Η εκλογή του Έντυ Ράμα στη θέση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας συνδέθηκε, από την πρώτη στιγμή, με ανιστόρητες εθνικιστικές και αλυτρωτικές φωνές εναντίον της Ελλάδας, υπονόμευση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν, από καταβολής κόσμου, στις πατρογονικές εστίες τους και πολλά άλλα. Οι εσωτερικές σκοπιμότητες που υποκρύπτονται σε αυτή τη συμπεριφορά είναι εμφανείς.
* * *
* * *
Στην παρούσα, όμως, φάση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση σειράς εκκρεμών θεμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την ένταξη της γείτονος χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θεώρησα ωφέλιμο, σημειολογικά, να δημοσιοποιήσω ένα άγνωστο γεγονός. Πρόκειται για τη στάση της επίσημης Ελλάδας απέναντι στους εξαίρετους γονείς του Αλβανού Πρωθυπουργού, Κριστάκ και Ανέτα Ράμα, επιφανή γλύπτη και γιατρό αντιστοίχως. Η Ανέτα Ράμα έλκει την καταγωγή της από το χωριό Βούνο της Χειμάρας εξού και τα άπταιστα ελληνικά της. Το ζεύγος Ράμα, στα μέσα της 10ετίας του 1990, επέλεξε τα Ιωάννινα για τη διερεύνηση των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Με την άφιξη στα Ιωάννινα ο Κριστάκ Ράμα ήλθε, αμέσως, σε επαφή με φοιτητές του από τη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, έγινε δε αποδέκτης της ελληνικής φιλοξενίας στο σπίτι του Μιχάλη Παπανικολάου (γεωπόνου) και της συζύγου του Σύλβιας (ιατρού γυναικολόγου). Τις συστάσεις για το ζεύγος Παπανικολάου ο Κριστάκ Ράμα είχε πάρει από φίλο του, που παλαιότερα υπηρετούσε στην Πρεσβεία της Αλβανίας στο Βουκουρέστι. Ο Μιχάλης Παπανικολάου βρέθηκε μικρό παιδί και σπούδασε στη Ρουμανία ως πρόσφυγας λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του επέστρεψε οικογενειακώς, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ύστερα από αναγκαστική «ξενιτεία» τριάντα και πλέον ετών.
Στο «Νοσοκομείο Χατζηκώστα», το οποίο επισκέφθηκε το ζεύγος Ράμα για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών, την Ανέτα Ράμα ανέλαβε η ιατρός γυναικολόγος Σύλβια Παπανικολάου και τον Κριστάκ Ράμα ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν ήταν άψογες. Δεν υπήρξε, βεβαίως, κανενός είδους ξεχωριστή αντιμετώπιση. Τις ίδιες ιατρικές υπηρεσίες απολάμβαναν και χιλιάδες απλοί Αλβανοί πολίτες και στα δύο νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων. Για τούτο και η επίσημη βράβευσή τους από τη Δημοκρατία της Αλβανίας με το μετάλλιο “Μητέρα Τερέζα”, την ύψιστη τιμητική διάκριση της φίλης χώρας.
* * *
Αυτά τα ολίγιστα με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντυ Ράμα, ο οποίος αρέσκεται σε παραδειγματικές αναφορές διάφορων γεγονότων κατά την εκφορά του δημόσιου λόγου του.
του Μιχαήλ Παντούλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου