Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ξαφνική σύγκρουση στον Καύκασο – Οι Αρμένιοι θέρισαν τους Αζέρους – Καταστράφηκε ολοσχερώς φυλάκιο του Αζερμπαϊτζάν

Ξαφνική σύγκρουση στον Καύκασο – Οι Αρμένιοι θέρισαν τους Αζέρους – Καταστράφηκε ολοσχερώς φυλάκιο του Αζερμπαϊτζάν
Κροταλίζουν τα όπλα, καθώς φωτιά πήρε η μεθόριος μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο, με ανταλλαγή πυρών και την καταστροφή ενός Αζέρικου φυλακίου.

Ετσι λοιπόν, έχουμε αφνική κλιμάκωση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με σφοδρή ανταλλαγή πυρών.
Με σαφή υπαιτιότητα των Αζέρων και σαφέστατη υποκίνηση των Τούρκων που θέλουν να δουν την αυτοκρατορία του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή, οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε άλλη μία σύγκρουση στην περιοχή του Καυκάσου.
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ευρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες πάνω από την επίμαχη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς Αρμένιους, αλλά αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μέρος του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.
Tο βράδυ της 30ης Ιουνίου και το πρωί της 1ης Ιουλίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιχείρησαν να εκτελέσουν μηχανικές εργασίες με στόχο την ενίσχυση των θέσεών τους κοντά στα σύνορα Nakhijevan-Αρμενίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας σε ανάρτηση του στο Facebook, όπως αναφέρει το Panaermenian.net.
Σύμφωνα με τον Artsrun Hovhannisyan, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των Αζέρων και δεν τους επέτρεψαν να εκτελέσει τα έργα ενίσχυσης των θέσεων τους.
«Ως αποτέλεσμα των πυρών της αρμενικής πλευράς, μια από τις θέσεις του αντιπάλου καταστράφηκε ολοσχερώς και κάηκε,» είπε ο Hovhannisyan.
«Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, ένας στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας τραυματίστηκε ελαφρά.»
Δείτε βίντεο και χάρτη από το φλεγόμενο φυλάκιο του Αζερμπαϊτζάν, που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.


Οι συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 30.000 άτομα από τις αρχές του 1990.
Οι δύο πλευρές δεν υπέγραψαν ποτέ συμφωνία ειρήνης παρά την εκεχειρία του 1994, ενώ ανταλλάσσουν συχνά πυρά σε όλη την έκταση των κοινών χερσαίων συνόρων και κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ευρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες πάνω από την επίμαχη περιοχή, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς Αρμένιους, αλλά αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μέρος του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.
Για όσους δεν κατανοούν, οι Αζέροι σε περίπτωση κλιμάκωσης θα ‘‘φωνάξουν‘ τους Τούρκους και οι Αρμένιοι τους Ρώσους, οι οποίοι παρακολουθούν ήδη με το ‘δάκτυλο στην σκανδάλη‘.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Αρμενία εδρεύει η 102α ρωσική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου