Παράδειγμα πατριωτισμού και υπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων δίνει και ο Τσέχος πρωθυπουργός μετά από τον Ιταλό ομόλογό του, παραμένοντας κάθετος στην τακτική αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Μπορεί η Τσεχία, να απορρίπτει το αίτημα των Ιταλών, ωστόσο τα κίνητρα είναι παρεμφερή. Κίνητρα που αποσκοπούν στην ουσιαστική επίλυση του μεταναστευτικού και όχι στην ισλαμοποίηση των Ευρωπαϊκών χωρών.
Την ώρα που τόσο η Ιταλική, όσο και η Τσέχικη κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα το καλό των χωρών τους, η Αθήνα ετοιμάζεται να δεχθεί επαναπροωθήσεις από την Γερμανία. Με τι αντάλλαγμα; Η πάγια πλέον τακτική Ιταλών και Τσέχων θα πρέπει να παραδειγματίσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το αίτημα της Ιταλίας να παραλάβει ορισμένους από τους 450 μετανάστες που επιβαίνουν σε δύο στρατιωτικά πλοία, στα νότια της Σικελίας «ανοίγει τον δρόμο προς την κόλαση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπάμπις, αρνούμενος να δεχτεί τους πρόσφυγες στη χώρα του.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το Σάββατο ότι μετά από την επικοινωνία που είχε –γραπτώς ή τηλεφωνικώς– με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του, η Γαλλία και η Μάλτα συμφώνησαν να παραλάβουν από 50 μετανάστες η καθεμία και διαβεβαίωσε ότι «πολύ γρήγορα» θα απαντήσουν θετικά και άλλες χώρες.
Ωστόσο, ο Τσέχος ομόλογός του επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση του σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό: «Η χώρα μας δεν θα δεχτεί κανέναν μετανάστη» έγραψε στο Twitter, εξηγώντας ότι έλαβε την επιστολή του Κόντε αλλά ότι «μια τέτοια προσέγγιση συνιστά έναν δρόμο προς την κόλαση». Σύμφωνα με τον Μπάμπις, μια τέτοια ενέργεια το μόνο που κάνει είναι «να δίνει κίνητρο στους διακινητές και να αυξάνει τα έσοδά τους». Εκτίμησε εξάλλου ότι «θα πρέπει να βοηθάμε τους μετανάστες στις χώρες απ’ όπου προέρχονται, έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, για να τους εμποδίσουμε να κάνουν αυτό το ταξίδι».
Η Τσεχία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν έχει δεχτεί παρά ελάχιστους πρόσφυγες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, σχεδόν έξι στους δέκα Τσέχους (ποσοστό 58%) θεωρούν ότι η χώρα τους δεν θα έπρεπε να δεχτεί κανέναν μετανάστη προερχόμενο από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας έχει ενημερώσει και για την πάγια στάση και τις προτάσεις του Ιταλού πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό.
«Είτε θα μοιραστούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ή δεν θα βγουν στην ξηρά», τόνισε ο ίδιος.
Ο Τζ. Κόντε είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τρία είναι τα σενάρια που εξετάστηκαν:
1. Άμεση κατανομή των 450 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Να γίνουν επαφές με τη Λιβύη για την επαναπροώθησή τους από εκεί όπου ξεκίνησαν.
3. Να παραμείνουν στα πλοία, όπου θα γίνει η ταυτοποίησή τους και θα εξεταστούν τα αιτήματα τους.
Η Ιταλία δεν θα κλείσει συμφωνία σε διμερές επίπεδο, προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάβει δράση για να προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορά της και αρχίσει να μοιράζεται δικαιότερα το βάρος των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό ήταν το μήνυμα του Ματέο Σαλβίνι, του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο Σαλβίνι τόνισε πως οι όροι που θέτει πρέπει να ικανοποιηθούν «πριν δεχθούμε έστω έναν μετανάστη στην Ιταλία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου