Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Αυτά είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια για πρόωρες εκλογές



Το σύνθημα για μια άτυπη προεκλογική περίοδο έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τους επόμενους μήνες θα κληθεί να αποφασίσει και τον ακριβή χρόνο των εκλογών.

Όλα θα εξαρτηθούν από το οικονομικό κλίμα και το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου: Οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019.


Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών είναι πολύ πιθανόν να χαρτογραφηθεί πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μπορεί ο ακριβής χρόνος των εκλογών ακόμη να μην έχει κλειδώσει, όμως θεωρείται βέβαιο πως δεν θα έχει μακρινό ορίζοντα, ενώ ξεκάθαρο είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, απέκλεισε πλέον κάθε πιθανότητα συνεννόησης και συναίνεσης και επιδίωξε να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι έχει επιλέξει τη σκληρή πόλωση, την ανοιχτή σύγκρουση, τη σκανδαλολογία και το διχασμό για να πορευθεί στις κάλπες.

Η στρατηγική απόφαση της ομάδας του πρωθυπουργού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει πολιτικά στη μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και στη διακοπή του «φλερτ» με το Κίνημα Αλλαγής. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επομένη των εκλογών.

Η στάση της Φώφης Γεννηματά και του μεγάλου πλειοψηφικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς δείχνει πως δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια πλευρά, θα συνεχίσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, κυρίως, για να υπονομεύσει την προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛ. και να εμφανιστεί ως η νέα πολιτική δύναμη της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά δεν θα επιμείνει στην ανάγκη συνεργασίας με το κόμμα της κ. Γεννηματά. Το μετεκλογικό σκηνικό, εκτιμά το Μαξίμου, μπορεί να είναι τέτοιο που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

Στόχος του Μαξίμου είναι να δοθεί μια μάχη πολιτικής επιβίωσης, έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας να σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να ναρκοθετηθεί η επόμενη κυβέρνηση. Ο μεγάλος φόβος, πάντως, για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μετά τις εκλογές θα είναι ευάλωτοι σε μια «ρεβάνς» που ενδεχομένως θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το «πογκρόμ» διώξεων και τις σκευωρίες που η σημερινή κυβέρνηση εξαπέλυσε και έστησε εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι «ενοχλητικοί»
Στο πλαίσιο της πολεμικής τακτικής του, στο στόχαστρο του Μαξίμου αναμένεται να βρεθούν και πάλι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δημοσιολογούν καταστροφολογώντας», επιχειρηματικά συμφέροντα και θεσμικοί παράγοντες.

Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμφανίσει όσους διαφωνούν με τις πολιτικές του επιλογές ως «εχθρούς» και «υπονομευτές» της προσπάθειας ανάκαμψης της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να διχάσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία, κάνοντας λόγο για «μαύρο μέτωπο» και «μαύρη περίοδο» που «τελειώνει μια και καλή» και εμφανίζοντας τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική δύναμη που δήθεν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, θα φέρει νέο Μνημόνιο και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πλουσίων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, μάλιστα, πως «ξημερώνει μια νέα δυνατότητα για τον τόπο, μια νέα αυγή» και πως όσο «το φως της νέας αυγής θα δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται και οι διαχωριστικές μας γραμμές». Στη ρητορική του κ. Τσίπρα αναμένεται να κυριαρχήσουν εκφράσεις όπως «νέα αυγή» και «νέα περίοδος» σε μια προσπάθεια να καλύψει το πραγματικό κενό που εμφανίζει το αφήγημά του για τις επικείμενες εκλογές.

Μετωπική σύγκρουση
Με τη σφοδρή σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ακατάσχετη παροχολογία στην οποία έχει προχωρήσει (όπως είναι οι υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού), ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί πως θα καταφέρει να προσελκύσει μεγάλο μέρος ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εξακολουθούν να καταγράφουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό.

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη ρητορική των «offshore και των σκανδάλων», που δήθεν συνοδεύουν την αντιπολίτευση, για να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο «αμόλυντος» πολιτικός της κάθαρσης. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει να υπερασπίζεται τις επιλογές διεθνών πολιτικών του συμμάχων, που τραυματίζουν το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, όπως έκανε με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos για τη βίλα με πισίνα του μισού δισ. ευρώ, που αγόρασε στην Ισπανία.

Στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταλάβουν κυρίαρχη θέση η μείωση της ανεργίας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είναι η δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους ανασφάλιστους, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και τα σχολικά γεύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπει στα σκαριά νέα τηλεοπτικά σποτ αλλά και διαδικτυακή προπαγάνδα με αυτό το περιεχόμενο. Σε αυτά αναμένεται να προστεθεί η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, που θα εγγυάται την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα αποφύγει έως το τέλος να συγκρουστεί με τον «Ρουβίκωνα», για τον οποίον εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι κάνει «ακτιβισμό», ενώ δείχνει απροθυμία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα πολιτικής βίας, καθώς εκτιμάται ότι καλλιεργούν κλίμα αποδοκιμασίας του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, γεγονός που -σύμφωνα με πολλούς- θα μπορούσε να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιάσων Πιπίνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου