Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πεθαίνουν περιμένοντας τις συντάξεις τους: Από ποιους κλάδους οι μεγαλύτερες αναμονές, η «σφαγή» των επικουρικών

Περιπτώσεις υποψήφιων αναπήρων συνταξιούχων οι οποίοι πεθαίνουν 
περιμένοντας να πάρουν την οριστική σύνταξη καταγράφουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις.

Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου τα άτομα με αναπηρία περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια για να πάρουν την οριστική σύνταξη δείγμα της διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ.


Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης απέναντι στα ΑΜΕΑ είναι η ρυθμιση-σόκ στο νόμο Κατρούγκαλου η οποία προβλέπει μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Ετσι τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ.

Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από 2 ταμεία).

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια. Η σοβαρή κατάσταση που εχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζούν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.

Για την αποπληρωμή όλων των αιτήσεων αλλά και για την καταβολή των αναδρομικών ποσών απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική.

Οπως τονίζει η γ.γ. του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη. Mαλιστα καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης!

Παράληλα εχουν ετοπιστει χιλιαδες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2016 λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικου.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεια) αποκάλυψε ότι ενας μεγάλος αριθμός νέων συνταξιούχων «θυσιάστηκε» και δεν έλαβε τη σύνταξή του προκειμένου ο ΕΦΚΑ να παρουσιάσει πλεόνασμα!

Η ΠΟΠΟΚΠ καταρρίπτοντας τα γνωστά ψεύδη του υπουργείου Εργασίας διατύπωσε τα παρακάτω ερωτήματα προς το υπουργείο:

1. Προκειμένου να εμφανίσετε πλεόνασμα, υποκαταστήσατε με χρήματα του δανειακού προγράμματος που προορίζονταν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (συντάξεων) μέρος της προϋπολογισμένης τακτικής δαπάνης για συντάξεις του ΕΦΚΑ για το 2017, χωρίς ουσιαστικά να εκδώσετε ΟΥΤΕ ΜΙΑ επιπλέον σύνταξη;

2. Αδιαφορήσατε σκόπιμα ολόκληρο σχεδόν το 2017 για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης νέων συντάξεων (στο μέτρο του δυνατού), ξεκινώντας π.χ. τα κλιμάκια εργασίας μετά το καλοκαίρι του περασμένου έτους;

3. Επιδοθήκατε σε κυνήγι εντυπώσεων –πέρα από τη χειραγώγηση– από το Νοέμβριο και μετά με παραινέσεις προς τους συναδέλφους για δουλειά τα Σαββατοκύριακα; Με βάση όλα τα παραπάνω τι απαντάτε στους υποψήφιους συνταξιούχους; Ότι αντί να τους απονείμετε τη σύνταξη για την οποία αγωνιούσαν και αγωνιούν τη μετατρέψατε σε πλεόνασμα και στη συνέχεια εν είδει ελεημοσύνης σε κοινωνικό μέρισμα;

Στο μεταξύ μόνο το 16% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό) -περίπου 200.000 συνταξιούχοι- θα λάβουν τον Αύγουστο επιστροφές ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ. Πρόκειται για όσους είχαν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις συντάξεις τους, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούσαν στο νέο ποσό της επικουρικής, η οποία κόπηκε μετά τον επανυπολογισμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Συνολικά, θα επιστραφούν περίπου 51,5 εκατ. ευρώ, σε όσους ήδη από τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη, εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης.

Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά αυτά θα δοθούν όταν ηδη ο νόμος Κατρούγκαλου -μεταξύ των 22 περικοπών που επέβαλε υψους 10 δις. ευρω- μετέτρεψε τις επικουρικές συντάξεις σε φιλοδωρήματα αφου οι μειώσεις άγγιξαν και το 60%.

Μαλιστα από το 2019 οι περικοπές θα συνεχιστούν αφου:

-Από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα αφαιρεί κάθε χρόνο 3.132 δισ. ευρώ (προσωπική διαφορά).

-Από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ (31-12-2019) θα εξοικονομεί το χρόνο 853 εκατ. ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους (τόσα πλήρωνε σε αυτούς το 2015).

-Από τη μείωση του αφορολόγητου, από τα 8.600 ευρώ στα 5.600 ευρώ, θα απογειώσει τη φοροληστεία από 1 δισ. ευρώ φέτος, στα 1,9 δισ. ευρώ το 2020 και στα 2,06 δισ. ευρώ το 2021. Ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, δηλαδή 710 ευρώ το μήνα σύνταξη κύρια και επικουρική, που μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητο, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 570 ευρώ το χρόνο.

Ανάλογα θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος συντάξεις από 580 ευρώ μέχρι 710 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ, 6 στους 10 δικαιούχους αναδρομικών θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου ποσό 150-350 ευρώ. Περίπου 2 στους 10 δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ.

Στο σύνολο θα επιστραφούν 51,51 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό των κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για 21 μήνες, καθώς οι λανθασμένοι υπολογισμοί έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018.

Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔEΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής Τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ), όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.Όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, μετά την πληρωμή της 3ης Μαΐου, 144.727 συνταξιούχοι είδαν μηνιαίο κέρδος από 1 έως και 20 ευρώ τον μήνα.

Άλλοι 40.683 συνταξιούχοι είδαν από τον Μάιο αύξηση 20 έως 40 ευρώ τον μήνα, ενώ μεγαλύτερα ποσά, δηλαδή από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα, δικαιώθηκαν 12.862 συνταξιούχοι. Το σύστημα εντόπισε και 77 «τυχερούς» που είχαν μηνιαίες αυξήσεις 60-83 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου