(Ανανέωση - Αρχικό κείμενο 07.50): Μετά την Τσεχία και την Ουγγαρία, μία ακόμα χώρα της ΕΕ η Πολωνία αδειάζει την Καγκελάριο Μέρκελ για την υποτιθέμενη συμφωνία για το προσφυγικό.
Ο Πολωνός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι παρά τα λεγόμενα της Καγκελαρίου, η Πολωνία δεν σύναψε καμία συμφωνία με την Γερμανία για τους πρόσφυγες.
Αντίστοιχη τοποθέτηση με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και από τον εκπρόσωπο του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, Μπερταλάν Χαβάσι.
Είπε ότι «Η θέση της χώρας μου είναι αμετάβλητη από το 2015 και δεν θα γίνει δεκτός σε ουγγρικό έδαφος κανένας αιτών άσυλο εάν έχει ήδη εισέλθει από την Ελλάδα ή από άλλο κράτος —μέλος. Αν η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της είναι δικό της θέμα».
«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία», δήλωσε στο Reuters ο Αρτουρ Λόμπαρτ, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Προηγήθηκε η δήλωση του Τσέχου πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις πως δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση της χώρας του με τη Γερμανία και πως δεν θα υπογράψει τέτοια συμφωνία.
Η συμφωνία, έγινε γνωστή από επιστολή της Καγκελαρίου Μέρκελ στους ηγέτες του αδελφού βαυαρικού κόμματος του CDU, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης και στον κυβερνητικό εταίρο της, τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ Βρυξέλλες.
Πριν λίγο εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δώσει στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών της και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ προτού ξεκινήσει – ακόμη και χωρίς την έγκρισή της – τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της Γερμανίας.
Αργά το βράδυ θα κριθεί το εγγύς μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά την έκτακτη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ στην Καγκελαρία, η ηγετική ομάδα της CSU συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λίγο αργότερα, στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.
Το Σάββατο, η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.
Το γεγονός ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας έχουν ήδη διαψεύσει ότι συμφώνησαν διμερώς σε οτιδήποτε φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς ο Διευθυντής της Κ.Ο. της CSU στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και ένας εκ των τριών ισχυρότερων στελεχών του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δηλώνει στην Bild ότι λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τα συμπεράσματα της Συνόδου τίθενται εν αμφιβόλω ως προς το τι ισχύει και τι όχι».
Αν πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου