτες εκκλησιολογικές και οντολογικές συνέπειες στη ζωή της Τοπικής Εκκλησίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για τη μελλοντική μας πορεία και μαρτυρία στο κράτος των ΗΠΑ.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου».
Ανίερες οι δηλώσεις Βαλιώτη κατά τον Χαλκηδόνος Αθανάσιο
Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε επίσημο ανακοινωθέν για τα όσα είπε περί «αυτοκεφαλίας» και «Οικουμενικού Πατριαρχείου» ο Ευστάθιος Βαλιώτης στις εξετάσεις της Σχολής.
Ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος ο οποίος είναι εκ των πλέον λογίων ιεραρχών του Πατριαρχείου χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Βαλιώτη «ανιέρους, ανεδαφικάς, αντιεκκλησιαστικάς, αντιορθοδόξους, μισητικάς και απαραδέκτους».
Ολόκληρο το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Αριθμ. Πρωτ.: 29
Ιερά Μητρόπολις Χαλκηδόνος
Ανακοίνωσις
Η Ι. Μητρόπολις Χαλκηδόνος με οδύνην ανέγνωσε, τας ανιέρους, ανεδαφικάς, αντιεκκλησιαστικάς, αντιορθοδόξους, μισητικάς και ως εκ τούτου απαραδέκτους δηλώσεις του Ε. Βαλιώτου, κατά την τελετήν αποφοιτήσεως του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, παρόντος μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.
Απορον δε τυγχάνει πως η Θεολογική Σχολή απένειμεν, ως μη ώφελεν, εις τον γνωστόν άλλωστε και άλλωθεν Ε. Βαλιώτην, τον τίτλον του Επιτίμου Διδάκτορος της Θεολογίας. Εύχεται δε εις αυτόν υγιείαν και πάσαν ευλογίαν παρά του δικαιοκρίτου Θεού».
25 ΜΑΪ́ 20
Άνω-κάτω Ομογένεια και Φανάρι μετά τις δηλώσεις Βαλιώτη: Ανακοίνωση Αρχιεπισκοπής
Eυστάθιος Βαλιώτης :«είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».
Φωτογραφία – Ο Ευστάθιος Βαλιώτης παραλαμβάνει το επίτιμο διδακτορικό δίπλωμας. Διακρίνονται ο Διάκονος Αντώνιος, ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας, Θεόδωρος Καλμούκος
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – “Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής προβαίνει στη παρούσα δήλωση λόγω των σχολίων και απόψεων που εξεφράσθησαν κατά την 67η τελετή αποφοιτήσεως του Ελληνικού Κολλεγίου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στις 19 Μαΐου 2018”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση μετά τον σάλο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του μεγαλοεπιχειρηματία και ευεργέτη Στάθη Βαλιώτη, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ρόλο του στην Ομογένεια.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Βαλιώτης, που τιμήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, και στη συνέχεια έθεσε δημόσια θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».
Ο κ. Βαλιώτης, που πρόσφατα έδωσε 10 εκ. δολάρια για τους σκοπούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σημείωσε ότι «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα».
Ρώτησε το ακροατήριο, στο οποίο ήταν ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Πίτσμπουργκ Σάββας: «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;».
Μετά την εκδήλωση, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα:ekirikas.com/
«Το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λονγκ Αϊλαντ. Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος».
Ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να κατονομάσει τον διορισμένο Αρχιεπίσκοπο.
Γεγονός είναι ότι πολλοί ομογενείς σκέφτονται όπως τον κ. Βαλιώτη, καθώς θεωρούν ότι την ευθύνη για την κατάσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι αντιπρόσωποί της στην Αμερική.
Η Αρχιεπισκοπή στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Οι απόψεις που εκφράστηκαν από ομιλητές και τιμώμενα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως είναι απλά προσωπικές τους απόψεις και με κανένα τρόπο δεν αντανακλούν τις απόψεις και τη στάση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής γενικώς.
Επιπλέον, δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ως κανονική Επαρχία ανήκει οργανικώς και αρρήκτως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τιμά, σέβεται και αγαπά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο”.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, η οποία έχει ως εξής:
«Το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκφράζει την ανησυχία και την αποκαρδίωσή του στην αποφοίτηση του αγαπητού μας Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, για τα δημοσίως λεχθέντα αισθήματα εναντίον της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς επίσης και τις άκαιρες αναφορές για ‘αυτοκεφαλία’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Κάθε κληρικός και λαϊκός οφείλει να γνωρίζει πως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Επαρχία του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως -του Πρώτου Θρόνου της παγκόσμιας Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας- και ως τέτοια έχει την εκκλησιαστική, κανονική και λειτουργική της βάση ριζωμένη στην Αμπελο την οποία εφύτευσε η Δεξιά του Κυρίου διά του Πρωτοκλήτου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.
Ολη η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οφείλουν αφοσίωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς, οι Αρχοντες, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία διότι ένας μίλησε εναντίον της Μητέρας Εκκλησίας, ενώ κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της.
Προσευχόμαστε ενθέρμως και με κάθε καλή διάθεση πως τέτοια ανοησία να μην λυπήσει το Σώμα της Εκκλησίας πιο πολύ και πως όλοι εμείς, κλήρος και λαός, παραμένουμε σταθεροί στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με χαρά και ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που έχει επιδαψιλεύσει, με αίμα και δάκρυα, επί των τέκνων της σ’ αυτή τη χώρα της ελευθερίας και της υπόσχεσης.
Ιατρός Αντώνιος Λυμπεράκης
Αρχων Ακτουάριος
Εθνικός Διοικητής»
————————-
Οι «Αρχοντες» καταδικάζουν τα λεχθέντα για «αυτοκεφαλία» από τιμηθέντα της Σχολής
Του Θεοδώρου Καλμούκου 22 Μαΐου, 2018
Τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο πλαισιώνει το ζεύγος των ιατρών Αντωνίου και Μαρίας Λυμπεράκη. Φωτογραφία GANP/DIMITRIOS PANAGOS.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην έκκληση ενός εκ των τιμηθέντων με επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018. Ο τιμηθείς στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για «αυτοκεφαλία» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ή μεταφοράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.
Με μακρά ανακοίνωσή τους οι Αρχοντες καταδικάζουν αυτή τη δήλωση και επίσης στιγματίζουν το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανείς από τους παρόντες «να μιλήσει υπέρ του Πατριαρχείου».
Εκκλησιαστικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε ο «Εθνικός Κήρυκας» σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που βάλλεται άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενάντια στον οποίον, εμμέσως πλην σαφώς, στρέφεται η δήλωση των Αρχόντων ότι «κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της Μητρός Εκκλησίας».
Συγκεκριμένα, όπως δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας», ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης ο οποίος ήταν ένας εκ των τιμηθέντων από τη Θεολογική Σχολή με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, έθεσε ανοιχτά δημοσίως θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής, ενώπιον του Εξαρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου, Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου και Πίτσμπουργκ Σάββα, ενώ παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. Είπε χαρακτηριστικά, πως «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».
Είπε ακόμα πως «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα», ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;».
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λονγκ Αϊλαντ. Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος», πλην όμως ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να τον κατονομάσει.
Η ανακοίνωση του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα έχει ως εξής:
«Το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου,
εκφράζει την ανησυχία και την αποκαρδίωσή του στην αποφοίτηση του αγαπητού μας Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, για τα δημοσίως λεχθέντα αισθήματα εναντίον της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς επίσης και τις άκαιρες αναφορές για ‘αυτοκεφαλία’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Κάθε κληρικός και λαϊκός οφείλει να γνωρίζει πως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Επαρχία του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως -του Πρώτου Θρόνου της παγκόσμιας Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας- και ως τέτοια έχει την εκκλησιαστική, κανονική και λειτουργική της βάση ριζωμένη στην Αμπελο την οποία εφύτευσε η Δεξιά του Κυρίου διά του Πρωτοκλήτου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.
Ολη η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οφείλουν αφοσίωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς, οι Αρχοντες, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία διότι ένας μίλησε εναντίον της Μητέρας Εκκλησίας, ενώ κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της.
Προσευχόμαστε ενθέρμως και με κάθε καλή διάθεση πως τέτοια ανοησία να μην λυπήσει το Σώμα της Εκκλησίας πιο πολύ και πως όλοι εμείς, κλήρος και λαός, παραμένουμε σταθεροί στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με χαρά και ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που έχει επιδαψιλεύσει, με αίμα και δάκρυα, επί των τέκνων της σ’ αυτή τη χώρα της ελευθερίας και της υπόσχεσης.
Ιατρός Αντώνιος Λυμπεράκης
Αρχων Ακτουάριος
Εθνικός Διοικητής»
———————————
O κ. Βαλιώτης, που τιμήθηκε την περασμένη
Παρασκευή από τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, και στη συνέχεια έθεσε δημόσια θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».

Ο κ. Βαλιώτης, που πρόσφατα έδωσε 10 εκ. δολάρια για τους σκοπούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σημείωσε ότι «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα».
Ρώτησε το ακροατήριο, στο οποίο ήταν ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Πίτσμπουργκ Σάββας: «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;».
Μετά την εκδήλωση, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα:
«Το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λονγκ Αϊλαντ. Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος».
Ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να κατονομάσει τον διορισμένο Αρχιεπίσκοπο.

augoustinos-kantiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου